Home > Πρώτο Θέμα > Έρχεται νέα εποχή για το «Ξενία» της Δράμας μέσω αξιοποίησης! Νέα σχέδια αξιοποίησης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Έρχεται νέα εποχή για το «Ξενία» της Δράμας μέσω αξιοποίησης! Νέα σχέδια αξιοποίησης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Έρχεται νέα εποχή για το «Ξενία»

της Δράμας μέσω αξιοποίησης!

Νέα σχέδια αξιοποίησης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

 

 

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ φαίνεται ότι έρχεται για τα ΞΕΝΙΑ, τα οποία σήμερα πλέον ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς υπάρχουν νέα σχέδια αξιοποίησής τους.

Η αναβίωση των ιστορικών ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ που κάποτε ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά μέσα από την ατζέντα της τουριστικής πολιτικής, με στόχο να αναδειχθεί η στρατηγική σημασία των εμβληματικών κτιρίων.

Ανάμεσα στα ΞΕΝΙΑ τα οποία έχουν ενταχθεί στον άμεσο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, είναι και αυτό της Δράμας, το οποίο είχε κλείσει από τον Απρίλιο του 2024 και είχε προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση στην πόλη της Δράμας.

Τα θετικά μηνύματα ήρθαν από την φετινή 89η Διεθνή  Έκθεση όπου η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά το σχέδιο με κεντρικό τίτλο: «Δίνοντας νέα ζωή σε ιδιωτική και δημόσια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου».

Όπως μάλιστα είχε τονίσει η ίδια, «τα ΞΕΝΙΑ τα οποία θα βγουν άμεσα προς δημοπράτηση, είναι της Δράμας και της Κοζάνης», ενώ είχε σημειώσει ότι το ίδιο θα γίνει και για την ακτή Καλαμίτσας στην Καβάλα.

Όπως ανακοινώθηκε εκεί, στόχος δεν είναι μόνο τα έσοδα που θα προκύψουν από τους διαγωνισμούς για τα εμβληματικά ξενοδοχεία, αλλά η αναγέννηση ενός brand, τα οποίο μπορεί να συνδέσει τα παρελθόν με το μέλλον.

Σήμερα, πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ή μισοερειπωμένα, ωστόσο η αξία τους ως μνημείων και ως κομματιού της συλλογικής μνήμης σε μια περιοχή, σε μια πόλη, είναι αδιαμφισβήτητη.

Αρχή από Δράμα, Κοζάνη, Κομοτηνή

Στην παρούσα φάση, η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται 29 «Ξενία» και δρομολογεί διαγωνισμούς για τη Δράμα, την Κοζάνη και την Κομοτηνή.

Δράμα: Ένα κτίριο 2.777 τ.μ. σε οικόπεδο σχεδόν τριών στρεμμάτων, εγκαταλειμμένο εδώ και περίπου δύο χρόνια, περιμένει τον επενδυτή που θα του δώσει νέα χρήση.

Κοζάνη: Έργο Κωνσταντινίδη του 1965, δεσπόζει στον λόφο Μεταμορφώσεως. Παρά τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες μίσθωσης, η ΕΤΑΔ επανέρχεται με νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Κομοτηνή: Με 42 κλίνες, σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για μια περιοχή με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλα ακίνητα, όπως τα «Ξενία» Δελφών, Άνδρου και Ηγουμενίτσας, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικά για τον συνδυασμό τοποθεσίας και ιστορικής αξίας.

Τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, σφράγισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα και όρισαν την αισθητική της πρώτης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, μπαίνουν πλέον ξανά στο επίκεντρο με σχέδια αξιοποίησης από την ΕΤΑΔ.

Το ΞΕΝΙΑ της Δράμας, είναι ένα από τα ιστορικά κτίρια και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην μαγευτική τοποθεσία του δημοτικού κήπου που είναι κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, από την κατασκευή του το ΞΕΝΙΑ της Δράμας, είχε δυναμικότητα 24 δωματίων και 44 κλινών. Το 1979 έγινε προσθήκη ορόφου με μελέτη του ΕΟΤ και διπλασιάστηκε η δυναμικότητα του από 24 σε 48 δωμάτια και από 44 σε 88 κλίνες. Από τότε μέχρι πριν και τον Απρίλιου του 2024 πέρα από τις δυνατότητες φιλοξενίας που παρείχε στην πόλη της Δράμας, αποτελούσε και ένα από τα ιστορικά και πιο γνωστά σημεία της πόλης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ίδιους του Δραμινούς καθώς και σημείο αναφοράς.