Home > νέα > «Επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου

«Επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου

Επικαιροποίηση προβλημάτων μέσω φορολογικών δηλώσεων

«Επιβεβλημένη η παράταση

φορολογικών δηλώσεων

μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου

 

 

 

ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ τους για όσα συμβαίνουν και με τον τρόπο που συμβαίνουν για όσα πρέπει να κάνουν, εκφράσουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί της χώρας, μέσω σχετικών ανακοινώσεων που εκδίδει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στο θέμα ότι στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις.

Και όπως εξηγούν, «αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από 20 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, επισημαίνει αρχικά ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ αναφέρει και ορισμένα από τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν, αν και αρκετά μέχρι σήμερα έχουν επιλυθεί.

Σε ορισμένα θέματα για παράδειγμα, εμφανίζονται λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες).

Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (Υπάρχουν ακόμα τέτοιες αναφορές).

Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.

Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.

Πολλούς αγρότες τους φορολογεί με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.

Εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.

Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προβλήματα  στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις

Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η Ομοσπονδία «εμμένει στη θέση της για τη νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπως όριζε ο ν.4172/2013, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημοσίευση όλων των σχετικών αποφάσεων, χωρίς νομοθετικές αλλαγές στην διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει έγκαιρα και σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος θα πρέπει να υπάρχει ισόχρονη παράταση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο μήνας Αύγουστος. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, όπως προτείνουμε.

Καλούμε τον επιστημονικό μας φορέα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, να εντείνει την προσπάθεια στήριξης του δίκαιου αυτού αιτήματός μας. Η συνεργασία και η υποστήριξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Ιδιαίτερα για φέτος και εφεξής, προκειμένου να ολοκληρώνεται ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προτείνουμε ως μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων, που θα υποβάλλονται από Λογιστή – Φοροτεχνικό κάτοχο νόμιμης άδειας, να είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024».