Home > Πρώτο Θέμα > Γραφειοκρατικά ζητήματα εμποδίζουν τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Γραφειοκρατικά ζητήματα εμποδίζουν τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Δηλώσεις του Ογκολόγου ιατρού κ. Δ. Κασαράκη στον «Πρωινό Τύπο»

Γραφειοκρατικά ζητήματα εμποδίζουν

τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας

στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

«Αν γίνει μονάδα χημειοθεραπείας στη Δράμα, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται το 90% των περιστατικών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 17, 18 και 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, το 4ο Συνέδριο για τον Ογκολογικό ασθενή και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων καθώς και αυτών που παρακολούθησαν το φετινό Συνέδριο, ήταν εμφανώς μικρότερη, εξαιτίας των μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ απ’ όλους τηρήθηκαν οι απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις.

Το 4ο Συνέδριο για τον Ογκολογικό ασθενή, διοργανώθηκε από την Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», την Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» και τη Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Δράμας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Kasarakis-ogkologos

«Τα ογκολογικά θέματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ήδη εδώ στην περιοχή της Δράμας, έχουμε μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών», επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δημήτρης Κασαράκης, Διευθυντής Β’ της Ογκολογικής – Χημειοθεραπευτικής Κλινικής Α.Ν.Θ. του «Θεαγένειου» Θεσσαλονίκης.

«Για να καταλάβετε, μόνο τις Παρασκευές που έρχομαι εδώ στο Νοσοκομείο της Δράμας, έχουμε ήδη ανοίξει 305 φακέλους ασθενών μέσα σε διάστημα 9 μηνών περίπου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ίδιος, «το Συνέδριο έχει σκοπό να ενημερώσει και τους νεότερους συναδέλφους ειδικά, αλλά και τις άλλες ειδικότητες, ώστε να καταλαβαίνουν έγκαιρα τα σημάδια του καρκίνου και να στέλνουν τον ασθενή στον ειδικό γιατρό. Αν μπορέσουμε να κάνουμε τη διάγνωση σε πολύ πρώιμο, στάδιο, τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε και την ίαση. Ενώ, αν αργοπορήσουμε και είναι και μεταστατικός, τότε απλώς προσπαθούμε να δώσουμε μία παράταση… δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιβίωση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

Σε γενικότερο επίπεδο, αυτό που διαφάνηκε από το συνέδριο, είναι ότι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ελπιδοφόρα, καθώς υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν προοδεύσει σημαντικά κατά την τελευταία πενταετία και αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη απέναντι στην επάρατη νόσο.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Κασαράκης, «στο Νοσοκομείο της Δράμας υπάρχουν γιατροί που χειρουργούν τον καρκίνο. Και είναι ίσως από τα λίγα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα οποία χειρουργούν τον καρκίνο και τον χειρουργούν σωστά με πολύ καλά αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι δεν το γνωρίζει αυτό ο κόσμος».

Μονάδα χημειοθεραπείας στη Δράμα

Ερωτώμενος σχετικά με τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα, ο κ. Κασαράκης τονίζει ιδιαίτερα: «Νομίζω ότι στη Δράμα πρέπει να γίνει μονάδα χημειοθεραπείας. Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο. Φυσικά υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα από την Αθήνα – και εκεί είναι το δύσκολο. Πιστεύω ότι οι τοπικοί βουλευτές και όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα που δυσκολεύουν την κατάσταση. Έχει γίνει το πρώτο βήμα και πιστεύω ότι είναι εύκολο να γίνει μια μονάδα χημειοθεραπείας. Απλώς απαιτείται ένα οργανόγραμμα… Πιστεύω ότι υπάρχει θέληση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε να γίνει μονάδα χημειοθεραπείας ώστε να μην τρέχουν οι ασθενείς σε Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Κασαράκης υποστηρίζει ότι «αν γίνει η μονάδα χημειοθεραπείας στη Δράμα, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται το 90% – 95% των περιστατικών στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις μετακινήσεις των ασθενών στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο με τρεις ογκολόγοι».

Έχουμε προχωρήσει στη θεραπεία

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη στις διάφορες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου, ο κ. Κασαράκης τονίζει ότι «έχουμε εξελίξεις» και σημειώνει: «Έχουμε συνεχώς νέα στοχευτικά φάρμακα, τόσο για χημειοθεραπεία, όσο και για ανοσοθεραπεία. Έχουμε άτομα που έχουν σωθεί, τα οποία παλαιότερα θα ήταν καταδικασμένα, αν δεν είχαμε αυτά τα στοχευτικά φάρμακα. Υπάρχει διαρκής εξέλιξη σ’ αυτό, τόσο που πιστεύω ότι σε 15-20 χρόνια οι περισσότεροι θα κάνουν στοχευτικές θεραπείες παρά χημειοθεραπείες. Η επιστήμη εξελίσσεται πολύ ραγδαία πλέον.

Η ανοσοθεραπεία επίσης είναι μια νέα θεραπεία που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο. Μέσω της ανοσοθεραπείας, ο οργανισμός αναγνωρίζει το καρκινικό κύτταρο και το καταστρέφει μόνος του. Είναι σημαντικό να πούμε ότι παλαιότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα υπήρχαν πολύ λίγα φάρμακα στη διάθεσή μας. Την τελευταία πενταετία είχαμε τόσο ραγδαίες εξελίξεις που ένα μεγάλο μέρος των ασθενών ζει για πολλά χρόνια πλέον».

Στην ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρχει πρόληψη κατά του καρκίνου, ο κ. Κασαράκης διευκρινίζει: «Σίγουρα, αν καπνίζουμε, έχουμε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουμε καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο της ουροδόχου. Δηλαδή, πρέπει και από μόνοι μας να κάνουμε κάτι. Οι γυναίκες να ψηλαφούν μόνες τους το μαστό, να κάνουν μαστογραφία, με κάθε σύμπτωμα θα πρέπει όλοι να επισκέπτονται το γιατρό, να μην το αμελούν. Έγκαιρα για να έχουμε και ίαση».