Από την Παρασκευή ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις 2025
Έτοιμοι οι μαθητές της Δράμας
για να δώσουν το δικό τους αγώνα!
∎ Το μήνυμα του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνη
∎ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας κ. Γαζάνης
Του Θανάση Πολυμένη
«ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ τέλειωσαν» λέει ο θυμόσοφος λαός μας, κι αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για την τελική κρίση. Και αυτή η τελική κρίση, αφορά στα τρία χρόνια φοίτησης στο Λύκειο, όπου στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι απόφοιτοι της Γ΄ Τάξης, καλούνται να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν σε κάποια Τριτοβάθμια Σχολή της αρεσκείας τους, ή τουλάχιστον σ’ αυτήν που θα μπορέσουν να εισαχθούν.
Από το σύνολο των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, συνήθως το ένα τρίτο αυτών κόβεται, ενώ οι υπόλοιποι εντάσσονται σε κάποια σχολή, αναλόγως της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν.
Πλέον, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν από την Παρασκευή και όπως δηλώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, «όλα είναι έτοιμα και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα στη Δράμα.
Αναφορικά με τις ενδοσχολικές εξετάσεις, μας ενημερώνει ότι σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών για την Γ΄ Λυκείου για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προκειμένου να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξετάσεις των Α΄ και Β΄ τάξεων των ΓΕΛ που ολοκληρώνονται στις 6 Ιουνίου, και των ΕΠΑΛ που ολοκληρώνονται στις 13 Ιουνίου.
Τα μαθήματα των Γυμνασίων ολοκληρώνονται σήμερα 28 Μαΐου και οι εξετάσεις τους ξεκινούν στις 3 Ιουνίου μέχρι και 16 Ιουνίου.
Το μήνυμα για τις πανελλαδικές
Αναφορικά με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, από τη θέση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μας έδωσε το παρακάτω μήνυμα για τους υποψηφίους:
«Στο κατώφλι των Πανελλαδικών εξετάσεων, η σκέψη μας και οι ευχές μας συνοδεύουν κάθε υποψήφιο, με σεβασμό στην προσπάθεια, τα όνειρα και τις προσδοκίες του.
Με εμπιστοσύνη στη διαδρομή που έχετε ήδη χαράξει, είμαστε βέβαιοι ότι, με τη στήριξη των εκπαιδευτικών, των γονέων/κηδεμόνων και των ανθρώπων που στέκονται στο πλευρό σας, θα καταφέρετε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μέχρι τώρα προσπάθειά σας.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι αναμφίβολα μια σημαντική στιγμή στη μαθητική ζωή. Όμως, πέρα από το αποτέλεσμα, αποτελούν μια εμπειρία που σας ενδυναμώνει, σας φέρνει πιο κοντά στους στόχους σας και σας εξοπλίζει με εφόδια πολύτιμα για κάθε επόμενο βήμα. Μέσα από τη μεθοδικότητα, την επιμονή και την πίστη στον εαυτό σας, έχετε ήδη θέσει γερά θεμέλια για το μέλλον. Και καθώς το μέλλον ανήκει σ’ εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους, η δική σας διαδρομή δείχνει ότι είστε ήδη μέρος αυτού του μέλλοντος.
Με καθαρή, λοιπόν, σκέψη, ηρεμία, πίστη και αισιοδοξία, ας πορευτείτε σ’ ένα ταξίδι γεμάτο δυνατότητες και προορισμούς που δεν χαρτογραφούνται, αλλά αποκαλύπτονται σε όσους τολμούν να προχωρούν.
Καλή επιτυχία!»
Γαζάνης: Τα παιδιά έτοιμα να δώσουν τον αγώνα τους…
Για τις πανελλαδικές του 2025, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας κ. Γαζάνης, ο οποίος σημειώνει ότι, «Τα παιδιά είναι έτοιμα να δώσουν τον αγώνα τους. Οι συνθήκες είναι ίδιες με πέρυσι και τα θέματα αναμένεται να είναι εύκολα σε όλα τα μαθήματα», λέει και διευκρινίζει: «Αυτό, δεν το λέμε για να καθησυχάσουμε τα παιδιά και να μην τα αγχώσουμε, αλλά είναι μια τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια τάση για ποιο νορμάλ θέματα σε όλα τα μαθήματα. Φυσικά υπάρχει μια δυσκολία στο να γράψει κάποιος τον μεγάλο βαθμό και λογικό είναι. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι θα χαρούν τη διαδικασία».
Ερωτώμενος για το τι είναι αυτό που εκφράζουν τα παιδιά, αν ζητάνε κάποιες συμβουλές και κάτι πιο ειδικό, ο κ. Γαζάνης τονίζει ότι «γενικώς αγχώνονται. Είναι κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτά, περισσότερο γιατί είναι μια καινούργια διαδικασία και όχι τόσο η δυσκολία των μαθημάτων. Το άγνωστο είναι που δημιουργεί το άγχος. Και πολλές φορές, υπάρχει και αυτό το άγχος το οποίο παράγει πολλές φορές ο περίγυρος. Με την έννοια ότι έχουμε επενδύσει πάρα πολλά σε μια διαδικασία, από την οποία κρίνονται όλα. Αυτό το ακούνε και τους αγχώνει».
Όχι στο εξοντωτικό διάβασμα
Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Γαζάνης, ότι, «αυτή την περίοδο που είμαι δυο μέρες πριν από τις εξετάσεις, δεν εξυπηρετεί καθόλου στα παιδιά το εξοντωτικό διάβασμα. Είναι σημαντικό να το θυμίσουμε, ότι αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι κάποιες επιδερμικές επαναλήψεις, ίσα – ίσα για να λειτουργήσει αγχολυτικά και να μην νιώθουν τα παιδιά ότι αδιαφορούν γι’ αυτό που έρχεται. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουν σε δύσκολες ασκήσεις, να φοβούνται ότι θα βάλουν το τραγικά δύσκολο, γιατί πολλές φορές πιστεύουμε πως, ό,τι πιο δύσκολο θα πέσει σ’ εμάς και ακόμα, να μην ξενυχτάνε το βράδυ γιατί είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνεις κάποιος στον εαυτό του.
Επίσης την ώρα της εξέτασης να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί να διαβάζουν καλά την εκφώνηση. Είναι πολύ σημαντικό! Θα πρέπει να απαντάει στη σωστή ερώτηση να είναι στη σωστή άσκηση εκείνη τη στιγμή.
Αυτό που μας λένε τα παιδιά μετά από τις εξετάσεις, είναι ότι αν δεν πάνε ιδιαίτερα καλά, δεν μετανιώνουν για κάτι που δεν ήξεραν, αλλά μετανιώνουν για κάτι που το ήξεραν, γιατί δεν διάβασαν καλά την ερώτηση. Δεν πρόσεξαν κάτι σωστά και ότι δεν ήταν συγκεντρωμένοι την ώρα της εξέτασης. Να είναι σε καλή κατάσταση και σε καλή ψυχολογία».
Το δίκαιο του συστήματος και η έλλειψη των μεσαίων μαθητών!
Ερωτώμενος για το ζήτημα της βάσης εισαγωγής και αν έχει αλλάξει, ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι όπως και πέρυσι, είναι ακριβώς τα ίδια. Είναι μια αλλαγή που έγινε το 2020, παραμένει και φαίνεται να δουλεύει καλά. Δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των μαθητών κόβονται στις πανελλαδικές, τα υπόλοιπα δύο τρίτα θεωρούνται ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και τους αξίζει να συνεχίσουν».
Αυτό που σημειώνει ο κ. Γαζάνης είναι ότι, «αν είναι δίκαιο ή όχι αυτό το σύστημα, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Δεν υπάρχει όμως κάτι άλλο. Ο καλά προετοιμασμένος μαθητής, που είναι συνειδητοποιημένος και έχει ακούσει τους καθηγητές του για τις δυσκολίες που έχει η διαδικασία, πιστεύω ότι δεν έχει κάτι να φοβάται. Υπάρχουν μαθητές, που από το πρώτο μάθημα ακόμα, απομυθοποιούν τη διαδικασία».
Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι, «εδώ παίζει ρόλο, ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κατά κάποιο τρόπο δύο ακραίες τάσεις μαθητών. Υπάρχουν οι πολύ καλοί, συνειδητοποιημένοι που ξεχωρίζουν, και οι κατά κάποιο τρόπο και οι αδιάφοροι, που προσπαθούμε όλα τα χρόνια να τους βάλουμε στο παιχνίδι για να διεκδικήσουν μια θέση. Λείπει κατά κάποιο τρόπο ο μέσος μαθητής. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι, εκεί στα μεσαία μόρια, υπάρχουν πάρα πολύ καλές σχολές».
Τελειότητα όπως… μονόκερως
Ερωτώμενος για πιο λόγο συμβαίνει αυτό με δύο ακραίες τάσεις, εξηγεί ότι «δεν έχει να κάνει τόσο με τον μαθητή, όσο με την εφηβεία. Ο έφηβος έχει στο μυαλό του, όταν ασχοληθεί με κάτι, είναι ή του άριστα ή του τίποτα. Είμαστε και μεσογειακός λαός που εύκολα απογοητευόμαστε ή εύκολα ενθουσιαζόμαστε, αλλά γενικά στην εφηβεία, ο μαθητής νιώθει για παράδειγμα ότι στα μαθηματικά θα είναι είτε του 100, είτε του μηδέν. Κάτι που φυσικά δεν είναι».
Όπως τονίζει στη συνέχεια, «πολλές φορές τα παιδιά προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και δεν νιώθουν έτοιμοι, έχοντας στο μυαλό τους την τελειότητα» ενώ χαρακτηριστικά λέει ότι «η τελειότητα είναι σαν τους μονόκερους. Ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά δεν τους έχει δει κανείς».
Η σειρά των μαθημάτων
Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γαζάνης ότι, «πολλές φορές ρόλο παίζει και η σειρά των μαθητών. Αν δηλαδή από το πρώτο μάθημα νιώσει ότι πήγε καλά, παίρνει τα πάνω του το παιδί. Αν επίσης στο δεύτερο μάθημα νιώσει ότι πήγε καλά, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Αν όμως αισθανθεί το αντίθετο, ότι δεν πήγε καλά, θα τον τραβήξει προς τα κάτω. Έτσι, η απόδοσή του στο τρίτο και στο τέταρτο μάθημα, είναι συνάρτηση του πώς πήγε στα δύο πρώτα μαθήματα».