Home > νέα > Για ένα ρολόι σταματημένο… για την πόλη της Δράμας!!! Έγκριση δαπάνης για κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση ρολογιού

Για ένα ρολόι σταματημένο… για την πόλη της Δράμας!!! Έγκριση δαπάνης για κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση ρολογιού

Για ένα ρολόι σταματημένο… για την πόλη της Δράμας!!!

Έγκριση δαπάνης για κατασκευή

υποδομής για την εγκατάσταση ρολογιού

Άγνωστοι μέχρι σήμερα οι λόγοι που δεν στήθηκε αυτό το περίφημο ρολόι κήπου!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΕΝΑ ρολόι σταματημένο…», τραγουδούσε κάποτε ο Τόλης Βοσκόπουλος σε πρώτη εκτέλεση σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου! Ένα ρολόι σταματημένο, που μερικά χρόνια μετά, δεν λέει ακόμα να δουλέψει! Λέτε να το ξέχασε η δημοτική αρχή του Χριστόδουλου Μαμσάκου; Μάλλον όχι, γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος με απόφασή του, φαίνεται να δεσμεύει ποσό 14.576,37 €, για την κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση ρολογιού.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.  Όπως είχε αποκαλύψει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ο «Πρωινός Τύπος», η δημοτική αρχή Μαμσάκου, μόλις στον τέταρτο μήνα της θητείας της, είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία κηπευτικών ειδών της Δράμας, την αγορά ενός ρολογιού κήπου, διαμέτρου έξι μέτρων και κόστους 14.760 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο αισθητικής παρέμβασης σε σημείο της πόλης, ενώ το ρολόι θα είχε αυτόματο μηχανισμό αλλαγής θερινής και χειμερινής ώρας.

Κάποια στιγμή, είχε γίνει γνωστό ότι, το ρολόι θα τοποθετούνταν σε κάποιο σημείο της πόλης, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2016. Πράγμα όμως που τελικά δεν έγινε. Μια επιλογή χώρου ήταν στο ύψος των φαναριών στο ύψος του «ΑΒ Βασιλόπουλου» προς Αρκαδικό. Μια άλλη επιλογή ήταν στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού.

roloi

Το Δεκέμβριο του 2017, ο Δήμος είχε σκάψει στην περιοχή της ανάπλασης

για να τοποθετήσει το ρολόι κήπου! Μερικές μέρες μετά έκλεινε την τρύπα που είχε ανοίξει…

Οι μήνες περνούσαν, περνούσαν και υπήρχε σιωπή γύρω από το θέμα, όταν ξαφνικά μια μέρα στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, ο Δήμος Δράμας ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής της υποδομής για το στήσιμο του ρολογιού. Ο χώρος που είχε επιλεχθεί, ήταν στην περιοχή της ανάπλασης, πίσω ακριβώς από το άγαλμα της Νίκης της Δράμας.

Το χαρακτηριστικό εκείνων των ημερών, ήταν ότι ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, τις επόμενες ημέρες επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Δεκεμβρίου 2017 «… η δημιουργία υπέργειας κατασκευής για την τοποθέτηση διακοσμητικού ρολογιού εξωτερικού χώρου σε κοινόχρηστη περιοχή πρασίνου επί της ανάπλασης της οδού Χελμού»!

Μερικές μέρες μετά, έτσι ξαφνικά, οι εργασίες σταμάτησαν. Ο ανεπίσημος λόγος για το σταμάτημα των εργασιών, ήταν ότι, ο χώρος που είχε επιλεγεί δεν ήταν ο κατάλληλος, καθώς κάτω ακριβώς από το έδαφος, υπήρχε ο πλακοσκεπής αγωγός του χειμάρρου Καλλιφύτου και πιθανότατα δεν είχε υπάρξει η ανάλογη μελέτη για την κατασκευή του έργου, ενώ μόλις είχαν σκάψει, εντόπισαν είσοδο φρεατίου στον αγωγό!

roloi khpoy

Ο εκσκαφέας τελικά σκέπασε ξανά όσα είχε σκάψει και το πράσινο επανήλθε τις επόμενες εβδομάδες στα σκαμμένα!

Στις 4 Απριλίου 2018, η Δημοτική Κοινότητα Δράμας, σε συνεδρίασή της για την 2η Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, εγκρίνει το ποσό των 14.576,37 ευρώ για την κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση «ηλιακού ρολογιού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Παρ’ όλα αυτά, από τότε μέχρι και σήμερα, υπάρχει νέα σιωπή στο θέμα και είναι άγνωστο σε ποια πραγματική κατάσταση βρίσκεται ο μηχανισμός του ήδη αγορασμένου ρολογιού κήπου, διαμέτρου 6 μέτρων.

Στο σήμερα λοιπόν…

Όλα αυτά όμως, μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, όπου ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, υπογράφει την έγκριση δαπάνης και τη δέσμευση πίστωσης ύψους συνολικού ποσού δεκατεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα έξι ευρώ και τριάντα επτά λεπτών (14.576,37€), για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Υποδομής για την εγκατάσταση ρολογιού».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του δημάρχου Δράμας, το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2019 και θα βαρύνει τον προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους και όπως διευκρινίζεται, «το συνολικό κόστος θα αντιμετωπιστεί από πιστώσεις ΣΑΤΑ».

Τελικά, αν ποτέ τοποθετηθεί αυτό το ρολόι, θα μας κοστίσει 30.000 ευρώ τουλάχιστον!