Home > νέα > Φωτοβολταϊκή πρέσα ανακύκλωσης τοποθετήθηκε και λειτουργεί… στην περιοχή της ανάπλασης!

Φωτοβολταϊκή πρέσα ανακύκλωσης τοποθετήθηκε και λειτουργεί… στην περιοχή της ανάπλασης!

Ένα από τα 16 υποέργα του ΒΑΑ για την ανακύκλωση στη Δράμα

Φωτοβολταϊκή πρέσα ανακύκλωσης

τοποθετήθηκε και λειτουργεί…

στην περιοχή της ανάπλασης!

Η πρέσα της ανακύκλωσης είναι μετακινούμενη και μπορεί

να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΟ κοντέινερ που προμηθεύτηκε ο Δήμος Δράμας για να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της ανακύκλωσης, παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χρήστο Κυριακίδη και τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Μιχάλη Τάσσου.

Πρόκειται για ένα κοντέινερ πρέσα, το οποίο τοποθετήθηκε στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο και το άγαλμα της «Νίκης της Δράμας» και στο οποίο θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε πλαστικά καπάκια, μπουκάλια νερού και κουτάκια αλουμινίου από αναψυκτικά. Το κοντέινερ, είναι στην ουσία μια πρέσα που λειτουργεί αυτόνομα με φωβολταϊκά και συμπιέζει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, τα οποία στη συνέχεια παραλαμβάνει η υπηρεσία Καθαριότητας και τα μεταφέρει στο ανάλογο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος κατά την παρουσίαση του κοντέινερ πρόκειται για μια «αυτόνομη φωτοβολταϊκή πρέσα, που δίνει το δικαίωμα στους συμπολίτες μας, να δουν τι σημαίνει ανακύκλωση. Αυτή η φωτοβολταϊκή πρέσα έχει τη δυνατότητα να παίρνει πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια και να τα συμπιέζει». Όπως εξήγησε ο κ. Μαμσάκος, «είναι μετακινούμενο και ανάλογα με τις καταστάσεις μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Αυτό που θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα, είναι ότι ο Δήμος Δράμας ετοιμάζεται με μια πράσινη πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε το μήνυμα, ότι η ανακύκλωση είναι πολιτισμός».

presa anakiklosis (1)

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «είναι ένα από τα έργα του υποσχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται και για το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και έχουμε παρουσιάσει τις υποδράσεις τους σε όλους τους Δραμινούς πολίτες».

Όπως τόνισε, «μέσα στο σχέδιο για τη βιοκλιματική ανάπτυξη της πόλης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα απορρίμματα και σε σχέση με την ανακύκλωση. Είναι λοιπόν ένα από τα 16 υποέργα του ΒΑΑ. Η απόκτηση αυτού του φωτοβολταϊκού  πρεσοκοντέινερ της ανακύκλωσης και ταυτόχρονα με τους υπόγειους κάδους, οι οποίοι αναμένονται από τη διαγωνιστική διαδικασία να δοθούν προς χρήση και σε σχέση και με το πρόγραμμα δημοσιότητας στο ΒΑΑ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα απορρίμματα. Καθαριότητα δεν είναι μόνο αποκομιδή. Καθαριότητα είναι ανακύκλωση, καθαριότητα είναι εκπαίδευση, καθαριότητα δεν είναι προετοιμασία».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Τάσσου, «είχαμε μια άριστη συνεργασία με το Τμήμα της Καθαριότητας και τον αντιδήμαρχο. Το Τμήμα Προγραμματισμού συντονίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Νομίζω πως όλα αυτά είναι προς όφελος των Δραμινών και της πόλης».

Στις δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, σημείωσε ότι «στην κατεύθυνση που έχουμε για τη βελτίωση της ανακύκλωσης στη ζωή μας, στην πόλη και στα χωριά μας, έχουμε τοποθετήσει αυτή την αυτόνομη φωτοβολταϊκή πρέσα στην ανάπλαση. Επιλέξαμε πρωτίστως το σημείο αυτό γιατί έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι πιο εύχρηστο για ένα μεγάλο κοινό».

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, «επιλέχθηκε η ξεχωριστή διαλογή δύο ρευμάτων: στη συγκεκριμένη πρέσα ανακυκλώνουμε μόνο τα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού και τα αλουμίνια τενεκεδάκια αναψυκτικών. Η πρέσα συμπιέζει τα υλικά, ώστε να μειώνει το χώρο για μεγαλύτερη χωρητικότητα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι «Θέλουμε να μάθει τη χρήση του ο πολίτης, γιατί ο Δήμος της Δράμας ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της εξέλιξης της ανακύκλωσης και της ξεχωριστής διαλογής των υλικών, δημιουργώντας διάφορες πράσινες γωνίες μέσα στην πόλη. Εκεί οραματιζόμαστε και μια ανταποδοτική ανακύκλωση ώστε ο πολίτης να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερο».