Home > νέα > Για άλλη μια φορά χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία της Δράμας-Κοινή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην πλατεία της Δράμας

Για άλλη μια φορά χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία της Δράμας-Κοινή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην πλατεία της Δράμας

Κοινή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην πλατεία της Δράμας

Για άλλη μια φορά χαμηλό

το ποσοστό συμμετοχής

στην απεργία της Δράμας

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά, χαμηλή σε ποσοστά, ήταν η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στη Δράμα. Η απεργία κηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ αλλά και από το ΠΑΜΕ, ενώ δεν συμμετείχε η ΓΣΕΕ.

Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς, πραγματοποίησαν κοινή απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα, όπου παραβρέθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία, από τα οποία χαιρέτησαν οι πρόεδροι που τα εκπροσωπούν, όπως της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Δράμας, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, του Νοσοκομείου Δράμας, των Δικαστικών Υπαλλήλων Δράμας, του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας και άλλοι.

Η απεργιακή κινητοποίηση είχε θέμα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και όπως τονίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Σαλπιστής, «προεκλογικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. είχαμε υποσχέσεις ότι θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, βλέπουμε όμως ότι όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ισχυροποιείται και παγιώνονται όλες οι μειώσεις που έχουν γίνει στους δημοσίους υπαλλήλους. Τα μελλούμενα δεν είναι ευχάριστα, διότι δεν υπάρχει καμία πρόληψη ούτε για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα όρια ηλικίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι μειώσεις στις συντάξεις σταθεροποιούνται».

apergia (2)

Στο ερώτημα του «Π.Τ.» αναφορικά με την χαμηλή συμμετοχή στην απεργία, όχι μόνο στην απεργιακή συγκέντρωση αλλά και γενικότερα για το ποσοστό που απέργησε, ο κ. Σαλπιστής τονίζει: «Δυστυχώς δεν έχουμε συνολικά ποσοστά συμμετοχής. Από κάποια πρωτοβάθμια σωματεία πάντως, γνωρίζουμε ότι κυμαίνονται από 5%-10%. Είναι πάρα πολύ χαμηλά, τα αίτια είναι γνωστά, ωστόσο θέλω να τονίσω ότι, αυτή η απεργία γίνεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Είναι μια απεργία που θα επηρεάσει τη ζωή μας για το μέλλον και ίσως οι συνάδελφοί μας δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Γιατί, όλα τα προβλήματα που επικαλούνται για να μη συμμετέχουν σε μια απεργία θα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Στόχος μας είναι να ενημερωθούν και αν αυτό περάσει, να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο για αριθμούς και όχι για ανθρώπους».

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «ένα πάγιο αίτημα είναι η ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δεν μπορεί μια νοσηλεύτρια μέχρι τα 67 της χρόνια να δουλεύει στη βάρδια και να εξυπηρετεί ασθενείς».

 

Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος «η κάθε κυβέρνηση επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος, αποφεύγει να εκπληρώσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων». Αναφέρθηκε ακόμα ο ίδιος και στο ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, «όπως παλεύουμε και για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο και κυρίως στα Νοσοκομεία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι συναντήθηκαν με τη διοικήτρια, κα. Καρατζόγλου, στην οποία έθεσαν τα ζητήματα αυτά: «εκτιμάμε ως Σωματείο, για το 2020 – 2021 θα αποχωρήσουν πάνω από 30 συνάδελφοι και μόνο από την προκήρυξη που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας, από τα 2.450 άτομα στη Δράμα θα έρθει μόνο ένας εργαζόμενος. Αντιλαμβανόμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Η διοικήτρια  ήταν γνώστης της κατάστασης και μας ανέφερε ότι, το 57% των εργαζομένων νοσηλευτών είναι πάνω από 55 χρόνων. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε άμεσα πάντως, τα επόμενα χρόνια θα τίθεται θέμα λειτουργίας του Νοσοκομείου».