Home > νέα > Γιατί ο δημοτικός κήπος βρίσκεται υπό συνεχή εγκατάλειψη ;

Γιατί ο δημοτικός κήπος βρίσκεται υπό συνεχή εγκατάλειψη ;

Γιατί ο δημοτικός κήπος βρίσκεται

υπό συνεχή εγκατάλειψη;

► Τα σπιτάκια και τα φώτα της Ονειρούπολης καλύπτουν την ασχήμια!

► Καμιά εμφανή προσπάθεια περιποίησης από τη δημοτική αρχή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ κήπος της πόλης της Δράμας. Μαζί με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της πόλης. Ο δημοτικός κήπος της Δράμας, είναι από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στο κέντρο μιας πόλης. Τα υπόλοιπα είναι απλώς παρκάκια! Παλαιότερα, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας είχε βραβευθεί ως ένα από τα καλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, στην Αγία Βαρβάρα υπάρχει μια περισσή φροντίδα, σε αντίθεση με το δημοτικό κήπο. Και είναι να αναρωτιέσαι, γιατί να γίνεται όλο αυτό!

Δεν υπάρχουν ανάλογα κονδύλια για την περιποίηση του κήπου; Δεν υπάρχει ικανό προσωπικό να περιποιείται σταθερά τον κήπο και καθημερινά, ή τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα; Φταίει το στήσιμο και το ξεστήσιμο των εγκαταστάσεων της Ονειρούπολης, η οποία τελικά «σκοτώνει» το δημοτικό κήπο; Φταίει η δημοτική αρχή που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτόν;

dimotikos kipos (2)

Βρωμιά και πεταμένα ξύλα στη λιμνούλα. Η εικόνα καλύπτεται μια χαρά από τα φώτα της Ονειρούπολης

και τα κόκκινα καδρόνια που καλύπτουν τα σκουριασμένα και άβαφα κάγκελα.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι κάτι φταίει και δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά την εικόνα ενός κήπου να καταρρέει, αντί να είναι το στολίδι αυτής της πόλης, αντί να μπαίνεις μέσα και πέρα από την ομορφιά και τη δροσιά του τώρα το καλοκαίρι, να ντρέπεσαι να πατήσεις που λένε, να ντρέπεσαι να πετάξεις κάτω το πλαστικό μπουκαλάκι, το αλουμινένιο κουτάκι. Και να έχει δίκιο η υπηρεσία Καθαριότητας όταν σου γράψει κανένα πρόστιμο!

Αλλά προφανώς, όλα αυτά, ανήκουν σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα, όχι στη Δράμα. Ο δημοτικός κήπος της πόλης της Δράμας, βρίθει από τη βρομιά, από τις κουτσουλιές των περιστεριών που σε κάποια σημεία τρομάζεις να περπατήσεις, βρίθει από πεταμένα ξύλα και από κατάσταση που ναι… θυμίζει ξηλωμένη Ονειρούπολη!

Πεσμένα φύλλα και σκουπίδια και άλλες βρωμιές μέσα στα στάσιμα νερά των δήθεν σιντριβανιών, των δήθεν λιμνών. Αυτά αποτελούν εστίες μολύνσεως κυριολεκτικά! Στο σημείο όπου υπήρχε το μεγάλο ομοίωμα του Άη Βασίλη, χάσκει μια μεταλλική εξέδρα σκουριασμένη και γεμάτη σκουπίδια. Μέσα στο νερό σε κάποιο άλλο σημείο, σπασμένα ξύλα, απομεινάρι της Ονειρούπολης. Ευτυχώς, εξαίρεση αποτελεί το κεντρικό σιντριβάνι με τους πίδακες και τα φώτα που δίνει μια όμορφη εικόνα το βράδυ.

Θα λέγαμε ότι σε μια μικρή ακτίνα γύρω από το άγαλμα της Ελευθερίας, έχουν φυτευτεί κάποια λουλουδάκια, τα οποία όμως αποτελούν… όσα βλέπει η πεθερά! Μερικά μέτρα πιο πίσω, κυριαρχεί η ακαταστασία. Η λιμνούλα σε σχήμα καρδιάς, παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και το αυλάκι του νερού που οδηγεί σ’ αυτήν, είναι σε άσχημα κατάσταση.

dimotikos kipos (6)

Η λιμνούλα σε σχήμα καρδιάς…  παράδειγμα προς αποφυγήν!

Λίγο πιο κάτω, στη νότια πλευρά του κήπου, το χορτάρι που φύτρωσε, αποτελεί ίσως την προσπάθεια της φύσης να αναδείξει την εικόνα της πάνω στα σκαμμένα από τα τεράστια παιχνίδια της Ονειρούπολης, χώμα. Όπως έφυγαν τα μεγάλα παιχνίδια όταν ξεστήθηκαν, όπως άφησαν τα φορτηγά τα αποτυπώματα από τις ρόδες τους και τις λακκούβες να γεμίζουν λασπόνερα, έτσι έμειναν από τότε μέχρι και σήμερα. Δεν έγινε ούτε μια τόση προσπάθεια, τουλάχιστον να ισιωθεί το έδαφος, το χώμα και να φαίνεται κάπως περιποιημένο. Πρασινάδα είναι, τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Όμως, οι λακκούβες από τις ρόδες των φορτηγών παραμένουν!

dimotikos kipos (5)

Από τα μισά του κήπου και προς τη νότια πλευρά…

Γύρω από τα δύο μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και του Πολυτεχνείου, όπου μεταξύ άλλων κατατίθενται και στεφάνια τις ανάλογες ημέρες τιμής και μνήμης, καμιά απολύτως προσπάθεια καθαρισμού. Δεν θα έπρεπε αυτά να λάμπουν γύρω τους; Μνημεία είναι! Γιατί τόση απαξίωση;

Δυστυχώς, αν πεις να δεις ένα – ένα τα σημεία αυτού του τόσο υπέροχου χώρου, που θα μπορούσε να σε προσκαλεί με την αγριάδα της φύσης και την καθαρή ομορφιά του, θα απογοητευτείς. Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα πιο άσχημες απ’ όσο περιγράφουμε εδώ. Και δυστυχώς, δεν διαφαίνεται σύντομα κάποια προσπάθεια καλυτέρευσης.

Ένας προσεκτικός σχεδιασμός μιας μόνιμης κατάστασης στο δημοτικό κήπο, θα μας εξέπληττε όλους ευχάριστα. Μια κατάσταση, η οποία δεν θα είχε να κάνει με την απόλυτη καταστροφή μετά από μια Ονειρούπολη. Ή τουλάχιστον, μετά από κάθε Ονειρούπολη, θα έπρεπε ο Δήμος να επαναφέρει τον κήπο στην σεβαστή εικόνα που του αξίζει!