Home > νέα > Επιτακτική ανάγκη επαναθεσμοθέτησης των Αγορών Παραγωγών στη Δράμα-Ερώτηση στη Βουλή από Χ. Κεφαλίδου

Επιτακτική ανάγκη επαναθεσμοθέτησης των Αγορών Παραγωγών στη Δράμα-Ερώτηση στη Βουλή από Χ. Κεφαλίδου

Ερώτηση στη Βουλή από Χ. Κεφαλίδου

Επιτακτική ανάγκη

επαναθεσμοθέτησης

των Αγορών Παραγωγών στη Δράμα

«Με την κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, οι 100 παραγωγοί στη Δράμα βρέθηκαν απροσδόκητα στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους»

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ για το ζήτημα επαναθεσμοθέτησης των Αγορών Παραγωγών αγροτικών προϊόντων (Farmers Markets), κατέθεσε στη Βουλή  και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά  Κεφαλίδου.

Το ζήτημα της επαναθεσμοθέησης των Αγορών Παραγωγών, είναι ώστε να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα και να συνυπάρξουν με τις αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται, με παλαιότερη αναφορά της ιδίας στις 29-06-2020, είχε επισημάνει τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν επέλθει μετά από την ψήφιση μιας σειράς νομοθετημάτων, με τελευταίο τον Νόμο 4849/2021 για το υπαίθριο εμπόριο, στις ρυθμίσεις του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αγορές Παραγωγών αγροτικών προϊόντων και σας ζητούσα να ενεργήσετε, ώστε να αρθεί η αδικία που επέφερε η κατάργησή τους, με την επαναθεσμοθέτηση των αγορών Παραγωγών μαζί με τις αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων.

Και αυτό, διότι στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων είναι πολύ λίγοι και από μόνοι τους δεν επαρκούν για να συστήσουν μία ξεχωριστή αγορά. Επεσήμανα ότι είναι αναγκαία η τροποποίηση/συμπλήρωση της παρ. 7 του άρθρου 20 του ν. 4492/2017.

Η αγορά της Δράμας

Η κα. Κεφαλίδου επισημαίνει ακόμα, ότι, «η αγορά Παραγωγών αγροτικών προϊόντων στη Δράμα, που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2013, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπ.Α.Α.Τ, διαθέτει σε πλήθος καταναλωτών της περιοχής πληθώρα από φρέσκα τοπικά αγροτικά προϊόντα, που οι ίδιοι οι παραγωγοί της περιοχής παράγουν, με μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλεται αφενός μεν στην άοκνη προσπάθεια όλων των παραγωγών που συμμετέχουν σ’ αυτή να την κρατήσουν ζωντανή, αφετέρου δε στο γεγονός ότι το εγχείρημα το έχει αγκαλιάσει πραγματικά η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία της, επειδή διαπιστώνουν την μεγάλη απήχηση που έχει στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής.

Οι πλέον των εκατό (100) παραγωγοί του Νομού Δράμας, που συμμετέχουν στην αγορά Παραγωγών, διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε φρέσκα ποιοτικά τοπικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής, με επάρκεια, ποικιλία επιλογών, σε χαμηλές τιμές, καθώς και σε μεταποιημένα προϊόντα οικοτεχνικής παραγωγής».

Αυτό που επισημαίνεται επίσης στην ερώτηση, είναι ότι, «εντελώς αιφνίδια, οι Αγορές Παραγωγών καταργήθηκαν και αντ’ αυτών θεσμοθετήθηκαν Αγορές Παραγωγών μόνο βιολογικών προϊόντων. Με αυτή την κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, οι εκατό (100) παραγωγοί στη Δράμα που συμμετέχουν σε αυτήν, βρέθηκαν απροσδόκητα στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους.

Αν και οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωναν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα μεριμνήσουν να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία θα συμπεριελάμβανε διάταξη για την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα των Αγορών Παραγωγών, μέχρι σήμερα όμως και παρά τις επιστολές που έχουν αποστείλει οι παραγωγοί της Δράμας στους υπουργούς και αρμόδιους φορείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έλαβαν καμία απάντηση και καμία δε σχετική τροπολογία δεν ψηφίστηκε παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο και η αγορά μας στη Δράμα κινδυνεύει σήμερα να παύσει την λειτουργία της».

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

«- Είναι στις προθέσεις σας η, με νομοθετική ρύθμιση/τροπολογία, επαναθεσμοθέτηση των Αγορών Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων, ώστε να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα και να συνυπάρξουν με τις αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θεσ/νίκης, λόγω του μικρού αριθμού παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων και της αδυναμίας τους να συστήσουν μόνοι τους ξεχωριστή αγορά;

– Σε περίπτωση δε που δεν μπορεί να γίνει πανελλαδικά η σχετική ρύθμιση, προτίθεστε να ψηφίσετε τροπολογία για την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση της Αγοράς Παραγωγών της Δράμας, που λειτουργεί πλέον της δεκαετίας όπως έγινε με την νομοθετική ρύθμιση της Κυριακάτικής Αγοράς του Δοξάτου Δράμας, δυνάμει του άρθρου 12 παρ. 6 του Νόμου 3557/2007: «Η περίπτωση ε’ αντικαταστάθηκε δυνάμει του άρθρου 16 παρ. 2 του Ν.3769/2009,ΦΕΚ Α 105/1.7.2009 και ισχύει ως εξής: “ε) μία κυριακάτικη αγορά στο δημοτικό διαμέρισμα Δοξάτου του Δήμου Δοξάτου της Ν.Α. Δράμας και μία στην περιοχή Σχιστό του Δήμου Περάματος της Ν.Α. Πειραιά;»