Home > νέα > Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το Δήμο Δράμας «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το Δήμο Δράμας «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το Δήμο Δράμας

«Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς

με τη Βιώσιμη Κινητικότητα»

 

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, ο Δήμος Δράμας συμμετέχει και διοργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Φέτος, οι δράσεις ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 τρέχοντος.

Η ΕΕΚ  είναι ένας θεσμός που προάγει την βιώσιμη αστική κινητικότητα και το θέμα που επιλέχθηκε για το 2021 είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα». Η επιλογή για το φετινό θέμα αποτίει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις δυνατότητες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών συνθηκών της πανδημίας του COVID-19, οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές κατέφυγαν σε δημιουργικούς, καινοτόμους και ανθεκτικούς τρόπους.

Φέτος, η ΕΕΚ γιορτάζει την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα των πόλεων, και παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Οι τάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως η αυξημένη ενεργή κινητικότητα και η χρήση κινητικότητας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων χρήζουν περαιτέρω προώθησης.

Οι δημότες έρχονται πιο κοντά στην πόλη, και η πόλη πιο κοντά σ’ αυτούς. Στόχος είναι να περπατήσουμε όλη την πόλη, να μάθουμε πράγματα γι’ αυτήν και να γνωρίσουμε το φυσικό της περιβάλλον.

EBDOMADA KINHTIKOTHTAS

Οι δράσεις

Μεταξύ των δράσεων, περιλαμβάνονται εκδηλώσεις σχετικά με το κλίμα και το ποδήλατο και δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ακόμα θα γίνει παρουσίαση ποδηλάτων και τρόποι μετατροπής τους σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Δράμας του 1ο ΕΠΑΛ Δράμας.

Επίσης, θα γίνουν δοκιμαστικές βόλτες με ποδήλατο φορτίου. Το έργο City Changer Cargo Bike (CCCB) βασίζεται στην απεριόριστη δυνατότητα των ποδηλάτων φορτίου. Μέσω της υποστήριξης του προγράμματος Horizon2020 ο Δήμος Δράμας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό την αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής.

Στη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, «Ελάτε να γνωρίσουμε το Μουσείο Δράμας», η προϊσταμένη κα. Βασιλική Πουλιούδη  και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, θα μας φιλοξενήσουν στο Μουσείο και σε μια ευχάριστη περιήγηση θα μας παρουσιάσουν τα εκθέματά του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα ταινιών με θέμα το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος».

Επίσης, η  ΚοινΣΕπ “NO PEAKS” με την υποστήριξη της ομάδας του #holisteRUN και της Κοινότητας Καλλιφύτου                Αγώνας, διοργανώνει δρόμο μήκους 46χλμ ο οποίος  θα λάβει δράση στα μονοπάτια του ρέματος Καλλιφύτου και της ευρύτερης περιοχής.

Για να γνωρίσουμε την πόλη μας, θα διοργανωθεί μια πεζοπορική διαδρομή στο Ιστορικό Κέντρο της Δράμας όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία αναγνώρισης της περιοχής με τη συνοδεία της κας Βίκυς Κωνσταντινίδου, Ιστορικού Τέχνης, να περιηγηθούν στο Τέμενος (Παλιά Εφημερίδα Θάρρος, δίπλα στο ΙΚΑ) και αλλού.

Επίσης, θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης και παιχνιδιών γύρω από την ανακύκλωση και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, με τον ΟΙΚΟΛΥΝΟ και την ΑΝΝΑ, με εργαστήρι κατασκευών, Κυνήγι Θησαυρού, Παιχνίδια και δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, θεατρικές παιδικές παραστάσεις, δωρεάν επισκευή μικροσυσκευών, επίδειξη χρήσης Κομποστοποιητών, ενώ θα γίνει και παρουσίαση του ενεργειακά αυτόνομου κάδου ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Μόνιμα μέτρα

Στα μόνιμα μέτρα για το διάστημα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται:

– Διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Κύπρου, δυτικό τμήμα της πλατείας Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης της Δράμας.

– Διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Διοικητηρίου μεταξύ των οδών Νικομηδείας και Κεφαλληνίας.

Επίσης, στα μόνιμα μέτρα αναφέρονται τα έργα που επιτελούνται από το Δήμο Δράμας, όπως το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης δημοσίων χώρων ανάμεσα στις πηγές της Αγ. Βαρβάρας και το δημοτικό κήπο, παραχωρώντας περισσότερο χώρο και πράσινο στους πολίτες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

Επίσης, βελτιώνονται οι υποδομές προσβασιμότητας των ΑμεΑ  (δημιουργία ραμπών σε πεζοδρόμια,  χρωματισμός  της ασφάλτου, στα σημεία που υπάρχουν  ειδικές θέσεις στάθμευσης, για αποτροπή της στάθμευσης οχημάτων πλην των οχημάτων ΑμεΑ.

Συντάσσεται  Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Συντάσσεται Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Προωθείται η ηλεκτροκίνηση με την υλοποίηση του έργου «Επιδεικτική Δράση προώθησης ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων στην πόλη της Δράμας με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Προωθείται η ηλεκτροκίνηση ενισχύοντας τον στόλο δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, (αναμονή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης).

Προωθείται η  Έξυπνη Κινητικότητα με την ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Έξυπνης Κινητικότητας για την πόλη της Δράμας, (αναμονή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης).

Ο συντονισμός των δράσεων και των μέτρων πραγματοποιείται από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, τηλέφωνα επικοινωνίας 2521350665 και 2521350704 με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Δράμας.