Home > Νέα > Επετειακή εκδήλωση από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δράμας – Με κύριο ομιλητή τον υποστράτηγο ε.α. Στυλιανό Γασπαράκη

Επετειακή εκδήλωση από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δράμας – Με κύριο ομιλητή τον υποστράτηγο ε.α. Στυλιανό Γασπαράκη

Επετειακή εκδήλωση

από το Σύνδεσμο

Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δράμας

Με κύριο ομιλητή τον υποστράτηγο ε.α. Στυλιανό Γασπαράκη

 

 

ΜΕ ΘΕΜΑ «Το Έπος του 1940», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου επετειακή εκδήλωση από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δράμας.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο υποστράτηγος ε.α. Στυλιανός Γασπαράκης, ο οποίος μίλησε για το έπος του 1940. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία του σεπτοτάτου κ.κ. Παντελεήμονος και ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και στη συνέχεια ομιλία του προέδρου του ΣΕΑΝ Δράμας κ. Ιντζέ.

Με το τέλος της ομιλίας του κ. Γασπαράκη, ακολούθησε απόδοση επετειακών τραγουδιών από την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας και τέλος έγινε απονομή τιμητικών πλακετών.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο υποστράτηγος ε.α. Στ. Γασπαράκης, αναφέρθηκε στο πνεύμα ομόνοιας που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον ελληνικό λαό. Όπως είπε, «η Ιταλία εκείνη την εποχή, έκανε όσα βλέπουμε να κάνει σήμερα και ο εξ ανατολών φίλος μας κ. Ερντογάν. Πιστεύω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή, είναι σε τέτοια κατάσταση, που αν τολμήσει  ο κ. Ερντογάν να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, θα το μετανιώσει πικρά».

Ερωτώμενος για το ποιο ήταν το πνεύμα της εποχής εκείνης, ο κ. Γασπαράκης τόνισε: «Το πνεύμα ήταν η ομόνοια που έδειξε όλος ο ελληνικός λαός, που είδαμε επίσης το 2020, όταν έγιναν τα περιστατικά με τους λαθομετανάστες στις Καστανιές. Επειδή τυχαίνει να είμαι από τον Έβρο και το γνωρίζω από πρώτο χέρι τι έγινε, υπήρξε μεγάλη ομόνοια σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες από τη Νέα Βύσσα έκαναν πίτες και πήγαιναν στους στρατιώτες. Εκείνη την εποχή υπηρετούσα στην Κρήτη και μου τηλεφωνούσαν συνάδελφοι ρωτώντας για το πώς θα στείλουν διάφορα πράγματα στον Έβρο.  Αυτή ήταν η κατάσταση τότε».

Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια ήταν η κατάσταση εκείνη την εποχή στο στράτευμα, ο κ. Γασπαράκης σημείωσε ότι, «ο κίνδυνος εκείνη την εποχή ήταν από τη Βουλγαρία. Μόλις είχε τελειώσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Γι’ αυτό, όλα τα οχυρωματικά έργα από την Νυμφαία μέχρι και το Μπέλες, έγιναν εκείνη την εποχή. Γιατί ο κίνδυνος τότε ήταν από τη Βουλγαρία και γενικά από το Βορρά. Δεν έδιναν τόση σημασία στα Δυτικά, γιατί η Αλβανία τότε ήταν ένα μηδαμινό κράτος μπροστά στην Ελλάδα της εποχής εκείνης. Γι’ αυτό, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, ο Ελληνικός Στρατός ήταν πλήρως προετοιμασμένος. Σε 16 μέρες επιστρατεύτηκαν 400.000 στρατιώτες και 120.000 κτήνη, τα οποία εκείνη την εποχή μεταφέρθηκαν στο μέτωπο και να σκεφτείτε ότι τότε δεν είχαμε και δρόμους».