Home > Πρώτο Θέμα > Εταιρεία στο Νευροκόπι Δράμας παράγει 100.000 μάσκες ημερησίως κάθε τύπου► Ο επιχειρηματίας μιλάει στον «Π.Τ.»: Παράγουμε νοσοκομειακό υλικό από το 1993

Εταιρεία στο Νευροκόπι Δράμας παράγει 100.000 μάσκες ημερησίως κάθε τύπου► Ο επιχειρηματίας μιλάει στον «Π.Τ.»: Παράγουμε νοσοκομειακό υλικό από το 1993

Στο Νευροκόπι η πρώτη βιοτεχνία για παραγωγή μασκών και υγειονομικού υλικού

Εταιρεία στο Νευροκόπι Δράμας

παράγει 100.000 μάσκες

ημερησίως κάθε τύπου

► Ο επιχειρηματίας μιλάει στον «Π.Τ.»: Παράγουμε νοσοκομειακό υλικό από το 1993

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΥΣ λόγος τελευταία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, για τις μάσκες υγειονομικής προστασίας. Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο στην αρχή της πανδημίας ήταν σε έλλειψη, καθώς η ζήτηση που υπήρξε ήταν πολλαπλάσια από τις συνηθισμένες καθημερινές ποσότητες.

Αν και ήδη οι μάσκες υγειονομικής προστασίας είχαν ήδη εξαντληθεί πριν ακόμα ο κορωνοϊός εμφανιστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς οι Κινέζοι, αγόραζαν απ’ όπου έβρισκαν και πολλοί από εδώ έστελναν στην Κίνα, πλέον, οι σχετικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών.

Μια από τις μοναδικές στην Ελλάδα εταιρίες παραγωγής μασκών αλλά και γενικότερα νοσοκομειακού υλικού, λειτουργεί στο Κ. Νευροκόπι της Δράμας από το 1993. Πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία παράγει γενικά υγειονομικό νοσοκομειακό υλικό όπως μεταξύ άλλων και μάσκες εδώ και πολλά χρόνια και προμηθεύει τα νοσοκομεία της χώρας.

Μιλώντας ανώνυμα για ευνόητους λόγους στον «Πρωινό Τύπο» ο επιχειρηματίας, μας λέει ότι η βιοτεχνία του κατασκευάζει αποκλειστικά νοσοκομειακό υλικό από το 1993 και είναι η μοναδική – μέχρι τώρα τουλάχιστον – με πιστοποίηση από τον ΕΟΦ στην Ελλάδα για την παραγωγή μασκών.

Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο επιχειρηματίας, «από τον Φεβρουάριο ήρθαμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και ήμασταν – δεν ξέρω αν είμαστε ακόμα – οι μοναδικοί με πιστοποιημένα προϊόντα στην κατασκευή τους. Και το Υπ. Υγείας το γνώριζε αυτό, γιατί χρόνια είμαστε προμηθευτές σ’ αυτά τα είδη. Η ζήτηση για μάσκες ήταν τόσο μεγάλη τελικά, που δεν μπορέσαμε να τους καλύψουμε και έτσι τους υποδείξαμε και εμείς στην Κίνα, αν μπορούν να πάρουν και από εκεί υλικό».

Ερωτώμενος για το πόσες μάσκες μπορεί να παράγει η εταιρεία καθημερινά, ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι «μπορούμε να παράγουμε ακόμα και 100.000 μάσκες ημερησίως διαφόρων τύπων, ακόμα και τις πιο εξειδικευμένες. Όλες αυτές πηγαίνουν κυρίως στο δημόσιο τομέα, ενώ μια κατηγορία από αυτές πηγαίνει και στα φαρμακεία. Μάλιστα, αυτές των πολλαπλών χρήσεων πηγαίνουν και στα φαρμακεία. Αν τις βρείτε, θα δείτε επάνω και την ετικέτα μας».

Ερωτώμενος για τον τρόπο παραγωγής, ο επιχειρηματίας από το Νευροκόπι, μας εξηγεί ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούμε και τη νανοτεχνολογία, όπου κάποια υφάσματα εμποτίζονται ειδικά και γίνονται αδιάβροχα, αντιβακτηριακά και απωθούν τα βακτήρια.

Φυσικά παράγουμε και της μίας χρήσης. Η διαφορά είναι ότι, αυτές τις μέρες, οι μάσκες της μίας χρήσης έχουν μεγαλύτερο κόστος απ’ αυτές των πολλαπλών χρήσεων, τώρα σχεδόν όλοι – και στο εξωτερικό – ζητούν πολλαπλών χρήσεων. Αυτές αντέχουν από 10 έως 30 πλύσεις ανάλογα με την παραγγελία».

Η ίδια εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και μια συνεργασία με τα «Πλαστικά Θράκης», η οποία έχει ήδη αλλάξει την παραγωγή της σε μάσκες. Ο Δραμινός επιχειρηματίας σημειώνει ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε, καθώς τα «Πλαστικά Θράκης» παράγουν ένα ειδικό υλικό στο θυγατρικό τους εργοστάσιο στην Σκωτία, το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα ειδικό φίλτρο.

 

«Πλαστικά Θράκης» και «Lariplast»

KqfbNCQs

Τα «Πλαστικά Θράκης» και η «Lariplast», είναι οι δύο εταιρείες οι οποίες αλλάζουν πλέον τη γραμμή παραγωγής τους και ρίχνονται στη μεγάλη για την κάλυψη μασκών υγειονομικής προστασίας. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, χωρίς αρχικά να πει ονόματα, όμως τελικά αποκαλύφθηκαν από τον αθηναϊκό Τύπο.

Με τις δύο εταιρείες μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχάρη τις δύο εταιρείες να αλλάξουν την παραγωγή τους και να προχωρήσουν σε παραγωγική προστατευτικού υγειονομικού υλικού: «Θέλω θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία κινηθήκατε και για το γεγονός πια ότι παντρεύονται δύο σημαντικές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με μεγάλη προϋπηρεσία στον κλάδο, με εξαιρετική φήμη εντός και εκτός Ελλάδας, για να μπορούν να παράγουν πρώτες ύλες και κυρίως μάσκες χειρουργικές, που τόσο μας είναι και θα μας είναι απαραίτητες, σε χρόνο ρεκόρ και σε ποσότητες πολύ σημαντικές για να καλύψουν ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, αλλά γιατί όχι, και της αγοράς του εξωτερικού».

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση στέκεται οργανωμένα κι αποφασιστικά δίπλα την εθνική βιομηχανία, ενώ υποσχέθηκε να επισκεφτεί στο μέλλον και τις δύο βιομηχανίες, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι, οι δύο βιομηχανίες αναπροσάρμοσαν σε χρόνο μηδέν τις γραμμές παραγωγής τους και αξιοποιώντας  πρώτες ύλες από την Ελλάδα δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως.