Home > νέα > Το γκρέμισμα του παλιού Γυμνασίου Καλαμπακίου και την κατασκευή νέου αποφάσισε η δημοτική αρχή ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης και ο πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης

Το γκρέμισμα του παλιού Γυμνασίου Καλαμπακίου και την κατασκευή νέου αποφάσισε η δημοτική αρχή ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης και ο πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης

Σημαντικές εξελίξεις από τη νέα δημοτική αρχή Δοξάτου

Το γκρέμισμα του παλιού Γυμνασίου

Καλαμπακίου και την κατασκευή

νέου αποφάσισε η δημοτική αρχή

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης και ο πρώην δήμαρχος κ. Δαλακάκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ θετικό βήμα στο θέμα της κατασκευής ενός νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι, αποτελεί η απόφαση της δημοτικής αρχής Ζεκερίδη, να γκρεμιστεί το υφιστάμενο κτίριο και στη θέση του να κατασκευαστεί ένα νέο.

Την απόφαση αυτή πήρε πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο οποίος μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του, εξηγόντας ότι προτεραιότητα έχει το γκρέμισμα του υφιστάμενου κτιρίου του Γυμνασίου Καλαμπακίου, και στη θέση του να κατασκευαστεί ένα νέα σύγχρονο κτίριο, το οποίο θα μπορέσει να στεγάσει αλλά και να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για τους 200 περίπου μαθητές της περιοχής του Καλαμπακίου.

Gymnasio Lykeio Kalampakioy (1)

Σχετικά με το θέμα, ο «Πρωινός Τύπος» είχε ασχοληθεί αναλυτικά με ρεπορτάζ τόσο κατά τη διάρκεια του 2018, όσο και στις αρχές του 2019 μέχρι και τις δημοτικές εκλογές. Έκτοτε το θέμα αφέθηκε προσωρινά λόγω των εκλογών και της αλλαγής της διοίκησης στο Δήμο Δοξάτου. Σήμερα, η νέα δημοτική αρχή του κ. Ζεκερίδη δεν άφησε το θέμα να πάει στις καλένδες, εξέτασε εκ νέου το ζήτημα και έτσι δικαιώνει ουσιαστικά τον προηγούμενο δήμαρχο Δοξάτου κ. Δαλακάκη, ο οποίος μάλιστα είχε δεχθεί και πόλεμο για την άποψή του, περί κατασκευής νέου σχολείου στη θέση του υφιστάμενου.

Όπως είναι γνωστό, το υφιστάμενο κτίριο του παλαιού Γυμνασίου Καλαμπακίου δεν λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια, καθώς παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην στατικότητά του και όχι μόνο.

Οι διαφορετικές απόψεις έλεγαν ότι το σχολείο θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει μετά από κάποια συντήρηση του κτιρίου, ενώ ο κ. Δαλακάκης πίστευε ότι έπρεπε να γκρεμιστεί. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

ZEKERIDHS 1

Ζεκερίδης: Κλείνουμε προς το γκρέμισμα

Πριν από μερικές ημέρες, η δημοτική αρχή Ζεκερίδη, συγκάλεσε μια σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δοξάτου με την παρουσία προέδρων της Κοινότητας Καλαμπακίου και άλλων παραγόντων, και έκανε γνωστό σε όλους, ότι το υφιστάμενο κτίριο του Γυμνασίου Καλαμπακίου το οποίο δεν λειτουργεί, θα πρέπει να γκρεμιστεί και στη θέση του να κτιστεί ένα νέο σύγχρονο Γυμνάσιο – Λύκειο.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Καλαμπακίου κ. Θ. Ζεκερίδης, σημειώνει ότι «εμείς σαν δημοτική αρχή κλείνουμε στο γκρέμισμα και στο ξαναχτίσιμο και είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια ΑΜΘ, γιατί θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν από εκεί. Εμείς στην πρότασή μας πάντως, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση, το γκρέμισμα και το χτίσιμο να είναι σε μία μελέτη, για να μην υπάρξει πρόβλημα να γκρεμίσουμε και μετά να μην μπορούμε να χτίσουμε».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης, ότι, το θέμα βρίσκεται σε μια «δυναμική κατάσταση». Εξηγεί ότι ήδη έχει ενημερώσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα και κάνει γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια οριστική απάντηση από την Περιφέρεια για να στηρίξει την πρόταση. Όπως είπε, τη μελέτη αυτή θα την χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  σημειώνει ότι έχει κάποιες μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναφορά για την κατασκευή του νέου σχολείου.

Ερωτώμενος για το πώς θα είναι το νέο Γυμνάσιο, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε ότι «θα γίνει ένα σχολείο με βάση τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με τα 200 περίπου παιδιά που υπάρχουν στο Γυμνάσιο – Λύκειο στον πρώην Δήμο Καλαμπακίου. Αυτό το υπάρχον κτίριο, αν συντηρηθεί, έτσι κι αλλιώς στα νέα δεδομένα θα πρέπει να επεκταθεί κατά 50 περίπου μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Για μας, η επιλογή του καινούριου, έχει να κάνει και με το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης, με το θέμα ότι θα γίνει ένα ενιαίο σχολείο σύμφωνα με τις νέες ανάγκες των μαθητών, με βοηθητικές αίθουσες κτλ. και βέβαια είναι και το θέμα του αισθητικού που θα προκύψει από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα είναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα της περιοχής».

Όπως είπε κ. Ζεκερίδης, «υπάρχει ένας μικρός αντίλογος, γιατί ίσως σαν κόστος είναι περίπου 10% ακριβότερη η επιλογή του νέου σχολείου. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος, αλλά πολλά πράγματα που πρέπει να συνεκτιμήσουμε, δεδομένου ότι το κόστος της επιδιόρθωσης αυτή τη στιγμή, αφορά μόνο αυτά που βλέπουμε. Όταν αρχίσουμε να επιδιορθώνουμε, δεν ξέρουμε τι άλλο πιθανόν θα προκύψει και θα χρειαστεί με νέες παρεμβάσεις. Και όλα αυτά μας οδήγησαν προς το γκρέμισμα και την ανέγερση νέου σχολείου».

Dalakakis

Δαλακάκης: «Δικαιώνομαι…»

Για τις εξελίξεις στο θέμα μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου κ. Δ. Δαλακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι δικαιώνεται για την στάση που κράτησε τα προηγούμενα χρόνια για το Γυμνάσιο Καλαμπακίου, καθώς ο ίδιος είχε ξεκινήσει το θέμα αυτό επί θητείας του.

«Κατ’ αρχάς, είναι ευτυχές γεγονός, ότι κάποιος κατέληξε στην αλήθεια. Γιατί επί 4 χρόνια ορισμένοι παραπληροφορούσαν και έριχναν μίσος στις καρδιές του κόσμου. Η πραγματικότητα είναι μία, ότι το Γυμνάσιο – Λύκειο όντως έχει πρόβλημα, ότι δεν είναι κατάλληλο, γι’ αυτό άλλωστε και δεν άνοιξε φέτος. Οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν για συντήρηση, ουσιαστικά θα ήταν να ξηλωθούν τα πάντα, θα έμεναν μόνο οι κολώνες και οι πλάκες και θα ενισχύονταν ακόμα και τα θεμέλια. Επομένως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμφέρει, είναι να γκρεμίσεις το υφιστάμενο και να χτίσεις ένα καινούριο», τόνισε ο κ. Δαλακάκης. «Αυτή είναι η σωστή επιλογή και αυτή αξίζει το Καλαμπάκι και κυρίως τα παιδιά του».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποιο συνολικό κόστος, ο κ. Δαλακάκης σημειώνει ότι «εμείς είχαμε δει και τα δύο κόστη. Το κόστος για να το γκρεμίσεις και για να το ξανακάνεις μαζί με την ανάπλαση του αύλειου χώρου είναι περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Εμείς είχαμε βάλει αρκετά χρήματα και στον αύλειο χώρο, με ένα κανονικό 5Χ5 γήπεδο, και δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και πλαστικό ταρτάν που ανέβαζαν το κοστολόγιο».

Όπως τονίζει ο πρώην δήμαρχος Δοξάτου, «εμείς είχαμε πάει στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ) (σ.σ. πρώην ΟΣΚ), και από εκεί μας είχαν δώσει μια έτοιμη μελέτη από ένα άλλο σχολείο. Σύμφωνα μ’ εκείνη τη μελέτη, το κόστος ήταν λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ συν τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου».

Ο κ. Δαλακάκης τονίζει επίσης, ότι, «είχαμε ήδη εξασφαλίσει την υπόσχεση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τη μεσολάβηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, ότι θα κρατήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου και το έκανε, γιατί από το 2017 μέχρι σήμερα ο κ. Μέτιος δεν έχει εκδώσει πρόσκληση για χτίσιμο σχολείου. Η δημοτική αρχή σήμερα διάλεξε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να γκρεμιστεί το παλιό σχολείο και ότι θα πρέπει να χτιστεί νέο σχολείο».