Home > νέα > Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον

Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον

Έριξε αυλαία το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί

μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Κουάνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, ο υπεύθυνος του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος κ. Νεοφώτιστος, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, έληξε σε πανηγυρικό κλίμα, το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αφήνοντας πίσω του τον απόηχο μιας από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων.

Αυτό που έμεινε από τη φετινή διοργάνωση, ήταν η παραδοχή όλων ως μια διοργάνωση που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της σε όλα τα επίπεδα. Γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες και όχι μόνο, βρέθηκαν στη Δράμα, τιμώντας την πόλη μας, η οποία έχει ήδη θέσει βάσεις σε διεθνές επίπεδο, στο χώρο της μικρού μήκους ταινίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Κουάνης, η διευθύντρια του ΕΚΚ κα. Κορτάλου καθώς και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας κ. Δεμερτζής.

Πριν από τη διοργάνωση δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε ο κ. Νεοφώτιστος, επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση γίνεται «κάθε χρόνο και καλύτερη και όλο και πιο εξωστρεφής. Έχουν έρθει πολλοί διαγωνιζόμενοι από το εξωτερικό και νομίζω ότι του χρόνου θα είμαστε ακόμα καλύτερα. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ της Δράμας είναι από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο πλέον του κόσμου στην μικρού μήκους ταινία».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με το πού κινήθηκαν θεματικά φέτος οι ταινίες στο Διεθνές Σπουδαστικό ο κ. Νεοφώτιστος αναφέρεται «στη διαφορετικότητα, ταινίες κοινωνικού περιεχομένου και κυρίως ταινίες με την αποβολή γενικότερα. Οι ταινίες που ξεχωρίζουν, είναι εκείνες που έχουν μια έντονη και διαφορετική ματιά για το θέμα τους».

Σε δηλώσεις του κ. Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) σημείωσε: «Μπορεί το ΕΚΟΜΕ να είναι ένας καινούριος Οργανισμός (ιδρύθηκε το 2017), αλλά από την αρχή αντιληφθήκαμε την σημασία και την αξία του Φεστιβάλ και συνεχίζουμε και το υποστηρίζουμε. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι στην καρδιά της στρατηγικής του ΕΚΟΜΕ, στην ανάπτυξη όχι μόνο του σινεμά, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής».

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «γίνονται βήματα προς το μέλλον, είναι πολύ αισιόδοξα τα πράγματα και κάθε χρόνο το Φεστιβάλ μας εκπλήσσει με τις καινοτομίες του. Είναι πεδίο δόξης λαμπρό».

Ερωτώμενος για το πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον του Φεστιβάλ, τονίζει: «Η αξία του Φεστιβάλ είναι στο να τονίσει αυτή την παγκοσμιότητα που έχει και να συνδέει την Ελλάδα με το εξωτερικό. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, σημείωσε ότι «θα είμαστε πάντα εδώ για να υποστηρίζουμε τους δημιουργούς στα όνειρά τους».

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από τη φετινή διοργάνωση και πραγματικά το Φεστιβάλ αλλάζει πλέον. Έχει πολύ δυνατό μέλλον και όλα αυτά φαίνονται με τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη Σχολή Κινηματογράφου και το στρατόπεδο Ανδρικάκη».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης από την πλευρά του, μίλησε για μια «πολύ μεγάλη επιτυχία» και ότι «η κινηματογραφική κοινότητα το αγκάλιασε μιας κι εμείς το είχαμε αφιερώσει σ’ αυτήν». Όπως είπε μάλιστα, «η νεολαία έδωσε το παρόν με το Εθνικό Σπουδαστικό πρόγραμμα και ελπίζουμε ότι δώσαμε ένα μήνυμα χαράς και μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον».

Ερωτώμενος για το πώς είδε φέτος τις ταινίες και που κινήθηκαν θεματικά οι δημιουργοί, ο κ. Σακαρίδης σημείωσε ότι «σίγουρα είχαμε πολλά θέματα με τη διαφορετικότητα, θέματα οικογένειας, κακοποίηση σε όλα τα επίπεδα και πολλές ταινίες που έχουν να κάνουν με την κρίση της μοναχικότητας μετά την πανδημία. Οι νέοι έχουν τους προβληματισμούς τους και ίσως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να καθίσουμε και να το αναλύσουμε όλο αυτό, γιατί είναι κάτι το οποίο τους απασχολεί. Σίγουρα η πανδημία έχει αφήσει πολλά κατάλοιπα και ήδη αρχίζουμε να τα βλέπουμε».