Home > νέα > Έντονη συζήτηση για το θέμα των διπλών μισθών προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου Δράμας Μαμσάκος: «Η πολιτική δεν είναι παλαίστρα για να παίξουμε μποξ…»

Έντονη συζήτηση για το θέμα των διπλών μισθών προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου Δράμας Μαμσάκος: «Η πολιτική δεν είναι παλαίστρα για να παίξουμε μποξ…»

Έντονη συζήτηση για το θέμα των διπλών μισθών

προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου Δράμας

Μαμσάκος: «Η πολιτική δεν είναι παλαίστρα για να παίξουμε μποξ…»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα, η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή», εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο κατηγορούσε τη δημοτική αρχή, ότι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μαμσάκου που διορίστηκαν πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου Δράμας, «σκανδαλωδώς και παράνομα πληρώνονται με διπλό μισθό».

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να πούμε ότι οι πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δ. Δράμας σήμερα είναι οι εξής: της ΔΕΥΑΔ ο κ. Χατζηγιάννης, της ΔΕΚΠΟΤΑ ο κ. Ψαρράς, του Νομικού Προσώπου ο κ. Παναγιωτίδης και του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ο κ. Τερζής.

Στην προ ημερησίας συζήτηση της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, ο κ. Μλεκάνης επανέφερε το θέμα και πάλι,  λέγοντας ότι θέτει το ζήτημα χωρίς να απευθύνεται προσωπικά σε κανέναν, «αλλά στον θεσμικό ρόλο  που έχει ο καθένας. Είτε πρόκειται για τον δήμαρχο είτε για τους προέδρους». Όπως είπε «θα ήθελα να κρατιούνται οι ανθρώπινες σχέσεις και προσωπικότητας αλώβητες, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι πρόκειται για παράνομη καταβολή μισθού, σε προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου που είναι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ή συνταξιούχοι γενικώς και παίρνουν και αποδοχές, «δεν έχει να κάνει ούτε με τα πρόσωπα, ούτε τους αποδίδεται καμιά ευθύνη. Η ευθύνη είναι συλλογική».

Όπως είπε «την συλλογική ευθύνη αποδίδω στην πλειοψηφία τότε, παρ’ ότι εμείς προβάλαμε και καταθέσαμε και τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, επέμεινε και την ψήφισε. Η έγκρισή της από τον Επίτροπο, ο οποίος είναι υπάλληλος, δικαιολογεί μέχρι σήμερα την καταβολή των αποδοχών, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει ότι οριστικά είναι παράνομη η καταβολή».

Τέλος, ο κ. Μλεκάνης πρότεινε, αυτά τα χρήματα να μετακυλιστούν σε κοινωνικές δαπάνες, όπως να καταργηθεί η αύξηση στα δίδακτρα των ευπαθών ομάδων στο Ωδείο και να καταργηθεί η συνδρομή στο ΚΑΠΗ.

Το θέμα έμελλε να εντείνει την συζήτηση λίγη ώρα αργότερα, όταν αρχικά απάντησε στο θέμα ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης. Ζήτησε άμεσα από τον πρόεδρο του σώματος κ. Μπαϊρακτάρη, να αναφερθεί ο κ. Μλεκάνης σε πρόσωπα, «σε ποιους αναφέρεται ονομαστικά, γιατί αυτή τη στιγμή θίγονται οικογένειες. Υπάρχει δυσφήμηση, γιατί πρόεδροι Νομικών Προσώπων, είμαι εγώ, ο κ. Ψαρράς, ο κ. Τερζής και ο κ. Χατζηγιάννης. Δεν μπορεί (σ.σ. ο κ. Μλεκάνης), να αναιρεί αποφάσεις Επιτρόπου. Εκτός αν ο Επίτροπος είναι κι αυτός κλέφτης, κλέβει το κράτος. Θέλω να απαντήσει ονομαστικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε οικογένειες και παιδιά και θίγονται».

Αναφορικά με το ζήτημα της συνδρομής των μελών του ΚΑΠΗ, ο κ. Παναγιωτίδης ρώτησε τον κ. Μλεκάνη και την παράταξή του: «Τα τρεισήμισι χρόνια που ήταν αυτοί δημοτική αρχή, οι ωφελούμενοι του ΚΑΠΗ πλήρωναν για τους καφέδες; Και αν ναι, ποιοι έπαιρναν τα λεφτά για τους καφέδες; Τα δήλωναν στην Εφορία; Έδιναν αποδείξεις γι’ αυτά τα λεφτά;»

Από τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτίδη προκλήθηκε ένταση για αρκετή ώρα, ενώ κάποια στιγμή απείλησε τον κ. Μλεκάνη ακόμα και με μήνυση για δυσφήμηση.

Απαντήσεις από την πλευρά του έδωσε επίσης ο κ. Τερζής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, να ξεκινάμε και να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε κλέφτες, λαμόγια ή ό,τι άλλο προκύπτει απ’ αυτό το δελτίο Τύπου της παράταξης». Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε στο σχετικό δελτίο, όπου αναφέρεται ότι «σκανδαλωδώς και παράνομα» πληρώνονται οι αποδοχές ενώ είπε ότι «τα γραπτά μένουν» και όχι οι «προσωπικές κλάψες του κ. Μλεκάνη».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τερζής είπε ότι, «ξέρει πολύ καλά η παράταξη «Πόλη+Ζωή», ότι εμείς με επικυρωμένα από τον Επίτροπο εντάλματα πληρωνόμαστε. Υπάρχει έλεγχος απόλυτος και καθαρό μέτωπο. Και επίσης θέλω να πω στον κ. Μλεκάνη, ότι ο μισθός είναι μια έννοια που έχει κάποια χαρακτηριστικά. Σ’ εμάς αυτά δεν υπάρχουν. Συνδυάζεται πάντοτε με το κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη και χαρακτηρίζεται. Εμείς που πληρωθήκαμε με απόφαση του Επιτρόπου που είναι εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει πολύ σαφής και συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Αυτό έγινε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Όσον αφορά για ζητήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο κ. Τερζής είπε ότι, «καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια, τα 400.000 ευρώ που βάζατε από το Δήμο για το Φεστιβάλ να τα πάμε στις 50.000. Αυτό είναι ενδιαφέρον! Επίσης, να ξέρετε, ότι έχουμε δεχτεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό, πάνω από 100 αγωγές που αφορούν τρίτους προς τον Οργανισμό και αν κάνουμε ένα άθροισμα των υποχρεώσεων που μας περιμένουν, που εσείς τις δημιουργήσατε, είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Πείτε μου, σε λίγο καιρό, θα υπάρχει Οργανισμός όταν τελεσιδικίσουν αυτές οι αποφάσεις; Σας πληροφορώ επίσης, ότι επί των ημερών μας δεν υπήρχε καμία απολύτως αγωγή».

Αναφερόμενος στο Δημοτικό Ωδείο, ο κ. Τερζής είπε ότι «αν πάμε στην ανταποδοτικότητα, αν ο γονέας σήμερα πληρώνει 10 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 40 ευρώ και κρατάμε με νύχια και με δόντια άμυνα και το γνωρίζει πολύ και ο κ. Χρυσοχοΐδης και όσοι είναι στο διοικητικό συμβούλιο γιατί μαζί κοπιάζουμε. Πού είναι αυτές οι αυξήσεις που έχετε ανακαλύψει στις ευπαθείς ομάδες, γιατί δεν υπάρχει καμιά απόφαση στον Οργανισμό, τουλάχιστον στη θητεία μας που να αναφέρεται σε αυξήσεις».

Κατηγόρησε τέλος την παράταξη «Πόλη+Ζωή», λέγοντας: «Και ξέρετε ότι μέχρι σήμερα, φύγατε και ακόμα δεν παραδώσατε ταμείο. Υπάρχουν ζητούμενα ακόμα και σήμερα από τη θητεία σας».

Στο τέλος της προ ημερησίας συζήτησης, ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακάρης, είπε ότι θα έδινε το λόγο στον κ. Μλεκάνη, μόνο αν έλεγε ονόματα αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Ο κ. Μλεκάνης αντέτεινε ότι, «αν μου δώσετε το λόγο, θα πω αυτά που θέλω να πω εγώ», ενώ ο κ. Μπαϊρακτάρης είπε ότι μόνο αν έλεγε ονόματα. Ο κ. Μλεκάνης είπε ότι «για τα ονόματα θα πω ότι θέλω να πω, αλλά θα πω και για το συγκεκριμένο θέμα, πράγματα που έχουν ειπωθεί και δεν ισχύουν».

Υπήρξε μια έντονη διαμάχη για το τι θα έπρεπε να πει ο κ. Μλεκάνης, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πόλης+Ζωής» κατηγορούσαν τον πρόεδρο ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να καθορίζει κανέναν τι θα πει. Ο κ. Τερζής αντέτεινε ότι αν δευτερολογήσει ο κ. Μλεκάνης, τότε θα δευτερολογούσε κι αυτός. Τελικά, ο πρόεδρος του σώματος δεν έδωσε το λόγο στον κ. Μλεκάνη, λέγοντας ότι «μόνο αν πείτε ονόματα θα σας δώσω το λόγο».

 

Μαμσάκος: Δέχομαι ανηλεή πόλεμο

Τέλος, το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάντα από την πρώτη στιγμή, μόλις ανέλαβα τη θητεία στο τιμητικό αξίωμα του δημάρχου, αυτό που με ενδιέφερε και έδινα μεγάλη προσοχή, ήταν στην ουσία και το αποτέλεσμα, γιατί αυτό πρώτο μετράει για μένα. Τρία χρόνια τώρα, δέχομαι έναν ανηλεή πόλεμο με εκφράσεις που είναι ανεπίτρεπτες. Όταν λέω ότι μ’ ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, θα αναφέρω τι ακριβώς εννοώ. Με ενδιαφέρει να διεκδικήσει ο Δήμος Δράμας μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία το ΒΑΑ 8,5 εκ. ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα. Με ενδιαφέρει ο Δήμος της Δράμας να διεκδικήσει μέσα από τη μεγαλύτερη πρόταση που έχουν από τις ΔΕΥΑΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης και να εγκριθεί η Ζώνη 3 με 6,5 εκ. ευρώ. Με ενδιαφέρει να κατεβάζει ο Δήμος Δράμας δύο Interreg και να έχει έγκρισή τους. Με ενδιαφέρει να κατεβάζει πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon και να έχουμε έγκριση», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που πέτυχε στη θητεία του μέχρι σήμερα.

«Αυτό είναι που μ’ ενδιαφέρει κύριοι, και όχι τι θα πουν ορισμένοι της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για να θίξουν προσωπικότητες, οι οποίες έχουν σχέση με το πρόσωπο του δημάρχου αρχικά. Και δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να ασχοληθώ μ’ αυτό το  θέμα, αν η μείζονα αντιπολίτευση δεν έμπαινε στη λογική να σπιλώσει προσωπικότητες δημοτικών μου συμβούλων. Δεν μπορούν να μιλάνε ορισμένοι κύριοι, ότι παράνομα πληρώνονται δημοτικοί μου σύμβουλοι. Πραγματικά και ουσιαστικά, αυτά έχουν κριθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και είναι καθ’ όλα νόμιμα».

«Η πολιτική δεν είναι παλαίστρα για να παίξουμε μποξ και να δούμε ποιος θα αντέξει. Χρειάζεται και ήθος, χρειάζεται η λογική ότι δεν μπορούμε να σπιλώνουμε προσωπικότητες».