Home > νέα > Για άλλη μια φορά το ζήτημα των καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαμσάκος: «Δεν μπορώ να προχωρήσω… αν δεν προσληφθούν οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008»

Για άλλη μια φορά το ζήτημα των καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαμσάκος: «Δεν μπορώ να προχωρήσω… αν δεν προσληφθούν οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008»

Για άλλη μια φορά το ζήτημα των καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μαμσάκος: «Δεν μπορώ να προχωρήσω…

αν δεν προσληφθούν οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ θέμα των 8 σχολικών καθαριστριών αορίστου χρόνου και μερικής απασχόλησης του Δήμου Δράμας, έφερε στα προ ημερησίας θέματα για συζήτηση, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Πρόκειται για 8 γυναίκες καθαρίστριες, οι οποίες αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην καθαριότητα σχολείων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μειωμένου ωραρίου. Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2016, οι καθαρίστριες αυτές, μπορούν να προσληφθούν από το Δήμο Δράμας, με την μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι, θα μπορούν έτσι να αμείβονται με καλύτερους μισθούς και όχι με 250 ευρώ το μήνα περίπου, να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και δικαιώματα όπως άδειες κτλ.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση πριν από την τακτική συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, εκ μέρους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, και όπως είπε, η υπόθεση χρονίζει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ μέχρι σήμερα ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να τις δεχτεί στο γραφείο του όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι ίδιες να τον συναντήσουν. Κατέθεσε μάλιστα ο κ. Μλεκάνης, ότι με διάφορες παρελκυστικές τακτικές, το ζήτημα μετατίθεται ολοένα και περισσότερο χρονικά και η δημοτική αρχή αποφεύγει να δώσει μια σαφή απάντηση.

Υπήρξε αρκετή συζήτηση και τοποθετήθηκαν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μένοντας στην ίδια αρχική ανακοίνωσή τους, ενώ από την πλευρά της συμπολίτευσης μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σολάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική οικονομική πρόταση από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Τέλος, στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το τι προτίθεται να κάνει.

Για το ίδιο θέμα, την επόμενη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Μαμσάκος: Οικονομικοί οι λόγοι

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, είπε ότι κατανοεί την αγωνία των γυναικών αυτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν σας κρύβω ότι αν κι εγώ ήμουν στη θέση σας, το ίδιο ακριβώς θα έκανα».

Είπε επίσης ότι, το ζήτημα είναι κυρίως οικονομικό, λέγοντας ότι, «Δυστυχώς ή ευτυχώς για ορισμένους, ήρθαν αποφάσεις απανωτές αυτό το διάστημα των 6 μηνών, που μας υποχρεώνουν σαν δημοτική αρχή, να μονιμοποιήσουμε υπαλλήλους που δυστυχώς η οικονομική μας ευκαιρία δεν το επιτρέπει.»

Ο κ. Μαμσάκος εννοεί τους επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ του 2008, εκ των οποίων η μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν έχει απορροφηθεί. Πρόκειται για 30 περίπου προσλήψεις στο Δήμο Δράμας «με χιλιάδες ευρώ και δυστυχώς δεν έρχονται και οι ανάλογοι πόροι στο Δήμο Δράμας». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αν δεν προσληφθούν οι 30 περίπου από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ το 2008, θα υπάρχει παράβαση καθήκοντος για το δήμαρχο και τις υπηρεσίες. Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν με τον προϋπολογισμό του ίδιου του Δήμου Δράμας. «Μας υποχρεώνουν με νόμο, να πάρουμε υπαλλήλους χωρίς αντίστοιχους πόρους από τα κεντρικά ταμεία».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο κ. Μαμσάκος, είπε: «Ακόμα προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα που έχει σχέση με την υποχρεωτικότητα», τονίζοντας ότι «αν δεν λύσω πρώτα το θέμα της υποχρεωτικότητας, δεν μπορώ να περάσω στο δεύτερο λόγο, ο οποίος είστε εσείς. Θεωρώ ότι έχουμε δρομολογήσει κάποια πράγματα για να λύσουμε την υποχρεωτικότητα». Τέλος, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι δεν μπόρεσε να συναντηθεί μαζί τους, «επειδή δεν είχα να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Και αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας προτείνω, δεν μπορώ να μπω στη λογική του λαϊκισμού, μόνο και μόνο για να κερδίσω στα ακούσματα προς εσάς και θα πω ότι, δεν μπορώ να δεχθώ σπέκουλα στο πρόσωπό σας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *