Home > νέα > Hμερίδα από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις Μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» οι εισηγητές

Hμερίδα από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα δώσει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις Μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» οι εισηγητές

 

 

Ενημερωτική ημερίδα από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα δώσει

την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να ξαναμπούν

στην αγορά και να αναπτυχθούν περαιτέρω

Μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» οι εισηγητές της ημερίδας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ημερίδα σχετικά με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου και αφορά στην εξωδικαστική διαμεσολάβηση για οφειλές επιχειρήσεων προς ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαΐου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας.

Όπως είχαμε κάνει λεπτομερή αναφορά σε σχετικό ρεπορτάζ με συνέντευξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσου Πούλιου (Πρωινός Τύπος 23 Μαΐου 2017), πρόκειται για μια νέα νομοθεσία, η οποία αφορά σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Στη Δράμα βρέθηκαν για να μιλήσουν ειδικοί εκπαιδευτές στη διαμεσολάβηση, όπως η κα. Μαρία Φαροπούλου δικηγόρος Αθηνών, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, η κα Μαρία Χατζηλεωνίδα, δικηγόρος Θεσσαλονίκης,  διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, δικηγόρος Δράμας, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής.

Οι δύο κυρίες Φαροπούλου και Χατζηλεωνίδα, ανάπτυξαν το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης που εισάγεται πλέον με σχετικό νομοσχέδιο και θα αρχίσει να ισχύει από αρχές Αυγούστου 2017, για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, αλλά και τα εργαλεία που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να ξεπεράσουν την υπερχρέωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για το νόμο 3898/2010, ο οποίος εισάγει το θεσμό της διαμεσολάβησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που όμως σήμερα παραμένει ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο όπως είπε.

101_2271

Φαροπούλου: «400.000 επιχειρήσεις…»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα Φαροπούλου, αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία της διαμεσολάβησης και του εξωδικαστικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσει πλέον ως πιλότος στη συνέχεια και άλλων παρόμοιων διαδικασιών. Σημείωσε ιδιαίτερα:

«Μέχρι σήμερα οι τράπεζες αντιμετώπιζαν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ωστόσο μ’ αυτόν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αποσκοπούμε όλοι, και οι τράπεζες και η πολιτεία και οι ιδιώτες, σε μια συνολική και μακροπρόθεσμη, στην πραγματικότητα, διευθέτηση και ρύθμιση όλων των οφειλών, όλων των Ελλήνων. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Είναι πολύ καινούριος ο θεσμός, δηλαδή του περασμένου μήνα. Ευελπιστούμε ότι ως πιλοτικός θεσμός, θα εξελιχθεί και θα διαδοθεί αρκετά. Η πολιτεία περιμένει 400.000 επιχειρήσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.»

Επισήμανε τέλος, ότι αφορά καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις και μόνο!

 

Χατζηλεωνίδα: «Διαδικασία εξυγίανσης…»

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η κα. Χατζηλεωνίδα ανέφερε ότι ουσιαστικά οι ενημερωτικές αυτές ημερίδες, «είναι εκπαίδευση δικηγόρων, οικονομολόγων, συμβούλων επιχειρήσεων, εκτιμητών ακινήτων, και όλων εκείνων των ειδικοτήτων οι οποίες θα συνδράμουν ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

Όπως εξηγεί μάλιστα η κα. Χατζηλεωνίδα, «με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας αρχικά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα, όσες τουλάχιστον επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, να μην κατρακυλήσουν παρακάτω, αλλά να βοηθηθούν και να τους δοθεί μια ώθηση για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην αγορά, με ίσους όρους και με δυνατότητες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Είναι μια σπουδαία προσπάθεια που γίνεται, εμείς είμαστε στο πλευρό των Δικηγορικών Συλλόγων, των Επιμελητηρίων κ.α., ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να ενημερωθούν, όλοι όσοι εμπλακούν στη διαδικασία και ουσιαστικά θα είναι γρανάζια του μηχανισμού αυτού, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εξυγίανσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Χατζηλεωνίδα επισημαίνει ότι η διαμεσολάβηση αυτή αφορά σε οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο, ιδιώτες και ασφαλιστικούς φορείς. «Καλύπτει δηλαδή όλο το φάσμα των πιστωτών που μπορεί να έχει κάποια επιχείρηση και είναι πολύ σημαντικό, γιατί για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό μηχανισμό, μπαίνει η διαδικασία του δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, αλλά είναι επίσης σημαντικό, γιατί βλέπουν την επιχείρηση πλέον ως σύνολο και όλη την προσπάθεια που κάνει και όλες τις δυνατότητες που έχει για να προσπαθήσει να εξυγιανθεί.»

Σε άλλη ερώτηση για το αν δίνονται πραγματικές δυνατότητες ώστε να βοηθηθεί πραγματικά μια επιχείρηση, η κα. Χατζηλεωνίδα τονίζει: «Το σημαντικό είναι ότι δίνονται δυνατότητες αν και υπάρχουν προϋποθέσεις βέβαια για την ένταξη, σε κάθε περίπτωση όμως, από το πνεύμα του νόμου προκύπτει ότι ακόμη και γι’ αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτή τη διαδικασία, θα υπάρξουν σχετικές  ρυθμίσεις και από το δημόσιο και από τους ασφαλιστικούς φορείς. Φαντάζομαι και οι διαδικασίες των τραπεζών θα γίνουν έτσι, ώστε να βοηθηθούν ακόμα κι αυτές, ώστε συνολικά να μπορέσει η οικονομία να ανορθωθεί, γιατί αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε και να βοηθήσουμε όλοι.»

101_2274

Παπαθεοδώρου: «Ο νόμος 3898/2010»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παπαθεοδώρου, έκανε αναφορά στον νόμο 3898/2010, ο οποίος εισάγει στην Ελλάδα το θεσμό της διαμεσολάβησης: «Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2010, πλην όμως από τότε παραμένει σε εμβρυακό επίπεδο όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του και αυτό διότι η κουλτούρα και του δικηγορικού κόσμου και των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ακόμη, δεν είναι ώριμη ώστε να αναζητήσει τέτοιες μεθόδους.

Ουσιαστικά πρόκειται να αναδείξουμε τα οφέλη της διαμεσολάβησης, τόσο όσον αφορά σε κάποια απτά πράγματα, όπως για παράδειγμα ο χρόνος διευθέτησης μιας διαφοράς, καθώς επίσης και το κόστος που έχει για τον πολίτη η επίλυση της διαφοράς του, όσο και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι αποφεύγονται οι δικαστικές αίθουσες, άρα οι ψυχολογικές αντιδικίες οι οποίες δημιουργούν προστριβές και προβλήματα και σκοπεύουμε μέσα απ’ αυτό, να αναδείξουμε τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, που είναι τόσο διαδεδομένες στην Ευρώπη και το εξωτερικό από τις προηγούμενες δεκαετίες και οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ακόμη 100% έτοιμοι, αλλά τέτοιου είδους εκδηλώσεις και τέτοιου είδους προσπάθειες, ευνοούν αυτή την κατεύθυνση.»