Home > Αρθρα > ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ-Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας 90 χρόνια  ιστορίας

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ-Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας 90 χρόνια  ιστορίας

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας

90 χρόνια  ιστορίας

ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ

Στις 24 Απριλίου  του 1932 μια ομάδα Δραμινών  αποτελούμενη από τους  Δημήτριο Χρυσανθόπουλο, Νικόλαο Γραμμενίδη, Νικόλαο Σιουμάνη, Νικόλαο Τσούκα, Νικόλαο Φίνογλου, Ερνέστο Τούλ,  Γεώργιο Χατζηκωνσταντίνου,  Γρηγόριο  Χατζόπουλο,  Θεόδωρο Σερβάνη, Δημοσθένη  Φέσσα, Παύλο Παϊσίδη και  Ιωάννη  Σπυρόπουλο,  ίδρυσαν   τον  σύλλογο με την επωνυμία Ελληνικός  Ορειβατικός Σύνδεσμος Τμήμα Δράμας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου με    έδρα την Αθήνα. Αμέσως μετά την ίδρυσή του ανέπτυξε πλούσια ορειβατική  δραστηριότητα με  αναβάσεις στα  ψηλότερα βουνά της Ελλάδας παρά  τις δυσκολίες της  τότε εποχής.

Το  1936  συμμετείχε στο 1ο  Πανελλήνιο Ορειβατικό   Συνέδριο στον Όλυμπο και με την ευκαιρία αυτή μέλη του Συλλόγου κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα.    Από το 1940 έως το 1950 λόγο των πολέμων  εκείνης της περιόδου  η δράση του συλλόγου ήταν   περιορισμένη.

Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι όσα μέλη του ΕΟΣ είχαν  χιονοδρομικό υλικό, το παρέδωσαν  στο τάγμα χιονοδρόμων, το οποίο ίδρυσε ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρόδου και το οποίο, ως γνωστόν είχε καθοριστική συμμετοχή στο Αλβανικό Έπος .

Στην δεκαετία 1950-1960  αναπτύσσεται ορειβατική δραστηριότητα με τα μέλη του  να αυξάνονται ακολουθώντας τον σύλλογο χειμώνα και καλοκαίρι στα προγράμματα του στο  βουνό  ή στην θάλασσα.

Το 1958  αποτελεί τομή στην πορεία του   συλλόγου. Ιδρύεται ο όμιλος  χιονοδρόμων και  αρχίζει  η καλλιέργεια  της  αθλητικής  και τουριστικής χιονοδρομίας.  Το 1960  αποκτά το πρώτο του ορειβατικό  καταφύγιο  στην θέση  «Μπαρτίσεβα» βόρεια του Φαλακρού.

Η  ενασχόληση με την χιονοδρομία γίνεται  πλέον έντονη  και με κέντρο  και  αφετηρία τον Βώλακα το 1967 ο σύλλογος κατασκευάζει στην θέση «Χορός» του  Φαλακρού το πρώτο  χιονοδρομικό καταφύγιο, σε απόσταση 2 ωρών και  30 λεπτών με τα πόδια από τα χωριό. Με χρηματοδότηση  από την Γ.Γ.Α. αγοράζει και τοποθετεί ένα  συρόμενο βενζινοκίνητο αναβατήρα (LIFT) 200 μ.

Οργανώνει τον Ιούλιο του ίδιου έτους την 27η πανελλήνια  ορειβατική συγκέντρωση την 20η Ιουλίου, εορτή του Προφήτη Ηλία προστάτη των ορειβατών, με τεράστια επιτυχία. Οι 460 συμμετέχοντες ορειβάτες χαρακτηρίζουν το φαλακρό «το βουνό των λουλουδιών», τίτλο τον οποίο φέρει έκτοτε σε όλους τους ορειβατικούς οδηγούς & έντυπα. Από το ίδιο έτος 1967 αρχίζουν  και οι   διασυλλογικοί αγώνες χιονοδρομίας, με συμμετοχή όλων των αθλητών από τα σωματεία  της Ελλάδας.

Η ομοσπονδία ενισχύει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας τους εθνικούς  προπονητές  για την  οργάνωση των αγώνων.  Το  1969 κατασκευάζει στον  αυχένα  «Κουρί», 1 ώρα και 30 λεπτά από τον Βώλακα, το τρίτο  του  καταφύγιο, το οποίο χρησιμοποιείται  για τις  προπονήσεις των αθλητών του.

Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή οι δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος ήταν μεγάλες, η δε προσωπική εργασία των μελών του σωματείου συνεχής και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.   Τότε αρχίζει να ωριμάζει η  ιδέα της δημιουργίας ενός  χιονοδρομικού  κέντρου στην θέση Άγιο Πνεύμα στο  Φαλακρό.

Το 1969 μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του ΕΟΣ οι  τοπικές αρχές πείθονται και ενισχύουν  την  προσπάθεια του συλλόγου με πρώτο βήμα την διάνοιξη  του δρόμου προς το Άγιο Πνεύμα  μήκους 12,5 χιλιομέτρων, ο οποίος  ολοκληρώνεται το  1979.

Τον  ίδιο χρόνο τοποθετείται  ο μεγαλύτερος τότε αναβατήρας σε χ/κ,  μήκους 1.000 μ., ο επονομαζόμενος σήμερα “Παππούς”, παράλληλα δε θεμελιώνεται το τέταρτο καταφύγιο του συλλόγου και  αγοράζεται ένας  χιονοστρωτήρας, όλα με  χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α.  και  μικρή  συμβολική  συμμετοχή του συλλόγου. Ο ΕΟΣ αγοράζει  την  επόμενη χρονιά από την  Αυστρία  ένα συρόμενο αναβατήρα 250 μ. για  αρχάριους χιονοδρόμους, με  σωματειακή δαπάνη.

Από τότε  ο σύλλογος μας  αλλάζει  μορφή,  ασχολείται  λιγότερο με την ορειβασία και  περισσότερο με την χιονοδρομία.  Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι   στα  επόμενα είκοσι πέντε χρόνια να μυήσει στην αθλητική χιονοδρομία εκατοντάδες νέους και νέες και να αναδείξει δεκάδες πρωταθλητές, αγόρια και κορίτσια, κατακτώντας επάξια  μόνιμη θέση στην πρώτη τριάδα  των καλύτερων  συλλόγων  της  χώρας.

Από το 1988 έχει μόνιμη παρουσία στις Ολυμπιακές ομάδες με αθλητές του και προπονητές  του, με πλέον αξιοσημείωτο γεγονός, σε τρεις  Ολυμπιάδες ο σημαιοφόρος της εθνικής μας ομάδας να είναι δραμινός  αθλητής, ο Αθανάσιος Τσακίρης.

Από το 1995 σε  συνεργασία με Ελβετικό οίκο κατασκευής  χιονοδρομικών κέντρων την  Garaventa, χωροθετεί τις θέσεις τριών  αναβατήρων, ενός χώρου στάθμευσης μηχανημάτων  και την δημιουργία του δρόμου προσπέλασης και στάθμευσης χωρητικότητας 1200  ΙΧ  αυτοκινήτων,  συνολικού προϋπολογισμού  500.000.000 δραχμών.  Με  την προμελέτη αυτή το έργο εντάσσεται  στο  Β! Κ.Π. με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία Δράμας.  Ύστερα από πέντε χρόνια επιτέλους δημοπρατούνται  τα έργα και υλοποιείται  το πρόγραμμα.

Το  2000 ο σύλλογος  παραδίδει την  λειτουργία του κέντρου στην συσταθείσα γι’ αυτόν τον σκοπό Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Αναπτυξιακή Φαλακρού  (ΑΝΦΑ), η οποία αναλαμβάνει για  δεκαπέντε χρόνια τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου με αρνητικά αποτελέσματα.

Ευτυχώς στα χρόνια αυτά με χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν δυο εναέριοι αναβατήρες  ένας τετραθέσιος και ένας  διθέσιος, δυστυχώς σε ακατάλληλα σημεία και  έγινε μια πολύ καλή βελτίωση του  δρόμου. Καλό  θα ήταν βέβαια για την ολοκλήρωση της υλικοτεχνικής υποδομής του χιονοδρομικού να είχαν αποκτηθεί και ένα αποχιονιστικό δρόμου  όπως και ένα χιονοστρωτήρας για τις πίστες.

Στα  χρόνια της ανάπτυξης ο σύλλογος μεγαλουργεί στα αθλητικά, και  στα  ορειβατικά.

Αναδεικνύει συνεχώς πρωταθλητές, είναι πάντα παρών στις  πανελλήνιες  ορειβατικές  συγκεντρώσεις, αγοράζει γραφεία, αυτοκίνητα μεταφοράς των  αθλητών του και  των  μελών του, αξιοποιεί  περιουσιακά στοιχεία  (κληροδότημα Δουμπέσα) και χαίρει της  εκτίμησης της Δραμινής κοινωνίας.

Και ενώ η δημιουργική πορεία του συλλόγου συνεχίζεται, αναδεικνύονται νέοι αθλητές, ο ΕΟΣ οργανώνει Πανελληνίους και Βαλκανικούς αγώνες χιονοδρομίας, έρχεται σαν κεραυνός η είδηση ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανακαλεί την  παραχώρηση των 8.000 και 3.000 τ.μ. των χώρων δηλ. όπου είναι εγκατεστημένα τα δύο  καταφύγια του συλλόγου, στο Άγιο Πνεύμα  το χιονοδρομικό καταφύγιο  και στο Κουρί το ορειβατικό  καταφύγιο. Αφορμή για την ανάκληση υπήρξε η αναστολή λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου για λόγους που είχαν σχέση με ζητήματα νομιμότητας των εγκαταστάσεων καθώς και ασφάλειας των επισκεπτών. Ο Ορειβατικός θεωρήθηκε “ο αποδιοπομπαίος τράγος”, η αιτία όλων των δεινών του χιονοδρομικού και ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε μια άκρως προβληματική απόφαση.

Μαθαίνουμε  ότι τοπικοί παράγοντες παραπλάνησαν  τον  Υπουργό  με αιτιολογία ότι ο σύλλογος δεν εφαρμόζει τις προϋποθέσεις παραχώρησης, που  είναι η αμιγώς αθλητική  δραστηριότητα και μισθώνει παράνομα  χώρους του καταφυγίου, ενώ είναι γνωστό ότι όλα αυτά προβλέπονται στο άρθρο 56 παρ. 5 του ν. 4280/2014 (ΦΕΚ 159/8.8.2014, τ. Α) περί ενοικιάσεων  καταφυγίων.  Ο ορειβατικός  γιορτάζει τα    ενενήντα   του χρόνια και βαδίζει για τα εκατό.

Η Δραμινή κοινωνία που τον  αγκάλιασε τόσα χρόνια, τα μέλη του, οι  αθλητές και οι  γονείς τους θα  θλίβονται για  όποια  γεγονότα ακολουθήσουν σε βάρος  του συλλόγου και  του καταφυγίου του, τα  επόμενα χρόνια. Η περιπέτεια που εξελίσσεται θα πρέπει να τελειώνει αμέσως, το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού να λειτουργήσει απρόσκοπτα την ερχόμενη περίοδο και ο ΕΟΣ Δράμας να αποκατασταθεί στην αθλητική του στέγη.

 

     ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ