Home > Πρώτο Θέμα > Έρχεται το 4ο Brevet Φιλίππων 210 χλμ. όπου 150 περίπου ποδηλάτες θα διασχίσουν τους δήμους Δράμας, Καβάλας και Σερρών

Έρχεται το 4ο Brevet Φιλίππων 210 χλμ. όπου 150 περίπου ποδηλάτες θα διασχίσουν τους δήμους Δράμας, Καβάλας και Σερρών

Τιμάται η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Έρχεται το 4ο Brevet Φιλίππων 210 χλμ.

όπου 150 περίπου ποδηλάτες θα διασχίσουν

τους δήμους Δράμας, Καβάλας και Σερρών

Το πρόγραμμα και οι παράλληλες δράσεις – Χορηγός επικοινωνίας ο «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με δυναμική συμμετοχή περίπου 150 ποδηλατών – όπως αναμένεται – πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το βραβευμένο – με ασημένιο στα Tourism Awards 2019 – Brevet Φίλιπποι, σε μια ιστορική ποδηλατική διαδρομή 210 χλμ που διατρέχει επτά δήμους σε τρεις νομούς του Πάρκου Φιλίππων.

Στόχος είναι η συμβολική σύνδεση των σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής μας όπως είναι των Φιλίππων – ο αρχαιολογικός χώρος των οποίων έχει ήδη χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – και της Αμφίπολης, διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (σε συνολικά 20 οικισμούς), με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Η σύμβαση υλοποίησης, υπεγράφη χθες το πρωί μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ και του προέδρου των «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Χ. Τσουρουκίδη, παρουσία της κα. Μ. Κελέσογλου, υπεύθυνης επικοινωνίας του Brevet Φίλιπποι και του προϊστάμενου του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Π.Ε. Δράμας, κ. Χ. Σωφρονιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε, ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε ότι πρόκειται για έναν τουριστικό ποδηλατικό αγώνα, ο οποίος περνάει μέσα από τρεις Περιφερειακές Ενότητες, της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών, μέσα από είκοσι χωριά και εφτά διαφορετικούς δήμους, με στόχο να προβληθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής μας.

«Η περιοχή μας έχει μεγάλη ιστορία και αυτό το μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και τα γραπτά κείμενα που υπάρχουν. Οι κάτοικοι της σημερινής περιόδου, μέσα από την έρευνα και τη συγγραφή έχουν αποτυπώσει αυτή την μεγάλη ιστορία και με τη σειρά μας εμείς έχουμε χρέος να την αναδείξουμε.

Αυτός ο αγώνας υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιατί συμβάλει στην ανάδειξη των σημείων τουριστικής προβολής αλλά και των σημείων της ιστορίας μας που πρέπει να προβάλουμε.

Είναι μια ποδηλατική διάσχιση του ευρύτερου πάρκου των Φιλίππων, η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή και προσδοκούμε ότι και φέτος θα έχει μεγάλη επιτυχία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαεμμανουήλ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσουρουκίδης, ανέπτυξε τη σχέση καλής συνεργασίας μεταξύ των δυο πόλεων, της Δράμας και της Καβάλας και πόσο ωφέλιμη είναι για την ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου μας.

«Θα ήθελα από την πλευρά μου να ευχαριστήσω την δραμινή κοινωνία, η οποία κάθε φορά μας στηρίζει. Ο στόχος είναι ότι σε μια στάλα δρόμο διαπιστώνουμε στα τόσα χρόνια ότι έχουμε την δυνατότητα καλής επικοινωνίας και δημιουργίας, μια δημιουργικής φιλίας.

Σκοπός είναι μέσα από αυτή την επικοινωνία με όλους αυτούς τους οικισμούς να δημιουργηθούν δυνατότητες γνωριμίας, καλύτερης σκέψης και αντίληψης για το που ζούμε.

Έχουμε την χαρά να ζούμε σε έναν τόπο μοναδικό, ο οποίος από μόνος του είναι σημείο παγκόσμιας αναφοράς, αλλά εμείς οφείλουμε αυτό να το κατανοήσουμε και να συμμετάσχουμε στο να προβάλουμε την περιοχή μας».

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι την ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» αποτελούν περίπου 300 νέοι και νέες από τους δήμους Δράμας, Καβάλας και Σερρών, οι οποίοι προσπαθούν να γνωρίσουν πολύ καλά τον τόπο τους και να το διανθίσουν παράλληλα προς όλες τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ο κ. Τσουρουκίδης. «Είναι γύρω στα 85 χωριά στο σύνολο τους, όπου εκεί συμμετέχουμε με άλλες δράσεις, όπου στόχος είναι να συνενώσουμε όλη την περιοχή και να ορίσουμε βασικά επικοινωνιακά στοιχεία αναδεικνύοντας την στους επισκέπτες ποδηλάτες το πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής».

Τέλος, η κα. Κελέσογλου μίλησε για τη διαχρονική στήριξη της Π.Ε. Δράμας στο έργο των «Οψόμεθα εις Φιλίππους», λέγοντας ότι: «Η αντιπεριφέρεια Δράμας μάς στηρίζει διαχρονικά, καθώς το έργο των «Οψόμεθα εις Φιλίππους» είναι σταθμός και ενώνει τους είκοσι οικισμούς του Πάρκου Φιλίππων. Αναδεικνύει αυτό τον υπέροχο γύρο, ο οποίος περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ δραστηριοποιούνται παράλληλα οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών».

Συνεχίζοντας η κα. Κελέσογλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αλλά και στις παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την ημέρα του αγώνα, όπου η εκκίνηση θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στις 8.30 – 9.30 το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν παράλληλές δράσεις στον χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, όπως είναι η εκμάθηση ποδηλασίας για παιδιά 5-12 ετών.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, με θέμα τα 100 χρόνια συμπλήρωσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή.