Home > Νέα > Ερώτηση Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή- Προστασία εκτάσεων στο Βώλακα από την επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων

Ερώτηση Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή- Προστασία εκτάσεων στο Βώλακα από την επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων

 Ερώτηση Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή

 Προστασία εκτάσεων στο Βώλακα

από την επέκταση

των λατομικών δραστηριοτήτων

 

 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ με την προστασία περιοχών στο Βώλακα από την επέκταση της λατομικής δραστηριότητας, είχε φέρει στη δημοσιότητα στις 4 Σεπτεμβρίου ο «Πρωινός Τύπος». Στα τέλη Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου ψήφισε ομόφωνα γνωμοδότηση μιας συγκεκριμένης περιοχής στο Βώλακα, η οποία χρήζει προστασίας από την συνεχώς αυξανόμενη και επεκτεινόμενη λατομική δραστηριότητα.

Τις ίδιες ημέρες, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ίδιο ζήτημα και την επιχειρούμενη τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα με επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε «καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά την ενδεχόμενη τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων στον Βώλακα με επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων», επισημαίνονται ότι «αντιτίθενται οι κάτοικοι της περιοχής».

Όπως τονίζει στην ερώτησή του,  «οι παραπάνω προστατευόμενες εκτάσεις, βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλουν οι φορείς αυτοδιοίκησης,  φέρεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες για αλλαγή του προστατευτικού πλαισίου της συγκεκριμένης περιοχής που απαγορεύει τις λατομικές δραστηριότητες», ενώ κάνει λόγο για «την πάνδημη αντίδραση των κατοίκων του Βώλακα σε μια τέτοια προοπτική, η οποία όπως τονίζουν θα επιβαρύνει την υγεία τους και θα βλάψει ανεπανόρθωτα το ήδη βεβαρημένο πλούσιο δασικό περιβάλλον».

Ο Δραμινός βουλευτές κάνει λόγο για τις αποφάσεις Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης:

«Με σειρά αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, όπως δημοσιεύθηκαν στα ΦΕΚ 264Δ/2014, 365Δ/2014 και 306Δ/2015 αντίστοιχα, συγκεκριμένες εκτάσεις της περιοχής του Βώλακα, στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενες.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις αυτές, απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, στις παραπάνω περιοχές, η ανόρυξη και η εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη οιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και εν γένει η εκτέλεση κάθε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκαταστάσεως, η ανασκαφή, η επιχωμάτωση, η δειγματοληψία, η έρευνα (για μεταλλευτικούς σκοπούς) και κάθε άλλη ενέργεια που αλλοιώνει γεωμορφικούς σχηματισμούς, καθώς και οι βιομηχανικές δραστηριότητες εν γένει.

Σκοπός των απαγορεύσεων είναι η διατήρηση και προστασία οικοτόπων στην περιοχή σύμφωνα με τις υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες, η περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του υφισταμένου δάσους μαύρης πεύκης σε περιοχή περίπου 5000 στρεμμάτων και η προστασία των ιδιαιτέρων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής από τις λατομικές εργασίες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εκτάσεις που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000».

Αναφέρεται τέλος στην ερώτηση:

[Με τα δεδομένα αυτά και επειδή: 

-Η προστασία της οριοθετημένης με τα παραπάνω ΦΕΚ περιοχής στον Βώλακα, είναι επιβεβλημένη αφού αποτελεί το μοναδικό τμήμα δάσους που απέμενε χωρίς λατομική δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

-Η λατομική δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύει την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά δεν μπορεί να γίνεται ανέλεγκτα και χωρίς κανένα όριο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και βλάπτοντας τον μοναδικό δασικό φυσικό πλούτο της.

-Το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει εκκινήσει η διαδικασία τροποποίησης και αλλαγής του καθεστώτος της προστατευμένης περιοχής στον Βώλακα, στην οποία αντιτίθεται η τοπική δασική υπηρεσία.

-Είναι σύσσωμη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε κάθε επέκταση λατομικών εργασιών στις εναπομείνασες, προστατευμένες δασικές εκτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Προτίθεται  η κυβέρνηση να εκκινήσει διαδικασία τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας συγκεκριμένων εκτάσεων του Βώλακα, επιτρέποντας λατομικές δραστηριότητες μέσα σε αυτές;
    2. Πώς θα προστατευθεί η υγεία των κατοίκων από μια αλόγιστη επέκταση λατομικών δραστηριοτήτων σε μια ήδη επιβαρυμένη από λατομικές δραστηριότητες περιοχή;
    3. Με ποιο τρόπο θα αποτραπεί μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή του μοναδικού δασικού πλούτου της περιοχής από ενδεχόμενη επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων;»