Home > Πρώτο Θέμα > Ετοιμάζεται μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη Η θέση του στρατηγικού συμβούλου Ν. Λυγερός στο ζήτημα της Μακεδονίας

Ετοιμάζεται μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη Η θέση του στρατηγικού συμβούλου Ν. Λυγερός στο ζήτημα της Μακεδονίας

Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 στο Λευκό Πύργο

Ετοιμάζεται μεγάλο συλλαλητήριο

για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη

► Η θέση του στρατηγικού συμβούλου Ν. Λυγερός στο ζήτημα της Μακεδονίας

► Μητροπολίτης Παύλος Δράμας: «Εθνική μειοδοσία»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΟΝΟΜΑ των Σκοπίων προέκυψε και πάλι πρόσφατα, με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγηθεί σε άλλη μια διαπραγμάτευση για τη Μακεδονία. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ, ζητάει από την Ελλάδα, να μην χρησιμοποιεί ούτε εκείνη τον όρο «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, εδώ και αρκετό καιρό, όπως έχουμε ήδη γράψει, έχει δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τη διεύθυνση: onomasia.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Η ιστοσελίδα των υπογραφών, έχει δημιουργηθεί από την Πανελληνία Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Επίσης, όσο περνάνε οι μέρες, ολοένα και περισσότερος κόσμος ξεσηκώνεται για το ζήτημα αυτό και η υπόθεση παίρνει και πάλι μεγάλες διαστάσεις. Οι αντιδράσεις από τους Έλληνες πληθαίνουν συνεχώς. Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για την γνωστή εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 68% των Ελλήνων, δηλαδή 7 στους 10 πολίτες, απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

 

Φράγκος και Λυγερός στο συλλαλητήριο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το συλλαλητήριο θα γίνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 το μεσημέρι μπροστά στον Λευκό Πύργο, και ανάμεσα στους ομιλητές, ξεχωρίζουν: ο γνωστός στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός (στήλη του οποίου δημοσιεύουμε καθημερινά στον «Πρωινό Τύπο»).

Άλλοι ομιλητές είναι οι κ.κ. Στέργιος Καλόγηρος δημοσιογράφος, ο κ. Κώστας Καραΐσκος δημοσιογράφος και ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται στο κοινό, έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν ναυλωθεί 375 λεωφορεία από όλη την Ελλάδα για να μεταφέρουν κόσμο στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Δράμα στο συλλαλητήριο

Σε γενικότερο επίπεδο, διάφοροι Δήμοι σε όλοι τη χώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδουν ψηφίσματα αναφορικά με το ζήτημα της Μακεδονίας. Όσον αφορά τη Δράμα, μόνο ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στην ιστοσελίδα onomasia.gr, ενώ κανένας Δήμος σε όλο την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δεν έχει εκδώσει κανένα αντίστοιχο ψήφισμα.

Όσον αφορά το ζήτημα της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, η μόνη γνωστή ανακοίνωση μέχρι αυτή τη στιγμή, έρχεται από την Κοινότητα Μικροχωρίου του Δήμου Δράμας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας κ. Χρ. Κυριακίδη, θα μπουν λεωφορεία για όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και το κόστος του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ. Για όσους ενδιαφέρονται πληροφορίες στο τηλ. 6949339442. Επίσης, λεωφορεία θα φύγουν από Βώλακα, Καλή Βρύση και πιθανότατα και άλλα χωριά του Νομού Δράμας.

 

Μητροπολίτης κ. Παύλος: «Εθνική μειοδοσία»

Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι εθνικό και πρέπει να ακουστεί η άποψη όλων εκφράζει μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος που παράλληλα τονίζει πως θα πρόκειται για «εθνική μειοδοσία αν υπάρχει ο όρος Μακεδονία» στη συμφωνία για το όνομα.

Ο Σεβασμιότατος εκφράζει παράλληλα την άποψή του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως θα έπρεπε οι διοργανωτές να έρθουν σε επικοινωνία με τους Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Στη συνέντευξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Θέλω να πιστεύω πως η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση θα πράξει αυτό το οποίο οφείλει. Να διασφαλίσει δηλαδή τα εθνικά μας δίκαια όσον αγορά την περίπτωση των Σκοπίων. Θα πρόκειται για εθνική μειοδοσία αν συμφωνήσουμε σε μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το όνομα είναι και η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου. Το ομολογούν και οι νηφαλίως σκεπτόμενοι. Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που θέλουν να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αυτή όμως θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την αλήθεια, με την ιστορία της γεωγραφικής αυτής περιοχής».

Στην ερώτηση μάλιστα, γιατί η Εκκλησία δεν θα λάβει επίσημα μέρος στο εν λόγω συλλαλητήριο, ο Μητροπολίτης Δράμας τονίζει: «Δεν είναι αναγκαίο να γίνει μια λατρευτική σύναξη. Και ο λαός των Σκοπίων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βρισκόμενοι εν αταξία. Για τα συλλαλητήρια, να γίνουν εάν χρειάζεται και όταν πρέπει. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιος το διοργανώνει, ποιοι θα μιλήσουν, ποιο είναι το πρόγραμμα. Δεν είχαν υποχρέωση να μας ενημερώσουν; Ένας Μητροπολίτης δεν είναι μια μονάδα. Κουβαλά το βάρος του θεσμού».

 

Ο Ν. Λυγερός για τη Μακεδονία

Όπως αναφέρεται παραπάνω, ο γνωστός στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, θα είναι ένας εκ των ομιλητών στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή. Με σημείωμά του ο κ. Λυγερός κάνει αναφορά στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και σημειώνει σχετικά:

«Η ονομασία Μακεδονία και όλο το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί έχει πολλές ουρές, τις οποίες θα ήταν καλό να εξετάσει κάθε κυβέρνηση που θεωρεί ότι εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους αν όχι τον λαό. Πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι κυβερνήσεις έχουν πέσει για πολύ λιγότερο. Διότι εδώ έχουμε μια κυρίαρχη στρατηγική που δεν αξιοποιούμε και παραμένουμε στο πεδίο δράσης των διπλωματικών διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι πρέπει να προσέχουμε τις μαξιμαλιστικές τάσεις και τον εθνικισμό. Μόνο που ακούγαμε τα ίδια και με το Σχέδιο Ανάν ενώ καταφέραμε τελικά να το απορρίψουμε.

Η ονομασία Μακεδονία είναι απλά εθνικό θέμα κι ούτε κομματικό δεν είναι. Έτσι κανένα κόμμα όποιο και να είναι εθνικιστικό ή μη δεν μπορεί να πάρει θέση από μόνο του για να εκπροσωπήσει τον λαό. Δεν έχουμε ανάγκη να δικαιολογηθούμε, αρκεί να αναδείξουμε το γεγονός ότι είναι ένα θέμα χαμένο μόνο όταν το αποδεχόμαστε.

Διότι μπορεί η πολιτική αδράνεια να έβλαψε την όλη προσέγγιση αλλά δεν έκανε ακόμα κανένα τραγικό λάθος. Όταν ακούμε λοιπόν αξιωματούχους που έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους να επιλύσουν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, πώς να πιστέψουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος; Κι όταν μιλούν για τόλμη και για λύση, να θυμόμαστε ότι τα ίδια έλεγε και η κυβέρνηση που έχασε τις εκλογές στην Κύπρο και καταφέραμε τελικά να πούμε το ΟΧΙ.

Αυτός που πιστεύει στην ιδεολογία του, θεωρεί ότι οι υπερβάσεις του είναι θέμα τόλμης και βέβαια δεν αναρωτιέται αν είναι απορριπτέες από έναν ολόκληρο λαό του Χρόνου που ποτέ δεν ακολούθησε ιδεολογίες της βαρβαρότητας γιατί ο Ελληνισμός είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα».

 

Η ομογένεια

Επίσης, η ομογένεια της Αμερικής, στέλνει το δικό της μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, διατρανώνοντας ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Μάλιστα οι ομογενείς της Αμερικής στέλνουν επιστολή – ψήφισμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του. Παράλληλα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην Ελλάδα ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μίας ονομασίας για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ και ότι μία τέτοια συμφωνία «θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια».

Ταυτόχρονα, στέλνουν επιστολή και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.

Την ίδια ημέρα με την Θεσσαλονίκη 21 Ιανουαρίου και ώρα 13.00, ομογενείς της Γερμανίας διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Στουτγάρδη. Η συνάντηση θα γίνει στο Rathaus Stuttgart Marktplatz 1 και θα ακολουθήσει πορεία προς το Ελληνικό Προξενείο.

Την ίδια ημέρα και ώρα επίσης με τη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει συγκέντρωση ομογενών έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

 

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ψήφισμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, εξέδωσε χθες και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στο οποίο «εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για τη φημολογούμενη ονοματοδοσία του γειτονικού κράτους, που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Ενδεχόμενη ελληνική υποχώρηση θα ενισχύσει πάραυτα τον συνεχιζόμενο αλυτρωτισμό του κράτους, που διδάσκει εμφαντικά στα σχολεία του και διαχέεται στην κοινωνία του» και καταλήγει: «Αποκλείει παντελώς την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της. Θεωρεί απαραίτητη την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων, την διαρρύθμιση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος της γείτονος χώρας, με όλες τις επεκτατικές στις ελληνικές περιοχές βλέψεις και την απάλειψη των ίδιων αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά βιβλία».

 

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Ψήφισμα εξέδωσε επίσης και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως πως η ιστορική αλήθεια είναι μία και αυτή υπαγορεύεται από τα γεγονότα και όχι τις σκοπιμότητες, τις φιλοδοξίες, τα συμφέροντα ή τις πιέσεις. Ως θιασώτες της ιστορικής αλήθειας τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Αρνούμαστε την οποιαδήποτε συμφωνία για χρήση του ονόματος Μακεδονία από την γείτονα χώρα με ή χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς».