Home > νέα > Για ποιο λόγο δεν ψηφίστηκε Η επιχορήγηση για τον μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασ. Ξανθόπουλου

Για ποιο λόγο δεν ψηφίστηκε Η επιχορήγηση για τον μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασ. Ξανθόπουλου

Για ποιο λόγο δεν ψηφίστηκε

Η επιχορήγηση για τον μαθηματικό

διαγωνισμό στη μνήμη

του Βασ. Ξανθόπουλου

Το θέμα επανέρχεται στις 20 του μηνός

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗ διαδικασία του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018), προέκυψε ένα θέμα αρκετά σοβαρό: η μη ψήφιση επιχορήγησης του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Ν. Δράμας, για το διαγωνισμό στη μνήμη του αείμνηστου επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για έναν μαθηματικό διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο την άνοιξη στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού επιστήμονα, μεταξύ μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας. Από εκεί, αναδεικνύονται και βραβεύονται αρκετοί μαθητές.

Στην 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα της επιχορήγησης ήταν τρίτο στη σειρά, αμέσως μετά από το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οι προστριβές μεταξύ της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης με τη δημοτική αρχή, οδήγησαν την παράταξη «Πόλη+Ζωή» να δηλώσει ότι θα βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ψηφίζει «παρών», πράγμα που σημαίνει επί της ουσίας ότι δεν θα ψήφιζε κανένα θέμα στη συνέχεια.

Το θέμα αφορούσε λοιπόν την επιχορήγηση του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων με το ποσό των 2.480 ευρώ από το Δήμο Δράμας, για τη διοργάνωση του διαγωνισμού  και της απονομής βραβείων, που θα διεξαχθούν από 18 Μαρτίου έως 14 Απριλίου 2018. Για την ψήφιση του θέματος αυτού, επειδή πρόκειται για επιχορήγηση, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο κ. Μλεκάνης φώναξε «μετρηθείτε τώρα.. εξυπνάδες…», τονίζοντας ότι «… δεν το ψηφίζουμε τώρα» και προκλήθηκε άλλη μια έντονη αντιπαράθεση, καθώς υπήρχε ήδη η ένταση από το προηγούμενο θέμα του κανονισμού για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Στον καυγά που ακολούθησε ακούστηκαν λόγια όπως «παρωδία καταντήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο» και άλλες φράσεις.

Ο πρόεδρος του σώματος κ.  Μπαϊρακτάρης ανέφερε ότι το θέμα υπερψηφίζεται, καταλογίζοντας τους 4 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Πόλη+Ζωή» ως παρόντες. Παρ’ όλα αυτά, όταν όμως μέτρησε πόσοι ήταν οι παρόντες στην αίθουσα, τελικά κατάλαβε ότι το θέμα δεν μπορούσε να ψηφιστεί, καθώς ούτε η παράταξη της δημοτικής αρχής είχε τους απαιτούμενους δημοτικούς συμβούλους. Έτσι, αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του σώματος κ.  Μπαϊρακάρης δεν έκανε σωστή καταμέτρηση και βιάστηκε να πει ότι το θέμα υπερψηφίζεται, ενώ στη συνέχεια αναίρεσε την απόφασή του. Στην αντιπαράθεση που υπήρξε είπε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Οι θετικοί ψήφοι εκείνη τη στιγμή ήταν: 18 της συμπολίτευσης, 1 του κ. Χαραλαμπίδη, 1 του κ. Στεφανίδη, σύνολο 20 θετικοί ψήφοι. Οι 4 ψήφοι της μείζονος ως «παρών», είναι αρνητικοί. Απαιτούνταν θετική πλειοψηφία από 22 δημοτικούς συμβούλους.

Την άλλη μέρα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: [Η αποχή μας από τη συζήτηση είχε ως συνέπεια να μην ψηφιστεί η εισήγηση για την επιχορήγηση του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι οι γνωστοί λαϊκιστές της παράταξης του κ. Μαμσάκου αυτό θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν, θέλουμε να τονίσουμε ότι το θέμα θα είχε ψηφιστεί αν ήταν παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και ότι μέχρι την πραγματοποίηση του διαγωνισμού (18-3-2018) υπάρχει περιθώριο για να ψηφιστεί ομόφωνα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.]

 

Την επόμενη Τρίτη

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε νέα ανακοίνωση για συνεδρίαση του σώματος για την ερχόμενη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, όπου τίθεται και νέου το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση. Το ζήτημα είναι ότι, η ώρα που τοποθετήθηκε η συνεδρίαση είναι στις 14.00 το μεσημέρι και ίσως είναι αρκετά δύσκολο να σχηματιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα.