Home > Νέα > Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή Κομβικός ο ρόλος των χερσαίων πυλών εισόδου για τον οδικό τουρισμό της χώρας και ειδικά της Β. Ελλάδας

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή Κομβικός ο ρόλος των χερσαίων πυλών εισόδου για τον οδικό τουρισμό της χώρας και ειδικά της Β. Ελλάδας

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Κομβικός ο ρόλος των χερσαίων

πυλών εισόδου για τον οδικό τουρισμό

της χώρας και ειδικά της Β. Ελλάδας

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτης, Υγείας και Τουρισμού, κατέθεσε η βουλευτή Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος.

Η ερώτηση αφορά στην μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τους συνοριακούς σταθμούς της Β. Ελλάδας, η οποία αντί να διευκολύνει τον οδικό τουρισμό, δημιουργεί προβλήματα και ταλαιπωρία στους επισκέπτες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

XARA KEFALIDOU PHOTO NEW1

«Η επιθυμία για ασφαλή μετακίνηση, χωρίς αυξημένο συγχρωτισμό, κατατάσσουν τον οδικό τουρισμό ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της χώρας μας, καθιστώντας τον ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε.

Ειδικά όσον αφορά τη Β. Ελλάδα, κυρίως τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Καβάλα, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τα παράλια του Έβρου, της Ξάνθης, της Ροδόπης και την Δράμα, ο οδικός τουρισμός αποτελεί βασικό τροφοδότη για τις επιχειρήσεις, τουριστικές και μη.

Αν η κυβέρνηση δε διευκολύνει την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα μας, αυτοί θα κατευθυνθούν σε άλλες αγορές και η οικονομία της Β. Ελλάδας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση.

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της ερώτησης, «σε λίγες μέρες κλείνουμε μήνα από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, ελάχιστοι μεθοριακοί σταθμοί είναι ανοιχτοί και οι περισσότεροι υπολειτουργούν. Μόνο ο Προμαχώνας στο νομό Σερρών λειτουργεί σε 24ωρη βάση ενώ οι Εύζωνοι στο νομό Κιλκίς, που αποτελούν το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και την κεντρική πύλη εισόδου στη χώρα μας των επισκεπτών από τις ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργούν 7 το πρωί με 11 το βράδυ. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διέρχονται από το σταθμό περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης, από τους Ευζώνους διέρχεται μεγάλος όγκος φορτηγών (50% -55% του συνολικού αριθμού φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα) και λεωφορείων.

Οι συνοριακές διαβάσεις Δοϊράνη και Νίκη, που χρησιμοποιούν πολύ οι Σέρβοι τουρίστες, είναι κλειστές και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν. Το συνοριακό πέρασμα Νυμφαία, το οποίο χρησιμοποιείται από Ρουμάνους και Βούλγαρους τουρίστες, έχει περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, όπως και τα περάσματα  Κακκαβιά και Κρυσταλλοπηγή στα σύνορα με την Αλβανία, που λειτουργούν με περιορισμό ωραρίου λειτουργίας αλλά και ατόμων. Αρκετές συνοριακές διαβάσεις στη Βουλγαρία είναι επίσης κλειστές για τους τουρίστες, όπως π.χ. το Ορμένιο και η Εξοχή, αν και διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξουν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. (…)

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μοντέλου της Σιγκαπούρης, με τη διεξαγωγή τεστ αναπνοής στους τουρίστες, που δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Επίσης, πριν από το άνοιγμα του τουρισμού γινόταν λόγος για την προμήθεια ειδικής εφαρμογής, μέσω της οποίας θα σκανάρονταν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου, όπως τα πιστοποιητικά των εμβολιασθέντων, τα αποτελέσματα των tests, τα διαβατήρια και οι ταυτότητες.

Σοβαρό είναι και το θέμα που προκύπτει από την απαίτηση διεξαγωγής PCR test σε παιδιά άνω των 6 ετών, σε αντίθεση με πέρυσι που κάτι τέτοιο αφορούσε παιδιά άνω των 12 ετών. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τα ταξίδια των οικογενειών, καθώς εκτός από τις πρακτικές δυσκολίες λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών, τίθεται και θέμα σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης».