Home > νέα > Γιατί καθυστερεί η απεγκατάσταση των οικίσκων και του λοιπού εξοπλισμού της Ονειρούπολης

Γιατί καθυστερεί η απεγκατάσταση των οικίσκων και του λοιπού εξοπλισμού της Ονειρούπολης

Γιατί καθυστερεί η απεγκατάσταση των οικίσκων

και του λοιπού εξοπλισμού της Ονειρούπολης

► Θα  υπάρξει νέα σύμβαση κατά την οποία η ΔΕΚΠΟΤΑ θα υποχρεωθεί να πληρώσει διπλό ποσό για την μεταφορά τους στις αποθήκες;

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΝΑ πω την αλήθεια, ήμασταν περίεργοι να δούμε τι θα γίνει την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου. Θα έμπαινε ο γερανός στον κήπο για να σηκώσει τους οικίσκους της Ονειρούπολης όπως είχε πει προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, ή θα περιμέναμε κι άλλο; Τελικά, απ’ ότι φαίνεται θα περιμένουμε ακόμα…

Τόσο το στήσιμο της Ονειρούπολης, όσο και της απεγκατάστασής της, είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Και ο λόγος είναι ότι, ο δημοτικός κήπος οφείλει να μπει στο στάδιο της επαναφοράς του, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν μπορεί να παραμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τέτοιες κατασκευές μέσα σε έναν κήπο, αλλά ούτε και να βλέπουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μισοδιαλυμένα να μετατρέπονται με το πέρασμα του χρόνου σε σκουπίδια.

Άλλο είναι λοιπόν να δυσκολεύει ο καιρός – όπως σε προηγούμενα χρόνια με βροχές και χιόνια – και άλλο να έχεις καλό καιρό με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες, και να μην μπορείς να απεγκαταστήσεις τα σπιτάκια της Ονειρούπολης και να τα μεταφέρεις στις αποθήκες.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Μια απάντηση έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης. Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση γιατί δεν μεταφέρονται τα σπιτάκια από το δημοτικό κήπο, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Ποιος είπε ότι έπρεπε να κάνω και μια σύμβαση απεγκατάστασης οπωσδήποτε; Και ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις απεγκατάστασης; Και ποιος ξέρει αν έχει γίνει κάποια άλλη συμφωνία ή δεν έχει γίνει συμφωνία; Και εν πάση περιπτώσει, είναι παράνομο ότι έγινε μόνο η σύμβαση της εγκατάστασης και όχι της απεγκατάστασης; Και εν πάση περιπτώσει, τα τελευταία δύο χρόνια απ’  όσο θυμάμαι, η απεγκατάσταση έγινε κατά τον Μάρτιο. Τώρα βιαζόμαστε πολύ! Ε, λοιπόν, θα πω αυτό που είπα και πριν από καιρό, ότι, η απεγκατάσταση ολόκληρης της Ονειρούπολης σε πείσμα πολλών, μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί».

Η παραπάνω δήλωση του κ. Καλλινικίδη έγινε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου. Και όταν ρωτήσαμε: αυτού του μήνα, μέσα σε τρεις μέρες δηλαδή; Μας απάντησε… «και τι έμεινε; Ο γερανός έμεινε».

IMG_20200131_163246

Παρ’ όλα αυτά, ο μήνας πέρασε, σήμερα έχουμε 1 Φεβρουαρίου και δεν έχει μετακινηθεί τίποτα απολύτως.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δασαρχείου που έχει υπογράψει ο Δήμος, όπως και κάθε χρόνο που γίνεται η παραχώρηση του δημοτικού κήπου για τις ανάγκες της Ονειρούπολης, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί μέχρι και 31 Ιανουαρίου. Ο Δήμος, οφείλει «να απομακρύνει τις πάσης φύσεως κατασκευές και εγκαταστάσεις και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του χώρου από τυχόν προκληθείσες φθορές», αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Πού βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα; Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, στη σύμβαση που έγινε με τον ιδιώτη για τη μεταφορά των οικίσκων και όλου του άλλου εξοπλισμού από τις αποθήκες προς το δημοτικό κήπο, υπήρχε μόνο η εγκατάσταση. Η σύμβαση δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «απεγκατάσταση». Οπότε, ο ιδιώτης εργολάβος, δεν μπορεί να προβεί σε εργασίες απεγκατάστασης των οικίσκων και του λοιπού εξοπλισμού!!!

Στη σύμβαση την οποία υπέγραψε η ΔΕΚΠΟΤΑ με τον ιδιώτη εργολάβο, αναφέρεται ξεκάθαρα μόνο η λέξη «εγκατάσταση» και όχι η λέξη απεγκατάσταση. Άρα, αυτό κάνει και ο  ιδιώτης, ο οποίος φυσικά θα πρέπει να έχει μια δεύτερη σύμβαση στη διάθεσή του για να κάνει την μεταφορά των οικισκών και των άλλων υλικών, από το δημοτικό κήπο προς την Ονειρούπολη.

Η σύμβαση της μεταφοράς της εγκατάστασης ήταν λίγο πιο κάτω από 18.000 ευρώ και περίπου 2.000 ευρώ λιγότερα από άλλες χρονιές. Τις προηγούμενες χρονιές, όπως και στην Ονειρούπολη του 2018-2019, η σύμβαση των 20.000 ευρώ περίπου, προέβλεπε τόσο την εγκατάσταση, όσο και την απεγκατάσταση των οικίσκων και του λοιπού εξοπλισμού. Μια παρόμοια σύμβαση  που υπάρχει για τις δύο σκηνές της Ονειρούπολης, η σύμβαση αναφέρει ρητά τόσο την εγκατάσταση όσο και την απεγκατάσταση.

Ήταν απλά ένα λάθος που οφείλεται σε απροσεξία και δεν το έλεγξε κανένας; Όπως και να έχει, ότι και να έγινε, το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα σύμβαση, άγνωστο με ποιο ποσό, αλλά λογικά, φέτος, ο Δήμος και η ΔΕΚΠΟΤΑ θα πρέπει να πληρώσουν διπλάσια τιμή σε σχέση με άλλες χρονιές για τη μεταφορά των οικίσκων και όχι μόνο, από και προς τις αποθήκες του Δήμου!