Home > νέα > Γνωριμία και ανάδειξη του δασικού πλούτου της Δράμας

Γνωριμία και ανάδειξη του δασικού πλούτου της Δράμας

 

Γνωριμία και ανάδειξη του δασικού πλούτου της Δράμας

Συλλογική δράση τοπικών φορέων με γνώμονα την προστασία της περιοχής

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Εσπερίδα για τον «Δασικό Πλούτο της Δράμας», πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση, διοργάνωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αν. Μακεδονίας μαζί με την Οικολογική Κίνηση Δράμας, τις Δασικές Υπηρεσίες Δράμας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας.

Η έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρη Μυστακίδη ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες της εσπερίδας και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των εισηγητών.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, με τίτλο: «Αδάμαστη Φύση» και η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις – συζήτηση μεταξύ του κοινού και των διοργανωτών.

Σκοπός της ημερίδας, όπως ανέφεραν οι εισηγητές ήταν η ανάδειξη και η γνωριμία του δασικού πλούτου της περιοχής μας, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση και διατήρηση του.

 DASIKOS PLOYTOS (1)

 Ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Στ. Κεχαγιόγλου.

Σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή μας ο δασικός πλούτος

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στα απειλούμενα είδη του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, κάνοντας τα γνωστά στο ευρύτερο κοινό, με σκοπό την προστασία τους και την αποφυγή της εξαφάνισής τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ, υποστήριξε ότι η διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας δημιουργεί ένα σημαντικό σκοπό, καθώς ο δασικός πλούτος της Δράμας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για το Νομό μας. «Κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να προστατέψουμε και να το αξιοποιήσουμε. Αλλά για να αξιοποιήσουμε κάτι θα πρέπει να το γνωρίζουμε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου για πρώτη φορά συνεργάζονται όλοι αυτοί οι τοπικοί φορείς μεταξύ τους για ένα κοινό και τόσο σημαντικό σκοπό. Για την ανάδειξη και διατήρηση του δασικού πλούτου της περιοχής μας.

«Γίνονται προσπάθειες ανάδειξης του δασικού πλούτου της περιοχής μας. Ως ΦΔΟΡ, έχουμε αναλάβει πολλές διαχειριστικές δράσεις, και αναπτυξιακές με σκοπό να προστατέψουμε και να αξιοποιήσουμε τον ορεινό όγκο. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο».

 DASIKOS PLOYTOS (4)

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, κ. Ανδρέας Μπακιρτζής.

Απαιτούνται προσπάθειες για την ανάδειξη του δασικού μας πλούτου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, κ. Ανδρέας Μπακιρτζής, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουμε εκδήλωση καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί Δραμινοί οι οποίοι δεν έχουν επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή μας και είναι μια ευκαιρία ώστε να γνωρίσουν τον δασικό μας πλούτο.

«Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την ανάδειξη του δασικού μας πλούτου, αναπτυξιακά, οικολογικά αλλά και από κάθε άλλη άποψη. Διαθέτουμε ως περιοχή ίσως, έναν μοναδικό πλούτο τόσο στην Ροδόπη όσο και στο Νομό Δράμα.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ανάπτυξης, σε ότι αφορά στους δρόμους πρόσβασης προστατεύοντας όμως σε κάθε περίπτωση και το περιβάλλον. Για όλα αυτά, σίγουρα χρειάζονται κονδύλια, μελέτες αλλά και ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα».

 DASIKOS PLOYTOS (3)

Η Δρ. Δασολόγος, και Δασάρχης Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Ιδιαίτερα σημαντική η βιοποικιλότητα που σημειώνεται στην περιοχή μας

Η Δρ. Δασολόγος, και Δασάρχης Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ανέπτυξε το θέμα για τις προστατευόμενες περιοχές του Ν. Δράμας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές τόσο για τόσο για τον διασυνοριακό τους χαρακτήρα, όσο και της υψηλής βιοποικιλότητας που διαθέτουν αλλά και ότι φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα είδη της Βαλκανικής.

«Θεωρώ ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί ο δασικός πλούτος της περιοχής μας, καθώς έχουν θεσμοθετηθεί αυτές οι Προστατευόμενες Περιοχές και υπάρχει η απαιτούμενη φύλαξη.

Υπάρχουν μελέτες που γίνονται από την πλευρά μας για μελέτη αναψυχής στην περιοχή του Στραβορέματος».

Όπως ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου, υπάρχουν πολλές κατηγορίες  Προστατευόμενων Περιοχών, όπως είναι το δάσος του Φρακτού,  το διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1980, δάση και μεικτά δάση, οξιάς, ελάτης και ερυθρελάτης, τα οποία φιλοξενούν πληθυσμούς αγριόγιδων και καφέ αρκούδας, ενώ ακόμη υπάρχουν και οι Περιοχές Προστασίας της Φύσης όπως είναι το Στραβόρεμα, τα δάση υψηλής παραγωγικότητας ερυθρελάτης στην περιοχή Τσάκαλου, η κοίτη του ποταμού Νέστου, οι περιοχές Natura και τα καταφύγια άγριας ζωής.

 DASIKOS PLOYTOS (2)

Η Δασολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κα. Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Ικανοποιητική τάση εξέλιξης του πληθυσμού του αγριόγιδου στην περιοχή μας

Από την πλευρά της η Δασολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κα. Δήμητρα Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της ημερίδας αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πληθυσμού και της δυναμικής του και καταγραφή των ενδιαιτημάτων του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στο Νομό Δράμας, τα τελευταία εννέα έτη.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, όπως σημείωσε η κα. Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, κάθε χρόνο πραγματοποιεί καταγραφή του πληθυσμού του αγριόγιδου στο δάσος Φρακτό και πλέον και σε άλλες περιοχές του Νομού Δράμας, και έχει πραγματοποιήσει συμπληρωματικά με αυτόν καταγραφή των ενδιαιτημάτων του.

Ουσιαστικά αυτή η καταγραφή αναφέρεται σε ποιες περιοχές εντός του Νομού Δράμας, απαντώνται τα αγριόγιδα, «Γιατί είχαμε έναν εποικισμό του είδους και σε άλλες περιοχές, εκτός της περιοχής που ήδη γνωρίζαμε, του δάσους Φρακτού», σημείωσε η κα. Παπαδοπούλου.

Στα συμπεράσματα τα οποία έχουν καταλήξει έπειτα από τις καταγραφές σχετικά με τον αγριόγιδο στην περιοχή μας, η κα. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι ο πληθυσμός του για τον Νομό Δράμας είναι εύρωστος, δηλαδή «έχουμε μια ικανοποιητική τάση εξέλιξης του πληθυσμού και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα το είδος απαντώνταν στο δάσος του Φρακτού σχεδόν αποκλειστικά, τα τελευταία χρόνια το είδος έχει εποικίσει και σε άλλες περιοχές. Συναντάται επίσης και στο Φαλακρό, αλλά και στον Μααρά».