Home > νέα > Εντυπωσίασαν και φέτος οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» στο Νευροκόπι

Εντυπωσίασαν και φέτος οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» στο Νευροκόπι

Εντυπωσίασαν και φέτος

οι αγώνες βουνού

«Frozen Peaks» στο Νευροκόπι

 

 

Με πλήθος συμμετοχών, κοινού και εθελοντών, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με τη ονομασία «Frozen Peaks 2021». Οι «Παγωμένες Κορυφές» στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, κατακτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από πλήθος αθλητών, οι οποίοι συμμετείχαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδιοργανωτές των «Frozen Peaks», ήταν ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, ενώ οι αγώνες τελούσαν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, είχαν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού, της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης και της 4ης ΕΜΑΚ.

Με την συμμετοχή περισσότερων από 300 αθλητών, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες των 263 χλμ, 103 χλμ, 47 χλμ και 15 χλμ.  σε μια άρτια διοργάνωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες διοργανώσεις που μετρούν αρκετά χρόνια.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πλημμύρησε από κόσμο η περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, τόσο από τους αθλητές που συμμετείχαν στην διοργάνωση, όσο και από τους συνοδούς τους, οι οποίοι απόλαυσαν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που προσφέρει το λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου.

Οι διαδρομές των αγώνων ξεχώρισαν και για ένα μοναδικό στοιχείο, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες και δεν είναι άλλο από την ιστορικότητα της περιοχής, καθώς οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν και να ξεναγηθούν στα Οχυρά της περιοχής.

Στο Περιθώρι όσο και στο Λίσσε, όπου βρίσκονται μνημεία πεσόντων στρατιωτών και με  αφορμή τη συμπλήρωση των 82 χρόνων από τη Μάχη των Οχυρών, οι δρομείς απέτισαν φόρο τιμής καταθέτοντας ένα τριαντάφυλλο.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης, προκειμένου να μας περιγράψουν αυτή την μοναδική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος που διοργανώνεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως μας εξήγησε η οργανωτική επιτροπή, στον πρώτο αγώνα Έλληνες και ξένοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους στον φιλόξενο ιστορικό τόπο, και ανακάλυψαν τη δύναμη και τον πλούτο των ανθρώπινων δυνατοτήτων, σε ένα αθλητικό γεγονός με μεγάλο βαθμό δυσκολίας όπου φέτος έγιναν δυσκολότεροι λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις δυο πρώτες ημέρες, αλλά συνάμα γοητευτικό και περιπετειώδη.

«Το ότι οι μισοί και παραπάνω από τους δρομείς δεν κατάφεραν να τερματίσουν δεν είναι αποτυχία για μια διοργάνωση σαν τη δική μας», τονίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου και προσθέτει: «είναι απόδειξη ότι κάποιοι άνθρωποι αναμετρήθηκαν με τις δυνάμεις τους και βγήκαν νικητές. Γιατί εδώ, η συμμετοχή είναι η νίκη. Αθλητές, που στην προηγούμενη διοργάνωση εγκατέλειψαν, αυτή τη φορά κατάφεραν να τερματίσουν με πολλή προσπάθεια και πολύ κόπο. Δεν το έβαλαν κάτω. Εξάλλου, αυτό είναι το νόημα του υπερμαραθώνιου ορεινού δρόμου. Οι διαδρομές που διέσχισαν μέσα στη φύση όλοι οι αθλητές και τα όσα βίωσαν τις τρεις μέρες της διοργάνωσης αποτέλεσαν μια μεγάλη εμπειρία όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για εμάς που βλέπαμε τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν».

Τα σχόλια των αθλητών, ήταν διθυραμβικά, τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για την ευκαιρία που είχαν να θαυμάσουν και να διανύσουν διαδρομές ιδιαίτερου κάλλους, μεγάλου βαθμού δυσκολίας, και ιστορικότητας, στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα στις «Παγωμένες Κορυφές» του Κάτω Νευροκοπίου.

Στον μεγάλο αγώνα της διοργάνωσης «Panorama» των 263 χλμ., όπως είχαμε αναφέρει και στο ρεπορτάζ του περασμένου Σαββάτου, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω έντονης χαλαζόπτωσης «ανάγκασαν» αρκετούς αθλητές να εγκαταλείψουν. Την πρώτη θέση, κατέκτησε ο Peychev Kaloyan με χρόνο 43:31:00.00, την δεύτερη θέση ο Raychev Pavlin με χρόνο 43:56:00.00, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Γεώργιος Γκόλης με χρόνο 47:43:00.

203810820_4270427889688298_2641902623307354838_n

Στον αγώνα των 103 χλμ. «Highland», στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Φιλάρετος Μπούκης με χρόνο 15:40:00.00, δεύτερος ο Δημήτριος Μαργαριτίδης με χρόνο 17:34:00.00 και στην τρίτη θέση ο Νικόλαος Πετρόπουλος με χρόνο 17:39:00.00.

Στις γυναίκες και στον ίδιο αγώνα, πρώτη τερμάτισε η Τρούντι Αιμιλιανού με χρόνο 24:02:00.00 και δεύτερη η Χριστίνα Τασσέλλη με χρόνο 25:11:00.00. Και στον αγώνα των 103 χλμ. είχαμε πολλές εγκαταλείψεις ενώ πήραν μέρος 72 αθλητές.

Στον αγώνα «ΗΡΩΕΣ» των 47 χλ., που ξεκίνησε από το χωριό Περιθώρι, την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ιωάννης Παττακός με χρόνο 4:55:00.350, την δεύτερη ο Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 5:04:35.540 και την τρίτη ο Θεόφιλος Μακέδος με χρόνο 5:05:25.533.

Στις γυναίκες του ίδιου αγώνα, πρώτη τερμάτισε η Αναστασία Αβραμίδου με χρόνο 5:59:55.053, στην δεύτερη θέση η Μαρία Μακρή με χρόνο 6:25:59.430 και στην τρίτη θέση η Λένα Τιρμάκη με χρόνο 6:54:08.376. Στον αγώνα 47 χλμ. συμμετείχαν συνολικά 83 αθλητές.

Στον αγώνα «ΛΙΣΣΕ» των 15 χλμ. με εκκίνηση από το ιστορικό χωριό Οχυρό και διέλευση από τα δύο Οχυρά της περιοχής ΛΙΣΣΕ και ΗΤΤΑ και τερματισμό στο Νευροκόπι ξεκίνησαν και τερμάτισαν περίπου 100 αθλητές.

Στην πρώτη θέση, τερμάτισε ο Γιάννης Τοροσιάν με χρόνο 1:06:12.233, δεύτερος ο Γιώργος Κασαπίδης με χρόνο 1:06:24.216 και τρίτος ο Στέφανος Τζιερτζίδης με χρόνο 1:07:10.640. Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Αναστασία Τσιτσάκη με χρόνο 1:24:05.923, δεύτερη η Στέλλα Βαβλά με χρόνο 1:28:45.936 και τρίτη τερμάτισε η Χριστίνα Χρηστιανοπούλου με χρόνο 1:36:58.000.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση, έπαιξε και η συμμετοχή πλήθους εθελοντών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, ξεχώρισαν με την παρουσία τους κατά μήκος των διαδρομών, στα στεκ, στην έναρξη και τον τερματισμό των αγώνων, συμβάλλοντας έτσι σε μια άρτια διοργάνωση.

Η διοργάνωση «Frozen Peaks» αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο τον Αθλητισμό με την Ιστορία αλλά  και την προβολή της αδιαμφισβήτητης φυσικής ομορφιάς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Αποτελεί για το Νομό Δράμας, μια επιπλέον επιλογή, τόσο στον τομέα του Αθλητισμού, όσο και σε αυτόν του εναλλακτικού τουρισμού, που αν υποστηριχθεί κατάλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αυθεντικός πρεσβευτής της ιστορίας, του φυσικού κάλλους του τόπου αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων του.