Home > νέα > Εβδομάδα Υγείας μέσα στο Μάιο προγραμματίζει ο Δήμος Δράμας-Μεγάλη σύσκεψη μεταξύ των φορέων υγείας χθες το πρωί στο δημαρχείο

Εβδομάδα Υγείας μέσα στο Μάιο προγραμματίζει ο Δήμος Δράμας-Μεγάλη σύσκεψη μεταξύ των φορέων υγείας χθες το πρωί στο δημαρχείο

Μεγάλη σύσκεψη μεταξύ των φορέων υγείας χθες το πρωί στο δημαρχείο

Εβδομάδα Υγείας μέσα στο Μάιο

προγραμματίζει ο Δήμος Δράμας

► Στόχος η ενημέρωση για θέματα υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου (χθες), έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δήμου Δράμας και των εμπλεκόμενων φορέων Σωματικής και Ψυχικής Υγείας και άλλων, στο δημαρχείο Δράμας.

Στόχο της πρώτης αυτής συνάντησης, αποτέλεσε η εύρεση μιας αρχικής φόρμουλας, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός στην πόλη της Δράμας με τον κεντρικό τίτλο «Δραμινο-Υγεία». Πρόκειται για μια θεματική εβδομάδα γύρω από την Υγεία, η οποία θα πλαισιώνεται από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις όπως και διαλέξεις και ημερίδες σε ένα ή δύο θέματα υγείας που αφορούν το πλατύ κοινό.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, με σκοπό την θεσμοθέτηση μιας Εβδομάδας Υγείας κάθε χρόνο, για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους συνδημότες μας και όχι μόνο και απασχολούν φυσικά ιδιαίτερα και την ιατρική κοινότητα.

Στην συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, το συντονισμό είχε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, μαζί με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας κ. Παναγιωτίδη και την αρμόδια για τα ίδια θέματα σύμβουλο του δημάρχου κα. Χειράκη, πρώην θεματική αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της Δράμας που έχουν σχέση τόσο με την υγεία σε όλα τα επίπεδα, όπως και της εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικών φορέων όπως: Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Δράμας, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Σύλλογος Παραπληγικών, Σωματείο ΑμεΑ, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας), Σύλλογος Διαβητικών, Σύλλογος Καρκινοπαθών, ΕΨΥΚΑ Δράμας, το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, η Ένωση Κυριών, εκπρόσωπος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», Σύλλογος Αγωνιστών ΑμεΑ, Σύλλογος Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη», Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας και άλλοι.

DraminoYgeia (2)

Η αρχική συζήτηση, κυμάνθηκε κυρίως στο πλαίσιο των προτάσεων από τους φορείς για το πώς θα μπορούσαν να έχουν στο μυαλό τους την Εβδομάδα Υγείας – ΔραμινοΥγεία, και με ποιους τρόπους και δράσεις θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, ενώ στο τέλος, μετά από πρόταση του κ. Μαμσάκου, συστάθηκε μια επταμελής επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τη θεματολογία και την οργάνωση της πρώτης εκδήλωσης ΔραμινοΥγείας.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως είπε ο δήμαρχος, η επιτροπή αυτή θα αλλάζει κάθε χρόνο, προκειμένου κάθε φορά να αλλάζουν οι εκπρόσωποι των φορέων και να μπορέσουν στη διάρκεια των χρόνων να περάσουν όλοι όσοι τουλάχιστον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιτροπές διοργάνωσης.

Στην πρώτη επιτροπή θα συμμετέχουν ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας (κ. Παναγιωτίδης), η σύμβουλος του δημάρχου επί των ιδίων θεμάτων (κα. Χειράκη), εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Δράμας, εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Δράμας, εκπρόσωπος του Κέντρου Χρονίων Παθήσεων Δράμας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι, «για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα, πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρά βήματα, να δούμε λεπτομέρειες του εγχειρήματος και ό,τι είναι να κάνουμε την πρώτη χρονιά, να το οργανώσουμε τόσο μεθοδικά, ώστε να υπάρξει δεύτερη, τρίτη, τέταρτη χρονιά για να μπορεί να γίνει θεσμός».

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας κ. Παναγιωτίδης, τονίσε ότι «σκοπός του εγχειρήματος είναι η πρόληψη. Να σηκώσουμε όλους τους ανθρώπους από τις καρέκλες τους και να έρθουν να ακούσουν. Ξέρουμε ότι η Δράμα είναι από τις πρώτες πόλεις σε καρκίνο. Έχουμε επίσης πολλά ΑμεΑ, ενώ έχουμε και αυξημένο αριθμό διαβητικών»

Ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει η Δραμινο-Υγεία να μπει και στα σχολεία με κάποιες δράσεις «πρώτα η ενημέρωση και μετά κάποιες διαλέξεις. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί κάποια εβδομάδα υγείας για τα επόμενα χρόνια. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί από την εβδομάδα υγείας, θα δοθεί στη συνέχεια εκεί που πρέπει. Θα είναι σαν μια μικρή μελέτη, η οποία θα μπορεί να δοθεί είτε στην Καρδιολογική Εταιρεία, είτε στη Διαβητολογική Εταιρεία και αλλού, αναλόγως το θέμα κάθε φορά της εβδομάδας υγείας. Έτσι, θα μπορούμε να κάνουμε και μια μελέτη για την πόλη μας, σχετικά με τον αριθμό για παράδειγμα των διαβητικών ή των καρκινοπαθών και άλλων ασθενειών».