Home > Νέα > Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου και άλλων βουλευτών στη Βουλή- Να συμπεριληφθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου και άλλων βουλευτών στη Βουλή- Να συμπεριληφθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου και άλλων βουλευτών στη Βουλή

Να συμπεριληφθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης

λόγω κορωνοϊού και όλες οι κατηγορίες

ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή και προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με άλλους συναδέλφους της.

Το θέμα της ερώτησης, αφορά στο ζήτημα της επιλογής των κατηγοριών ΚΑΝ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα και να συμπεριληφθούν όλοι όσοι χρήζουν στήριξης λόγω κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, «έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών της χώρας που θεωρούν ότι έχει  γίνει επιλεκτική επιλογή  Κωδικών  Αριθμών  Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και οι δραστηριότητές τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη  στα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση  για την πρόληψη της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διάκρισης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης».

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών, «η κυβέρνηση, με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση. Η αυθαίρετη αυτή διάκριση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και αντίδραση στους αγρότες αφού τα παραδείγματα δείχνουν μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών στην ενιαία αλυσίδα. Ενδεικτικά παραδείγματα εντός και εκτός λίστας ΚΑΔ:

– οι εκκοκιστές είναι στη λίστα

– οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι

– οι οινοποιοί είναι στη λίστα

– οι αμπελουργοί όχι

– οι ζυθοποιοί είναι στη λίστα

– οι καλλιεργητές κριθαριού όχι

– οι φυτωριούχοι είναι στη λίστα

– οι καλλιεργητές όχι

– οι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίστα

– οι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι στη λίστα

– οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όχι

– οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν εκκωφαντικά την στιγμή που έχουν πρόβλημα και με την διατροφή των ζώων.

– οι παραγωγοί ευπαθών κλάδων όχι, όπως π.χ. των αρωματικών φυτών».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, «η λίστα δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών του ίδιου προϊόντος, διότι στα νέα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής,  ναι μεν συμπεριλαμβάνεται το ένα μέρος του κύκλου παραγωγής (π.χ. εκκοκιστές) ενώ το άλλο όχι (π.χ. βαμβακοκαλλιεργητές).

Στη λίστα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή που ο κλάδος ιδίως της επιτραπέζιας ελιάς έχει πληγεί οικονομικά όσο λίγοι κλάδοι φέτος και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται τώρα έχουν μηδενίσει τη ζήτηση.

Μεγάλο πρόβλημα ακόμη, αντιμετωπίζει και ο μελισσοκομικός κλάδος ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου. Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο δε μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές παραγωγής εκτός Νομού ή Περιφέρειας και ανά ομάδες, όπως απαιτείται για τη διαδικασία επίβλεψης αλλά και δε μπορούν να διαθέσουν το μέλι τους στις λαϊκές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, αφού ο ΚΑΔ τους 01492100 (Παραγωγή μελιού φυσικού), δε συμπεριλαμβάνεται στους αναγγελθέντες ΚΑΔ που χρήζουν ενίσχυσης.

Επίσης ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων. Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας Τιμή παραγωγού—Τιμή καταναλωτή!!

Γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν άμεσα να αλλάξει η επιλεκτική διαδικασία  που εφαρμόζεται  και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στους  ‘’στηριζόμενους’’ ΚΑΔ ανά κλάδο.

Τέλος, σημείο προβληματισμού αποτελεί και η μη επιλεξιμότητα των ΚΑΔ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που αναγκαστικά τις οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία».