Home > νέα > Επιστολή του δημάρχου Νευροκοπίου προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αδιάθετη ποσότητα πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου

Επιστολή του δημάρχου Νευροκοπίου προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αδιάθετη ποσότητα πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου

 

Επιστολή του δημάρχου Νευροκοπίου προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

 Αδιάθετη ποσότητα πατάτας

στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου

 

ΣΤΟ πρόβλημα με την αδιάθετη πατάτα, αναφέρεται σε επιστολή του ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, την οποία απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου καθώς και στους βουλευτές του Νομού Δράμας.

Στην επιστολή αυτή, ο κ. Γιαννόπουλος, κάνει αναφορά στα έντονα προβλήματα των πατατοπαραγωγών, τα οποία ξεκινούν μεταξύ άλλων από την αδιάθετη πατάτα, εξαιτίας της τιμής πώληση. Όπως επισημαίνει, αν και η φετινή παραγωγή ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, και με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αυτό δεν φαίνεται να βοήθησε σε μια καλύτερη τιμή, και αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

GIANNOPOYLOS NEYROKOPIOY

Αναλυτικότερα, η επιστολή του κ. Γιαννόπουλου έχει ως εξής:

[Αγαπητέ κ. Υπουργέ, στην συνέχεια και της προσωπικής επαφής που είχαμε στο γραφείο σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω επί του θέματος για τα παρακάτω.

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι ένας ορεινός – μειονεκτικός Δήμος όπου το εισόδημα των περισσοτέρων κατοίκων προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την Γεωργία-Κτηνοτροφία-Υλοτομία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής μας με την τιμή πώλησης της παραγωγής τους καθώς και με την αδιάθετη ποσότητα πατάτας που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα αν και η φετινή παραγωγή ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτό δεν φαίνεται να βοήθησε σε μια καλύτερη τιμή. Οι πατατοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να πωλήσουν την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλές τιμές (9-12 λεπτά το κιλό) προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους και να πληρώσουν τους εργάτες. Οι περισσότεροι παραγωγοί αποθήκευσαν όσες ποσότητες μπορούσαν ευελπιστώντας να τις πουλήσουν όταν η ζήτηση θα είναι αυξημένη και με καλύτερη φυσικά τιμή.

Ακόμη όμως και σήμερα ( αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου ) περίπου το 35% της παραγωγής βρίσκεται στις αποθήκες και δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως θα διατεθεί ακόμη και σε αυτή την χαμηλή τιμή. Ο κίνδυνος δηλαδή να μείνουν πατάτες στις αποθήκες των παραγωγών χωρίς να διατεθούν είναι υπαρκτός ή σε άλλο ενδεχόμενο θα πωλήσουν την αποθηκευμένη παραγωγή σε ακόμη χαμηλότερη τιμή.

Πραγματική καταστροφή δηλαδή για τους παραγωγούς μας που έχουν να καλύψουν τα έξοδα που έχουν κάνει καθώς και τα έξοδα για την νέα καλλιεργητική περίοδο ( προμήθεια πατατόσπορου, λιπασμάτων, ενοίκια κ.α.). Δεν έχουν την δυνατότητα ούτε τις λειτουργικές δαπάνες της χρονιάς να καλύψουν αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τραπεζικό δανεισμό που ήταν απαραίτητος για την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με πολύ μεγάλες ποσότητες πατάτας να βρίσκονται ακόμη στις αποθήκες, οι καλλιεργητές θα πρέπει να προγραμματίσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Πραγματικά δύσκολο αφού το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό τη φετινή χρονιά.

Η όλη κατάσταση έχει ωθήσει σ’ένα πραγματικό αδιέξοδο τους πατατοπαραγωγούς καθώς αισθάνονται πως δεν έχουν καμία κρατική υποστήριξη σε μια στιγμή που ουσιαστικά έχει καταρρεύσει η ελληνική αγορά σε ότι αναφορά την πατάτα Κ.Νευροκοπίου.

Παρακαλούμε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι παραγωγοί του Λεκανοπεδίου Κ.Νευροκοπίου τύχουν αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ ή μέσω κάποιου άλλου προγράμματος λόγω της σημαντικής ζημίας. Προτείνουμε η αποζημίωση να είναι ανάλογη με τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), με την μέση στρεμματική απόδοση (2800Kgr/στρ) σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τιμή 0,15 λεπτά/κιλό προκειμένου να καλυφθεί το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.  Κρίνουμε ότι η παραπάνω αποζημίωση είναι απολύτως αναγκαία, ειδάλλως θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις στο γεωργικό πληθυσμό του Δήμου μας που ασχολείται με την μονοκαλλιέργεια της πατάτας.]