Υπήρξε ενδιαφέρον χωρίς όμως να προχωρήσει…
Γιατί η Δράμα παραμένει
εκτός χάρτη και δεν έχει
κανένα Πρότυπο σχολείο;
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις εκπαιδευτικών για μια θέση στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, είτε πρόκειται για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, είτε για Λύκεια.
Προκειμένου να προσληφθούν στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις, οι οποίες για φέτος θα διενεργηθούν από 24 έως 26 Απριλίου. Στελέχη του Υπ. Παιδείας δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες, ότι, ο αριθμός των αιτήσεων από εκπαιδευτικούς φέτος, θα κατακτήσει νέο ρεκόρ, τόσο συνολικά όσο και στις επιμέρους κατηγορίες σχολείων. Οι λόγοι είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των γονιών γι’ αυτά τα σχολεία, καθώς και το δεδομένο ότι ο αριθμός των σχολείων θα αυξηθεί.
Τι γίνεται στη Δράμα;
Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι οι συμπολίτες μας, που το τελευταίο διάστημα ψάχνουν να βρουν πληροφορίες, σχετικά με τον αν υπάρχουν ή αν πρόκειται να δημιουργηθούν Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία στο Νομό Δράμας.
Είναι γνωστό ότι στη Δράμα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχολείο, ενώ τα Πειραματικά βρίσκονται κυρίως σε πόλεις όπου υπάρχουν Τμήματα Παιδαγωγικών Ακαδημιών. Όσον αφορά στα λεγόμενα Ωνάσεια σχολεία, αυτά δημιουργήθηκαν με απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση, όπου ούτε εδώ συμπεριλαμβάνεται η Δράμα.
Το ζήτημα το είχαμε δει και την περσινή χρονιά, περίπου τέτοια εποχή και ήταν τότε που ο «Π.Τ.» είχε βγάλει την είδηση ότι μετά από αίτημα της Δράμας και συγκεκριμένα των Δήμων Δοξάτου και Προσοτσάνης, ανακοινώθηκε το λεγόμενο Καλλιτεχνικό Σχολείο. Όπως είναι γνωστό, το Καλλιτεχνικό Σχολείο ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη στο «Γιαννίκειο Γυμνάσιο» Πετρούσας και μέχρι σήμερα τα πηγαίνει πολύ καλά. Έχει ξεκινήσει με την Α΄ τάξη Γυμνασίου και σταδιακά θα επεκτείνεται μέχρι και την Γ΄ Λυκείου, ενώ λειτουργεί στα πρότυπα του Μουσικού Σχολείου.
Καμιά αίτηση από τη Δράμα
Αναζητώντας πληροφορίες για το αν υπάρχουν αιτήματα από το Νομό Δράμας για τη δημιουργία Πρότυπων σχολείων, αυτό που συνάγεται τελικά είναι πως δεν έχει υπάρχει κανένα απολύτως αίτημα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό στην περιοχή του Καλαμπακίου, καθώς και από το ΕΠΑΛ Δοξάτου.
Ο «Π.Τ.» μίλησε με εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν διατελέσει και ως υπηρεσιακοί παράγοντες, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους προς το παρόν, οι οποίοι αρχικά επισημαίνουν ότι «είναι μια πονεμένη ιστορία». Παλαιότερα έγιναν ορισμένες προσπάθειες οι οποίες όμως απέτυχαν, καθώς, ναι μεν μπορεί να ενταχθεί για παράδειγμα ένα Νηπιαγωγείο, όμως θα πρέπει να ενταχθεί και ένα Δημοτικό, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στα Πρότυπα. Για διάφορους λόγους, η προσπάθεια ναυάγησε!
Σύμφωνα με όσα ισχύουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αίτημα, να τεθεί στις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας οι οποίες θα το προωθήσουν προς το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να συμφωνούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Από τους οποίους σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και αρνητικές απόψεις, καθώς υπάρχει ζήτημα με την στελέχωση των συγκεκριμένων σχολείων. Στα Πρότυπα σχολεία, η στελέχωση από εκπαιδευτικούς γίνεται με διαφορετικό τρόπο και θα το δούμε παρακάτω.
Αν ο διευθυντής ενός σχολείου δεν έχει την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, τότε το αίτημα δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα, ενώ ένας διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορεί από μόνος του να προωθήσει το αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετά Πρότυπα σχολεία έχει η γειτονική μας Ξάνθη, αλλά και άλλες πόλεις στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, το ενδιαφέρον που υπάρχει προς το παρόν από κάποια σχολεία και τα τρία στην επικράτεια του Δήμου Δοξάτου, φαίνεται ότι δεν έχουν προχωρήσει.
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δράμας: Τίποτα καινούριο και διαφορετικό!
Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, φαίνεται ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, είναι αρνητικός στη δημιουργία των Πρότυπων ή Πειραματικών σχολείων, καθώς όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα διαφορετικό απ’ όλα όσα γίνονται σήμερα στα σχολεία, αλλά είναι και δύσκολα στην στελέχωσή τους, ενώ ήδη υλοποιούνται πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων.
Ο «Π.Τ.» μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Λάζαρο Αρτεμιάδη, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία θα ήταν καλύτερα να δημιουργούνται σε περιοχές όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακά Παιδαγωγικά Τμήματα, «διαφορετικά δεν έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό».
Αρχικά εκφράζει την απορία για το «τι θα πει πρότυπο» σχολείο, επισημαίνοντας ότι «όλα τα σχολεία θα έπρεπε να είναι Πρότυπα. Τα Πρότυπα υπήρχαν κάποτε δίπλα στα Παιδαγωγικά Τμήματα γιατί υπήρχε σύνδεση και πρακτικές των φοιτητών για να βλέπουμε κάτι καινούργιο».
Όπως εξηγεί μάλιστα, «αυτή τη στιγμή τα πρότυπα δεν καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, παίρνουν αναπληρωτές και δεν μπορούν να στελεχωθούν. Και αν κανείς παρακολουθήσει τα στοιχεία τους, θα δει ότι δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους».
Σημειώνει ακόμα, ότι, «Σήμερα, σε όλα τα σχολεία γίνονται προγράμματα πειραματικά, πιλοτικά, πρωτοπόρα».
Σε ένα πρότυπο Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό, μπορούν να πάνε να φοιτήσουν παιδιά από όλο το Νομό. «Αν γίνει ένα τέτοιο Νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι για παράδειγμα, πόσα παιδιά θα πάνε εκεί; Και τα δύο μαζί Νηπιαγωγεία εκεί είναι 30 παιδιά! Πόσα παιδιά θα μπορούν να πάνε εκεί;»
Ερωτώμενος αν στην πόλη της Δράμας θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό, σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί, όλα τα σχολεία μας καινοτομούν και πράττουν και υλοποιούν προγράμματα ενδιαφέροντα».
Αναφορικά με το ζήτημα των εκπαιδευτικών, τονίζει ιδιαίτερα ότι «η νέα γενιά εκπαιδευτικών έχει στα χέρια της υψηλά τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα πέρα από το βασικό πτυχίο. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ενισχύει συνεχώς τις γνώσεις με σεμινάρια».
Όπως εξηγεί, «σήμερα η εκπαίδευση έχει ένα μεγάλο ποσοστό υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικών, με πολλά χαρτιά συναδέλφους, οι οποίοι πραγματικά κάνουν καινοτόμες και πρωτοποριακές δουλειές που το Υπουργείο φυσικά τις αγνοεί και δεν τις αναδεικνύει και προσπαθεί να δώσει έμφαση στα πρότυπα σαν … κάτι διαφορετικό. Για εμάς πρότυπα πρέπει να είναι όλα τα σχολεία».

