Home > Νέα > Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή- Σοβαρά τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή- Σοβαρά τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρά τα προβλήματα του Νοσοκομείου

Δράμας λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού

Μείωση των χειρουργείων κατά 29,2% για το 2019 από 2018 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Δράμας, κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή του οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, το Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω μεγάλων ελλείψεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού.

Όπως τονίζουν δε, «οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής κατάστασης, βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης».

Στη συνέχεια, γίνεται μια αποτύπωση της εικόνας του Νοσοκομείου όσον αφορά στο προσωπικό του, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι σήμερα εργάζονται συνολικά 53 μόνιμοι ειδικοί γιατροί από τις 112 θέσεις που προβλέπονται στον ήδη ισχύοντα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του.

Επίσης, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο 3 αναισθησιολόγοι καθιστώντας οριακή την λειτουργία των χειρουργείων. Ενδεικτική είναι η μείωση των χειρουργείων κατά 29,2% για το 2019 από 2018. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη διαφορά φαίνεται να προκύπτει κυρίως από την μείωση των προγραμματισμένων (από 2223 χειρουργεία το 2018 σε 1256 το 2019).

 

Άλλες υπηρεσίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κατάσταση που επικρατεί και στους άλλους τομείς του Νοσοκομείου: «Η τεχνική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά αποδεκατιστεί. Υπηρετούν μόνο ένας υδραυλικός, και δύο ηλεκτρολόγοι, με συνέπεια αρκετές βάρδιες να πραγματοποιούνται χωρίς ηλεκτρολόγο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ υπάρχει μόνο ένας θερμαστής, που αν λείψει έστω και σε μια βάρδια δε θα λειτουργήσουν τα πλυντήρια, η αποστείρωση, τα χειρουργεία και τα μαγειρεία. Στους κλιβάνους υπηρετεί ένας εργαζόμενος, από τους τρεις τουλάχιστον που είναι απαραίτητοι. Από το 2012 και μετά δεν υπάρχουν κηπουροί και ελαιοχρωματιστές».

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ελλείψεων αναφέρουμε ότι το 2000 υπηρετούσαν 33 εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο 20.

Επίσης σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μόνο ένας τηλεφωνητής, καθιστώντας επί της ουσίας αδύνατη τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.

 

Νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό

«Στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με εντατικοποίηση της εργασίας, βγαίνουν οριακά οι βάρδιες», επισημαίνουν οι βουλευτές και εξηγούν: «Για το 2020 προβλέπονται προσλήψεις δυο τραυματιοφορέων και μιας νοσηλεύτριας, όταν εκτιμάται ότι για το 2020 και το 2021 θα αποχωρήσουν λόγο συνταξιοδότησης τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι.

Τέλος βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από το νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα από την Π.Ε. Δράμας, όπως δερματολόγος (σε όλο το νομό αλλά και σε όμορους νομούς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας), ενδοκρινολόγος και γαστρεντερολόγος.

Να σημειωθεί ότι το 19% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, ΟΑΕΔ ή πρώην εργολαβικοί, που εργάζονται στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2020».

Τέλος, οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργεια προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας με την πρόσληψη απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Ενώ ζητείται να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια.