Home > νέα > Εξαναγκάζουν τους γονείς να επιλέξουν είτε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων είτε το ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Δράμας

Εξαναγκάζουν τους γονείς να επιλέξουν είτε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων είτε το ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Δράμας

Εξαναγκάζουν τους γονείς να επιλέξουν

είτε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

είτε το ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Δράμας

► Οι  παράλογες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ προβληματίζουν τους γονείς με παιδιά ΑμεΑ στη Δράμα

► Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Θ.Χ.Π. Δράμας κ. Μουσμουλίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ στο λαιμό βάζει ο ΕΟΠΠΥ στους γονείς που έχουν παιδιά ΑμεΑ, τα οποία είτε απασχολούνται στις δομές του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, όπως το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, είτε φιλοξενούνται στη δομή του ΚΔΑΠ-μεΑ «Το Χαμόγελο» του Δήμου Δράμας, ώστε να επιλέξουν μία από τις δύο δομές.

Πρόκειται για μια νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να φέρει σε απόγνωση γονείς που έχουν παιδιά ΑμεΑ, τα οποία φιλοξενούνται καθημερινά στις παραπάνω δομές.

Διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ, έδωσε με έγγραφό της που ανήρτησε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. στις 7 Ιουνίου, και σχετικά μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Θ.Χ.Π. Δράμας κ. Μιχάλης Μουσμουλίδης, ο οποίος τονίζει στον «Πρωινό Τύπο», ότι πρόκειται να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για τις οικογένειες αυτές.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, πολλά από αυτά τα παιδιά, τις πρωινές ώρες φιλοξενούνται στο Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, ενώ το απόγευμα φιλοξενούνται σε ανάλογες δραστηριότητες στο ΚΔΑΠ-μεΑ «Το Χαμόγελο» του Δήμου Δράμας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για δύο διαφορετικές δομές. Η συμμετοχή στη δομή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων γίνεται με νοσήλια – τροφεία μέσω του ΕΟΠΥΥ, και η δομή του ΚΔΑΠ-μεΑ μέσω των γνωστών voucher των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Και τα δύο προγράμματα λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Μουσμουλίδης, «έχω την εντύπωση ότι θέλουν να διώξουν παιδιά από τις δομές του Θεραπευτηρίου για να τα μειώσουν και να βάλουν τους γονείς σε δίλημμα». Και όπως ο ίδιος αναρωτιέται, τι θα γίνει αν ξαφνικά το ΕΣΠΑ σταματήσει να χρηματοδοτεί τα προγράμματα αυτά και το ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Δράμας κλείσει;

Το σύνολο των παιδιών που απασχολούνται στις δομές του Θεραπευτηρίου είναι περίπου 70, και μόνο τα μισά από αυτά, μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των εργαστηρίων, ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν εκεί μόνο για φύλαξη.

Η διευκρίνιση που δίνει πάντως η ΕΕΤΑΑ ΑΕ είναι ξεκάθαρη και αναφέρει σχετικά: [Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 29 του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», τα ΑμεΑ που μετέχουν και παρακολουθούν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δεν δικαιούνται νοσήλιο – τροφείο από τον ΕΟΠΥΥ.]

Όπως εξηγεί ο κ. Μουσμουλίδης, ο ΕΟΠΥΥ έχει κόψει νοσήλια – τροφεία για παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, τα οποία συμμετέχουν επίσης με voucher σε δομές των ΚΔΑΠ-μεΑ ταυτόχρονα.

Ο λόγος είναι ότι, τα χρήματα είναι ούτως ή άλλως του Δημοσίου και άρα δεν μπορούν τα ίδια άτομα να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για παρεμφερείς δομές. Δηλαδή, τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από ίδιους οικονομικούς πόρους του ελληνικού κράτος, ενώ το ίδιο συμμετέχει στην συγχρηματοδότηση των δομών του ΕΣΠΑ με το 20% των χρημάτων.

Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να επιλέγουν αναγκαστικά μία από τις δύο δομές, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά τους να μετέχουν σ’ αυτές: είτε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, είτε σε δομές των ΚΔΑΠ-μεΑ όπως αυτό του Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελο». Με τη διαφορά ότι, το πρώτο λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες και το δεύτερο μόνο απογευματινές ώρες.

Προς το παρόν, οι γονείς και τα αρμόδια συλλογικά τους όργανα, περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές και στη συνέχεια θα κοιτάξουν να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.

Οι δράσεις στο Θ.Χ.Π.

Οι δράσεις τις οποίες προσφέρει το Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, είναι επαγγελματική κατάρτιση ΑμεΑ με 5 εργαστήρια: Κεραμικής – Ξυλουργικής – Κηροπλαστικής – Κεντητικής – ραπτικής – θερμοκηπίου. Επίσης, ελεύθερη απασχόληση και εργαστήρια απασχόλησης.

Στη δομή, γίνεται δεκτά άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών με κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρησης και άλλες διαταραχές.

Στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ-μεΑ Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελο», περιλαμβάνονται δράσεις όπως: Εικαστική έκφραση-Τεχνική Εκπαίδευση – Δραστηριότητες νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων – Ενσφηνώματα-Παζλ-Επιτραπέζια παιχνίδια – Προγραφή –Γραφή-Κοινωνική αριθμητική – Γυμναστική-Ειδική Φυσική Αγωγή-Χορός – Εκπαιδευτική κουζίνα-Διατροφική Αγωγή – Αυτονομία-Αυτοεξυπηρέτηση – Ψυχοεκπαίδευση – Παιγνιοθεραπεία – Ψυχολογική στήριξη – Ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους – Εφαρμογή εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης με συγκεκριμένο στόχο με βάση νοητικό-γνωστικό επίπεδο, τις δεξιότητες και κανότητες του κάθε παιδιού σε συνεργασία με τον γονέα-κηδεμόνα – Μεταφορά με το αυτοκίνητο που διαθέτει το κέντρο και άλλα.