Home > Αθλητικά > Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος Αγώνας Granitis Trail Running

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος Αγώνας Granitis Trail Running

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε

ο 6ος Αγώνας

Granitis Trail Running

 

 

 

Εδώ και έξι χρόνια σε μία πανέμορφη τοποθεσία 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, στο μικρό χωριό Γρανίτης, διοργανώνεται ένας ξεχωριστός αγώνας, γνωστός ως Granitis Trail Running.

Στα 760 μέτρα υψόμετρο, στην είσοδο της κοιλάδας του Κάτω Νευροκοπίου στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαλακρό, είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Γρανίτης. Το όνομά του λέγεται ότι το πήρε από τα παλιά λατομεία που έβγαζαν κυβόλιθους γρανίτη. Είναι αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τις πεζοπορίες στα πανέμορφα μονοπάτια του πυκνού δάσους που το περιβάλλει, και η πλατεία του, εδώ και έξι χρόνια, γίνεται το κέντρο του ομώνυμου ορεινού αγώνα Granitis Trail Running.

Η διαδρομή των 21 χιλιομέτρων διασχίζει τα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς δάση της περιοχής και απότομες κορυφές του ορεινού όγκου του Αγίου Παύλου, μέχρι την ομώνυμη κορφή με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της στα 1775 μέτρα υψόμετρο. Φέτος για τρίτη  χρονιά πραγματοποιήθηκε και ο μικρότερος αγώνας των 9 χιλιομέτρων στα δασικά μονοπάτια της περιοχής πλησίον του Γρανίτη. Μέρος των μονοπατιών είναι στρωμένο με χαλίκι, ενώ ξύλινα σκαλιά κάνουν πιο ασφαλή την ανάβαση ή κατάβαση.

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Granitistrail kids, για παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών, τα οποία έτρεξαν  μέρος στη διαδρομή των 1,2χλμ ώστε να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το μονοπάτι του Γρανίτη και με τη φύση και στο τέλος της διαδρομής δόθηκε σε όλα τα παιδάκια αναμνηστικό μετάλλιο.  Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της διοργάνωσης, το Granitistrail kids «Δεν είναι αγώνας, είναι εκπαίδευση με το φυσικό μας περιβάλλον.

Την περασμένη Κυριακή, οι δρομείς ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία του χωριού για τους αγώνες 21 και 9 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Με δύο οργανωμένα μονοπάτια, 21 και 9 χλμ. αντίστοιχα, το χωριό αποτελεί μια καλή πρόταση για όσους και όσες θέλουν να έρθουν σ’ επαφή με τη φύση, τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Για περιπάτους και πεζοπορία μέσα σε δάση από οξιές ή για πιο extreme καταστάσεις και αντοχές, «κατακτώντας» ψηλές κορυφές με θέα που συναρπάζει. Ειδικά όταν όλα αυτά συνδυάζονται, στο τέλος της ημέρας, με παραδοσιακά πιάτα στις τοπικές ταβέρνες.

Άνθρωποι με μεράκι και αγάπη

Το σημερινό δίκτυο μονοπατιών στον Γρανίτη, είναι αποτέλεσμα ομάδας ανθρώπων από την Δράμα όπου πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στις παλιές χριστιανικές κατασκηνώσεις, της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, που λειτουργούσαν στην περιοχή. Η αρχή είχε γίνει από το Δασαρχείο Δράμας πριν από χρόνια, που συνεχίστηκε και επεκτάθηκε στη συνέχεια μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

«Ψυχή» της προσπάθειας, προκειμένου ν’ αναδειχθεί ο Γρανίτης σε κορυφαίο πεζοπορικό και ορειβατικό προορισμό στην Ελλάδα, είναι ο κ. Νίκος Μπουρλίβας, λάτρης των βουνών.

Το Granitis Trail είναι κι επίσημα πιστοποιημένο με το μοναδικό παγκοσμίου βεληνεκούς σήμα πιστοποίησης Green Flag Trails. Χάρη στην προσπάθεια και το μεράκι του Νίκου Μπουρλίβα που έχει δημιουργήσει το Granitis Trail, και στην ευγενική υποστήριξη της πιστοποίησης από την εταιρεία Raycap, το μονοπάτι επιθεωρήθηκε και παρέλαβε επίσημα την πιστοποίηση από το World Trails Network.

Μαζί με τα μονοπάτια των Κυθήρων, η Ελλάδα έχει τώρα δύο πιστοποιημένα δίκτυα μονοπατιών με το σήμα Green Flag Trails. Η επιθεώρηση του Granitis Trails έγινε από την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτι της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2021.

Η ονομασία Green Flag Trails αναφέρεται στο σήμα πιστοποίησης μονοπατιών του World Trails Network. Αυτό που κάνει το Green Flag Trails, είναι ότι ελέγχει ένα μονοπάτι ως προς την ασφάλειά του, ως προς την αειφόρο διαχείρισή του και ως προς τις πληροφορίες που δίνει στους επισκέπτες – πεζοπόρους. Για παράδειγμα, το Granitis Trail των 21 χιλιομέτρων είναι πιστοποιημένο ως ένα δύσκολο μονοπάτι, για έμπειρους πεζοπόρους.

Σημαντικό στοιχείο του Green Flag Trails είναι επίσης ότι δεν αξιολογεί τα μονοπάτια ως καλύτερα ή χειρότερα, καθώς αυτό είναι υποκειμενικό και εξαρτάται πλήρως από τις ικανότητες και τις προτιμήσεις του εκάστοτε πεζοπόρου.

Για την ιστορία στην Κατηγορία των Ανδρών, στα 21 km, 1ος τερμάτισε ο Παυλίδης Κωνσταντίνος, με χρόνο 2h 29’ 35”, 2ος ο Μαργαριτίδης Δημήτριος, με χρόνο 2h 36’ 41” και 3ος ο Χαλκίδης Θανάσης, με χρόνο 2h 39’ 16”.

Στην Κατηγορία των Γυναικών στα 21km, πρώτη τερμάτισε η 1η Κοκκιναρίου Ειρήνη, με χρόνο 2h 45’ 07”, 2η η Γαβριηλίδου Δέσποινα, με χρόνο 3h 29’ 16” και 3η η Μαμανίδου Γεωργία, με χρόνο 3h 40’ 01”.

Στην Κατηγορία των Ανδρών στα 9km, 1ος τερμάτισε ο Τσεβδάρης Παντελής με χρόνο 48’:39’’, 2ος ο Αποστολίδης Απόστολος με χρόνο 50’:49’’ και 3ος ο Ζωλέτης Θεόδωρος με χρόνο 51’:17’’.

Στην Κατηγορία των Γυναικών στα 9km, 1η τερμάτισε η Γαβριηλίδου Αναστασία με χρόνο 55’:08, 2η η Ποριαζόγλου Ευγενία με χρόνο 57’:37’’ και 3η Βαβλά Στέλλα με χρόνο 59’:19’’.

Γ.Κ.