Home > νέα > Έργα αναβάθμισης σε 3 φυλακές της χώρας! Πού βρισκόμαστε αλήθεια με τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας;

Έργα αναβάθμισης σε 3 φυλακές της χώρας! Πού βρισκόμαστε αλήθεια με τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας;

Έργα αναβάθμισης σε 3 φυλακές της χώρας!

Πού βρισκόμαστε αλήθεια

με τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας;

Καμιά απάντηση για τη δημιουργία του εντευκτηρίου, της ύδρευσης και ασάφεια καλύπτει το ζήτημα των προσλήψεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΡΓΑ αναβάθμισης των υποδομών για 3 φυλακές της χώρας, εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή. Οι μελέτες των έργων αναβάθμισης που εξαγγέλθηκαν είναι ήδη έτοιμες και αφορούν στην επισκευή χώρων της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να δημιουργηθεί κτίριο ημιελεύθερης διαβίωσης, διαμόρφωση χώρων εκπαίδευσης και διαμονής της Σχολής Εκπαίδευσης Υπαλλήλων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών και άλλα.

Αναρωτιόμαστε όμως, τι θα γίνει με το κατάστημα των φυλακών Νικηφόρου. Εδώ και χρόνια, το έργο βρίσκεται σε μία μετέωρη κατάσταση, όπου συνήθως δίνονται ασαφείς απαντήσεις (κτίριο εντευκτηρίου που έλλειπε, προσλήψεις κ.α.) και άλλοτε μπερδεμένες.

Αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί  ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ για προσλήψεις 588 θέσεων για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είχε γίνει γνωστό ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν θέσεις για τη Δράμα.

Παρ’ όλα αυτά, όταν στις 18 Ιουνίου άνοιξε η εν λόγω προκήρυξη, σε εφημερίδα των Αθηνών είχε δημοσιευτεί ότι από αυτές τις θέσεις, οι 20 προορίζονταν για τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας. Η ασάφεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο μεγαλείο της, καθώς δεν έδωσε επίσημες απαντήσεις, ούτε σε σχετική αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Κεφαλίδου.

Αυτή τη στιγμή, επίσημα, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με το θέμα αυτό. Αλλά και αν ακόμα προσληφθούν υποθετικά 20 άτομα, αναμένεται να διαφανεί τι ειδικοτήτων θα είναι: φύλαξης και διοικητικού προσωπικού και αν ο αριθμός αυτός είναι ικανός να ανοίξει τη λειτουργία της φυλακής.

Ύδρευση

Από την άλλη πλευρά, ενώ επί της ουσίας έχουν ολοκληρωθεί οι κύριες εγκαταστάσεις του κτιριακού – αν και απουσιάζει ακόμα μάλλον το εντευκτήριο – άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την σύνδεση της ύδρευσης.

Το κτίριο δεν έχει συνδεθεί ακόμα με την υδροδότηση, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν υποθετικά γίνουν προσλήψεις, αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νερό. Λογικό είναι! Σύμφωνα με κάποιες απαντήσεις που είχε δώσει παλαιότερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), το μπαλάκι για την υδροδότηση βρίσκεται στο Δήμο Παρανεστίου, ο οποίος όμως φαινομενικά αδυνατεί να προβεί στα έργα σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης.

Ο ίδιος ο κ. Κοντονής είχε πει τον Απρίλιο, ότι «ο βιολογικός καθαρισμός είναι έτοιμος, λείπει όμως το σημαντικότερο, που είναι η υδροδότηση. Και αυτό είναι ζήτημα του Δήμου Παρανεστίου και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Το εντευκτήριο

Μεγάλη έκπληξη είχε προκαλέσει παλαιότερα, όταν έγινε ένας έλεγχος από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η απουσία του κτιρίου του εντευκτηρίου, το οποίο, αν και συμπεριλαμβάνονται στα αρχικά σχέδια των φυλακών, αυτό τελικά ποτέ δεν κτίστηκε.

Πάνε περίπου δύο χρόνια από αυτή την … αποκάλυψη και ενώ οι ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. και το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν υποσχεθεί τη δημιουργία του κτιρίου, απ’ ότι φαίνεται μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τουλάχιστον δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Στις αρχές Απριλίου, ο υπ. Δικαιοσύνης απαντούσε σχετικά με το θέμα, ότι «η δημοπράτηση του κτιρίου της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού και η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού».