Home > νέα > Το φεστιβάλ αγώνων Frozen Peaks (Παγωμένες Κορυφές) στη Δράμα

Το φεστιβάλ αγώνων Frozen Peaks (Παγωμένες Κορυφές) στη Δράμα

Το φεστιβάλ αγώνων Frozen Peaks (Παγωμένες Κορυφές) στη Δράμα

Στον ορεινό δήμο του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, οι κάτοικοι, αποβάλλουν τη συντήρηση και την εσωστρέφεια, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους τοπικούς φορείς και τα τρία τελευταία χρόνια διοργανώνουν μια ιδιαίτερη αθλητική διοργάνωση που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του απλού αθλητικού γεγονότος.

Το φεστιβάλ αγώνων Frozen Peaks (Παγωμένες Κορυφές), αποτελεί ταυτόχρονα ένα ιστορικό, πολιτισμικό, φυσιολατρικό και αθλητικό γεγονός. Από πολλούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μοντέρνα δράση σύγχρονου εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού. Στόχο έχει,αφενός, να τιμήσει τους ένδοξους ήρωες των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», αφετέρου δε, να προβάλει τον τόπο, τα προϊόντα του, την πλούσια ιστορία του και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σε αυτά τα τρία μόλις χρόνια της διοργάνωσης (ξεκίνησε το 2018 αλλά το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού) οι αγώνες Frozen Peaks κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων αθλητών.

Φέτος, το φεστιβάλ αγώνων «Frozen Peaks 2022» θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Στις 10 Απριλίου (Επέτειος της Μάχης των Οχυρών) και το τριήμερο 12, 13 και 15 Μαίου και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο: α) LISSE 10+ χλμ. στις 10 Απριλίου, β) PANORAMA 269 χλμ. στις 12 Μαΐου – D+12.659, γ) HIGHLAND 103 χλμ. στις 13 Μαΐου – D+ 6.429 (το D δηλώνει την υψομετρική διαφορά) και δ) HEROES 46+ χλμ. στις 15 Μαΐου.

Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις αγώνες βουνού των 10, 46, 103 και 269 χιλιομέτρων σε συνθήκες ημιαυτονομίας που συνδυάζονται με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο αγώνας Panorama, είναι για λίγους και απαιτητικούς, για όσους θέλουν να «δοκιμαστούν» με τον εαυτό τους, τις αντοχές τους, να τις ξεπεράσουν και να βγουν νικητές ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να τερματίσουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 269 χιλιόμετρα, 74 ώρες, με υψομετρική απόκλιση 12.200 μέτρων. Κι όλα αυτά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε δασικά μονοπάτια και απόκρημνες βουνοπλαγιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς αλλά και δίπλα σε μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Πέρυσι, συμμετείχαν συνολικά σε όλους τους αγώνες περισσότεροι από 350 Έλληνες και ξένοι αθλητές, άνδρες και γυναίκες. Φέτος, οι δηλώσεις συμμετοχής παραμένουν ακόμα ανοιχτές αλλά φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να φθάσουν τα περσινά επίπεδα.

Συναντώντας στο δρόμο σου την ιστορία

«Οι εκδηλώσεις FROZEN PEAKS – 2022», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Γιώργος Μουρουζίδης, διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, διότι συνδυάζουν τον αθλητισμό, με την πλούσια ιστορία, με την ποικιλία των οικοσυστημάτων και με τον πολιτισμό ενός κλειστού οροπεδίου, που όμοιό του δεν συναντάται πουθενά. Έως τώρα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πολλοί Έλληνες και ξένοι αθλητές, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδιαφέρον πολλών ακόμα μεγάλων και επώνυμων αθλητών. Πέρυσι συμμετείχαν αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς επίσης και αθλητές από διάφορες χώρες όπως την Γαλλία, την Ιταλία τη Βουλγαρία ακόμα και την Ιαπωνία».

«Στον πρώτο αγώνα», συνεχίζει ο κ. Μουρουζίδης, «οι αθλητές κατά τη διέλευσή τους από το εκσυγχρονισμένο οχυρό ΛΙΣΣΕ, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ένταση της μάχης με τη χρήση κατάλληλων ηχητικών εφέ. Οι διαδρομές των αγώνων, διασχίζουν τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γίνονται ξεναγήσεις στο ψηφιοποιημένο ΛΙΣΣΕ με ελεύθερη είσοδο, ενώ έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των αγώνων και για την άψογη φιλοξενία των αθλητών και των εθελοντών».

Ιδιαίτερα σημαντική για μια ακόμη χρονιά είναι η συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι καταβάλουν ένα τιτάνιο αγώνα ώστε η διοργάνωση να στεφθεί με επιτυχία και οι συμμετέχοντες αθλητές να έχουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. «Τα μέλη του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Νευροκοπίου», επισημαίνει ο κ. Μουρουζίδης, «που είναι ο βασικός διοργανωτής των αγώνων, μαζί με τον ομώνυμο δήμο, ξεκίνησαν από τα Χριστούγεννα τις προετοιμασίες για τον καθαρισμό και τη σήμανση των μονοπατιών, την προετοιμασία για τις τροφοδοσίες των αθλητών ακόμα και μέσα στο βουνό. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική διοργάνωση, που όμως αποτελεί μοναδική εμπειρία για όποιον συμμετέχει».

Οι αγώνες Panorama, Highland και Heroes, έχουν πιστοποιηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος. Όλοι οι αγώνες συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο ημερολόγιο του ΣΕΓΑΣ, ενώ έχουν τεθεί και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες, περιηγήσεις, ενημερώσεις και προβολές τοπικών προϊόντων.

Φιλοδοξία πάντως όλων των συντελεστών της διοργάνωσης αλλά και του συνόλου της κοινωνίας του ακριτικού Κάτω Νευροκοπίου Δράμας είναι οι αγώνες αυτοί να καταστούν ένα διεθνές φεστιβάλ αθλητισμού και ιστορίας, που θα προάγει τις δυνατότητες του ανθρώπου, την ελευθερία, το πνεύμα φιλίας και την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα της διοργάνωσης www.frozenpeaks.gr.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ