Home > νέα > Επιστημονική ημερίδα στη Δράμα Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών μέσα από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Επιστημονική ημερίδα στη Δράμα Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών μέσα από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Επιστημονική ημερίδα στη Δράμα

Τα δικαιώματα των ευρωπαίων

πολιτών μέσα από τον Χάρτη

Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Μιλούν στον «Π.Τ.» η κα. Ευγ. Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, ο κ. Β. Τζέμος, ο κ. Αν. Πούλιος, και ο κ. Δ. Φοινοκαλιώτης

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα και παράλληλα βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, σε διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Ομιλητές της ημερίδας, ήταν η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική», αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης, η Δ.Ν., Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, κα. Βαρβάρα Μπουκουβάλα, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, κ. Βασίλης Γ. Τζέμος.

Βασίλης Τζέμος

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Τζέμος, αναφέρθηκε στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. – όπως είναι και ομώνυμος τίτλος του βιβλίου του.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτά, είναι ήδη κατοχυρωμένα από το 2009 ως νομικό δεσμευτικό κείμενο, όπως σημείωσε ο κ. Τζέμος, ενώ πριν ήταν απλώς πολιτική διακήρυξη. «Είναι μεγάλη η διαφορά και αρχίζουν σιγά, σιγά τα δικαστήρια και τα εθνικά – διότι το δικαστήριο της Ε.Ε. το εφαρμόζει εδώ και καιρό – έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν. Είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες γιατί έχουν προωθημένη προστασία σε σχέση με τα πιο κλασικά δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται στα Συντάγματα».

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., όπως εξήγησε ο κ. Τζέμος, είναι ένας κατάλογος μοντέρνων θεμελιωδών δικαιωμάτων με πολλά κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρωμένα.

«Π.χ. πάρα πολλά δικαιώματα των εργαζομένων, πιο εξειδικευμένα από το γενικό δικαίωμα στην εργασία, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, και πιο εξειδικευμένα δικαιώματα όχι μόνο στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και σε άλλα πεδία όπως είναι η ιδιωτικότητα. Στην ιδιωτικότητα, έχουμε δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα κατοχυρωμένο με μεγάλη απολυτότητα και με ιδιαίτερη έμφαση, με την ανάγκη κατοχύρωσης προστασίας και από ανεξάρτητη αρχή».

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Τζέμος, μεγάλης σημασίας είναι τα δικαιώματα τα οποία αφορούν στους μετανάστες, τα δικαιώματα απέναντι στην εγκληματικότητα, δηλαδή στην ασφάλεια, σε θέματα ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, σε ζητήματα εργατικού δικαίου και σε πολλά ζητήματα που αφορούν και σε εκφάνσεις της αρχής ισότητας με πολύ ρητή κατοχύρωση της ισότητας στην αμοιβή για ίδια εργασία.

DIKIGORIKOS

Από αριστερά ο κ. Δ. Φοινοκαλιώτης, η κα. Ευγ. Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου,

η κα. Β. Μπουκουβάλα, ο κ. Αν. Πούλιος και ο κ. Β. Τζέμος.

 

Δημήτρης Φινοκαλιώτης

Ο κ. Φινοκαλιώτης, κατά την εισήγησή του στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στις φορολογικές διαφορές, π.χ. σε πρόστιμα, φόρους, και πως μπορεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μέσα από τον Χάρτη να τα επηρεάσει αυτά.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα νομικά, όπως υποστήριξε ο κ. Φινοκαλιώτης, αφορά στην αρχή αναδρομικής εφαρμογής ευνοϊκότερης κύρωσης. «Το βλέπουμε και σε διάφορες νομοθετικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια σταδιακά. Οι κυρώσεις, τα φορολογικά πρόστιμα βλέπουμε να μειώνονται ή να εξαλείφονται, και φαίνεται κατά πόσο μπορεί να ισχύσει σε παλιές περιπτώσεις που έχουμε ήδη κάποιες θετικές αποφάσεις δικαστηρίων».

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στο να μην διώκεται κανείς δυο φορές σε συνδυασμό με το τεκμήριο αθωότητας, και με ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά τα δικαστήρια. «Αν κάποιος μπορεί να έχει και ποινικό για μια φοροδιαφυγή και διοικητικές συνέπειες, πρόστιμα, για τα ζητήματα αυτά. Και εκεί έχουμε αρκετές αποφάσεις πλέον ελληνικών δικαστηρίων, στηριζόμενα και στην ευρωπαϊκή νομολογία».

Αναστάσιος Πούλιος

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, και συντονιστής της ημερίδας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον καταστατικό Χάρτη της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα συνταγματικό κείμενο, το οποίο περιγράφει τα δικαιώματα όλων των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και όσων διαμένουν στις χώρες της Ε.Ε.

Είναι σαφές ότι στις εποχές που ζούμε, όπως εξήγησε ο κ. Πούλιος, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μια από τις περιοχές του κόσμου που έχει έντονη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόλα αυτά και στις χώρες τις Ε.Ε. έχουμε φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό επιλαμβάνεται το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον τελευταίο καιρό έχει μια πλούσια νομολογία, και έχει πάρα πολλές αποφάσεις πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. «Είναι ένα επίκαιρο ζήτημα παρά το γεγονός ότι ο νομοθετικός εξοπλισμός είναι αρκετά ικανός στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά και στην Ε.Ε., παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιληφθεί πολλές φορές σε θέματα που έχουν να κάνουν και με την χώρα μας, όπως και με όλες τις χώρες τις Ε.Ε.».

Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου

Από την πλευρά της η κα. Αλεξανδροπούλου, επικεντρώθηκε κατά την εισήγησή της στο άρθρο 8, το οποίο αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, και βέβαια στον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων GDPR.

Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων και παράλληλα έγινε αναφορά στις δυσκολίες που έχει μια επιχείρηση, ένας οργανισμός, να συμμορφωθεί με τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα πλεονεκτήματα που θα έχει μια τέτοια επιχείρηση. «Θα έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, γιατί όλοι πλέον ενδιαφέρονται για τα δεδομένα τους, όλοι πλέον είναι υποψιασμένοι, αντίθετα με αυτό που συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι και η πληροφορική η οποία με την αλματώδη ανάπτυξή της, δημιουργεί επιτεύγματα που διεισδύουν στην ιδιωτικότητα, επομένως είναι πάρα πολύ σημαντική η εφαρμογή της όλης νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».