Home > νέα > Εθνικό πλούτο αποτελούν οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου της περιοχή μας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης

Εθνικό πλούτο αποτελούν οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου της περιοχή μας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης

Εθνικό πλούτο αποτελούν

οι τοπικές ποικιλίες

αμπέλου της περιοχή μας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ εκδηλώσεις του συνεδρίου της ΔραμΟινογνωσίας με τίτλο «Ιχνηλατώντας τα Μονοπάτια του Διονύσου», παραβρέθηκε ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σαϊνατούδης, κάνει λόγο για τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου και τις χαρακτηρίζει μάλιστα «εθνικό πλούτο», ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι, είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται κυρίως από μικρούς οινοπαραγωγούς της περιοχής.

Αρχικά σημειώνει ο κ. Σαϊνατούδης ότι, το Πελίτι «έχει ασχοληθεί από παλιά με τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Η Δράμα είναι μια πλούσια περιοχή από τοπικές ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και μάλιστα υπάρχει ένας Σύλλογος Ερασιτεχνών Αμπελουργών που διατηρούν τοπικές ποικιλίες. Όπως όλες οι τοπικές ποικιλίες, έτσι και οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, είναι ένας εθνικός πλούτος που θα πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί.

Σήμερα, υπάρχει μια τάση στροφής προς τις τοπικές ποικιλίες, γιατί δίνουν αρώματα ιδιαίτερα στα κρασιά, ενώ οι εμπορικές ποικιλίες καλλιεργούνται πλέον παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο και έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, οι τοπικές ποικιλίες δίνουν το δικό τους άρωμα και γεύση».

Ερωτώμενος για το αν τα μεγάλα οινοποιία της περιοχής μας που έχουν μεγάλες παραγωγές οίνου χρησιμοποιούν τοπικές ποικιλίες αμπέλου, σημειώνει: «Από τα λίγα που γνωρίζω, υπάρχει μια εμπλοκή στις τοπικές ποικιλίες σε ένα βαθμό. Αν δούμε τους αμπελώνες και τις ποικιλίες που καλλιεργούν, κάποιοι καλλιεργούν και τοπικές ποικιλίες».

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να κάνει το Πελίτι για όλα αυτά, κατά πόσο δηλαδή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και να κάνει περισσότερο γνωστές όλες αυτές τις ποικιλίες, ο κ. Σαϊνατούδης εξηγεί: «Μέσα από τη Γιορτή Σπόρων που κάνουμε, προσπαθούμε να αναδείξουμε ντόπιες ποικιλίες αμπέλου και επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όταν μας ζητούνται τοπικές ποικιλίες, φέρνουμε σε επαφή τους ανθρώπους όπως και με τους σπόρους, με ανθρώπους που κρατάνε ποικιλίες όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχουμε και παλαιότερα συνεργαστεί με την Σαντορίνη, με την Ένωση Santo Wines, όπου εκεί υπάρχουν περισσότερες από 27 τοπικές ποικιλίες αμπέλου, κατάφεραν να επιβιώσουν την περίοδο με τη φυλλοξήρα κι αυτό έχει να κάνει με το κλίμα και τις ποικιλίες και επίσης αναπαράγεται και δείχνει το μεγάλο πλούτο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα με τις τοπικές ποικιλίες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να στραφεί και η έρευνα από τα αντίστοιχα Ινστιτούτα, αλλά και οι μεγάλοι οινοποιοί να αναζητήσουν τις τοπικές ποικιλίες πριν χαθούν».