Home > Πρώτο Θέμα > Εσπερίδα Ιστορίας για το Νευροκόπι και  τους οικισμούς του από τον Ορειβατικό και Πεζοπορικό Σύλλογο Νευροκοπίου

Εσπερίδα Ιστορίας για το Νευροκόπι και  τους οικισμούς του από τον Ορειβατικό και Πεζοπορικό Σύλλογο Νευροκοπίου

Εσπερίδα Ιστορίας για το Νευροκόπι και

 τους οικισμούς του από τον Ορειβατικό

και Πεζοπορικό Σύλλογο Νευροκοπίου

«Οι πληθυσμιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις στο οροπέδιο του Νευροκοπίου από το 1870 μέχρι σήμερα»

«Ο Μακεδονικός Αγώνας στην επαρχία Νευροκοπίου, 1903-1907»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εσπερίδα διοργανώνει, ο Ορειβατικός και Πεζοπορικός Σύλλογος, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

με κεντρικό θέμα, την Ιστορία του Νευροκοπίου και των οικισμών του.

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου και ώρα 19.30, στο αμφιθέατρο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η εσπερίδα γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο γεωγραφικός χώρος που σήμερα είναι γνωστός ως Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, ήταν η περιοχή του Ζιρνόβου και αποτελούσε τμήμα της ευρύτερης ιστορικής ελληνικής επαρχίας που έφτανε μέχρι το Άνω Νευροκόπι, το σημερινό Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, οι εθνικιστικές και θρησκευτικές διαφορές, οι μεταβυζαντινοί ναοί, η παιδεία, ο πολιτισμός, η απελευθέρωση, η χάραξη των συνόρων, οι ανταλλαγές των πληθυσμών, η εγκατάσταση των προσφύγων, οι πόλεμοι και οι κατοχές, η εκκένωση οικισμών, η πληθυσμιακή και η οικιστική εξέλιξη, η μετανάστευση, η οικονομική ζωή και άλλα, αποτελούν τα κυριότερα θέματα που χαρακτηρίζουν την ιστορία της περιοχής Νευροκοπίου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Ορειβατικού και Πεζοπορικού Συλλόγου Νευροκοπίου κ. Μουρουζίδης, μας εξηγεί ότι η εσπερίδα διοργανώνεται «με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, γιατί τότε ουσιαστικά αλλάζει η σύνθεση του πληθυσμού στο Νευροκόπι.  Εκείνη την περίοδο έφυγαν οι εξαρχικοί και ο πληθυσμός αντικαταστάθηκε, έγινε δηλαδή μια μεγάλη κοινωνική ανακατάταξη από τους πρόσφυγες, Ποντίους κυρίως, όπως και Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Καππαδόκες».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι πρόσφυγες τότε ήταν ένας σημαντικός αριθμός για την περιοχή, αν αναλογιστούμε ότι πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός άγγιζε τις 25.000 περίπου. Τώρα, τα θέματα της ιστορίας της περιόδου εκείνης, μετά τη βουλγαρική εξαρχία το 1870, που διαιρέθηκε ο ντόπιος πληθυσμός σε πατριαρχικούς και εξαρχικούς, για εδώ η συζήτηση ήταν λίγο ταμπού. Κατά καιρούς, στη Δράμα έχουν γίνει πολλές και καλές εκδηλώσεις και έχουν εκδοθεί και κάποια πολύ καλά συγγράμματα. Και για την περιοχή του Νευροκοπίου  υπάρχουν ορισμένα, αλλά πολύ λιγότερα συγκριτικά με αυτά που εκδόθηκαν στη Δράμα».

Διευκρινίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «σκοπός κυρίως είναι να ενημερωθεί η κοινωνία για την ιστορία μας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι και δεν έχει γίνει κάποια ανάλογη εκδήλωση στην περιοχή ποτέ απ’ όσο γνωρίζω. Θέλουμε να αναδείξουμε επίσης και τα μνημεία της περιόδου, όπως είναι οι μεταβυζαντινοί ναοί. Υπήρχε πολιτισμός, είχαν σχολεία, υπήρχαν αυτές οι διαιρέσεις, υπήρχαν σύλλογοι, οργανώσεις κ.α.

Πρέπει κάποτε αυτά να γνωστοποιηθούν στον κόσμο για να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές, γιατί δυστυχώς η άγνοια προκαλεί πολλά κακά. Βέβαια, σήμερα, διανύουμε ίσως την καλύτερη ιστορικά χρονική περίοδο των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των βορείων γειτόνων μας, όμως ποτέ δεν αποκλείεται κάτι άλλο… γιατί εδώ Βαλκάνια είμαστε και η σπίθα μπορεί να ανάψει εύκολα…»

Το πρόγραμμα της εσπερίδας

Το πρόγραμμα της εσπερίδας είναι το εξής:

Την Δευτέρα, 1 Αυγ, στις 19:30, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Νευροκοπίου, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με θέμα την Ιστορία του Νευροκοπίου και των Οικισμών του.

Ομιλητές στην εσπερίδα θα είναι:

– Βλάσης Βλασίδης, καθηγητής Ιστορίας, ΠΑΜΑΚ.

– Δήμητρα Πατρωνίδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ιστορίας, ΠΑΜΑΚ: «Οι  πληθυσμιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις στο οροπέδιο του Νευροκοπίου από το 1870 μέχρι σήμερα».

– Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, Συγγραφέας, πρώην καθηγητής παιδαγωγικής Ακαδημίας: «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην επαρχία Νευροκοπίου, 1903-1907».