Ερώτηση βουλευτών Ελληνικής Λύσης
για νέα πανεπιστημιακά τμήματα
και υποδομές για φοιτητές στη Δράμα
Ερώτηση κατατέθηκε προχθές 10 Σεπτεμβρίου από τους βουλευτές του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, κκ. Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, και Μπούμπα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Νομού Σερρών, προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Ζαχαράκη για την ίδρυση νέων τμημάτων ευρείας ζήτησης καθώς και την ένταξη κατασκευής φοιτητικών εστιών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Φορείς της Δράμας και η κοινωνία της», όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, «αιτούνται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο για την ίδρυση δύο κατ’ αρχήν νέων τμημάτων ευρείας ζητήσεως καθώς και την ένταξη κατασκευής φοιτητικών εστιών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
«Κυρία Υπουργέ», ερωτούν απευθυνόμενοι στην κα. Ζαχαράκη οι δυο βουλευτές, «Ο νομός Δράμας είναι γνωστός για τα παρθένα του δάση, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, τους αμπελώνες και την οινοποιεία, την εξόρυξη μαρμάρων, την ομορφιά της πόλης και των οικισμών της κ.ά.
Παρά όμως τα ανωτέρω μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων. Στον ακαδημαϊκό τομέα η πόλη έχει μόνο δύο ακαδημαϊκά τμήματα. Την 18η Αυγούστου απεστάλη προς εσάς και άλλους εμπλεκομένους φορείς επιστολή η οποία αναφέρεται στο ακαδημαϊκό μέρος αναπτύξεως της πόλεως και αντικατοπτρίζει την καθολική θέληση των κατοίκων αναφερόμενη στο αίτημα ιδρύσεως δύο ή τριών νέων τμημάτων καθώς και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών. Συγκεκριμένα:
(1) Την ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων και Γεωπληροφορικής ένεκα του γεγονότος ότι είναι Τμήμα υψηλής ζητήσεως και καλύπτει τις ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας, της γεωργίας, καθώς και της διαχειρίσεως των ορεινών όγκων. Σημειωτέον ότι στο νομό λειτουργεί το υδροηλεκτρικό φράγμα του ποταμού Νέστου στον Θησαυρό και στην Πλατανόβρυση και υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις σε Α.Π.Ε.
(2) Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Τεχνολογίας Μαρμάρων λόγω του γεγονότος ότι ο νομός είναι παγκόσμιο κέντρο εξορύξεως και επεξεργασίας μαρμάρου και ένα τέτοιο τμήμα θα διαθέτει στην τοπική οικονομία εξειδικευμένο προσωπικό στη μηχανική και στην έρευνα.
(3) Τμήμα Διοικήσεως Εναλλακτικού, Οινικού και Ορεινού Τουρισμού. Είναι γνωστό ότι ο νομός διαθέτει παγκοσμίου φήμης επισκέψιμα οινοποιεία, χιονοδρομικό κέντρο, παρθένα δάση και σπήλαια και θα καταστεί κατά αυτόν τον τρόπο πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο εναλλακτικού τουρισμού».
Κατασκευή στη Δράμα φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών
Η ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης επεκτείνεται και στο σημαντικό θέμα της δημιουργίας φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών για τους φοιτητές: «Παραλλήλως ζητείται η κατασκευή με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, φοιτητικών εστιών και φοιτητικής λέσχης, με ταυτόχρονη επέκταση του campus με ανέγερση συγχρόνου ακαδημαϊκού κτηρίου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός:
- Προτίθεται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία των ανωτέρων Τμημάτων ευρείας ζητήσεως ή μέρους αυτών στον νομό Δράμας;
- Προτίθεται να εντάξει το έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών, λέσχης και ανεγέρσεως συγχρόνου ακαδημαϊκού κτηρίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΣΔΙΤ προς ταχύτερη ανέγερση και αποπεράτωση τους;»

