Home > Πρώτο Θέμα > «Η αδυναμία κάλυψης των θέσεων Παθολογίας στο Νοσοκομείο Δράμας επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής» Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

«Η αδυναμία κάλυψης των θέσεων Παθολογίας στο Νοσοκομείο Δράμας επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής» Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

«Η αδυναμία κάλυψης των θέσεων

Παθολογίας στο Νοσοκομείο Δράμας

επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής»

Προτάσεις για αύξηση προϋπολογισμού, ελκυστικές συνθήκες εργασίας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διασύνδεση νοσοκομείων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, έδωσε στη δημοσιότητα, πόσοι γιατροί δήλωσαν την πρόθεσή τους στην προκήρυξη για το Νοσοκομείο Δράμας.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αγγίζουν τις 34 για 20 θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι αυτοί στο τέλος θα έρθουν στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά όμως για τις ειδικότητες της Παθολογίας και την Παθολογική Κλινική, δεν δήλωσε ούτε ένας ιατρός.

Το πρόβλημα λοιπόν για άλλη μια φορά, εντοπίζεται στην Παθολογία και αυτό δεν είναι μόνο για τη Δράμα, αλλά ένα γενικότερο ζήτημα, που απαντάται στην έλλειψη ιατρών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, εξέδωσε μια ανακοίνωση, όπου αναφέρεται στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «η προκήρυξη των 20 θέσεων για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη θέσεων ιατρών και ειδικά στην Παθολογία».

Όπως αναφέρει μάλιστα, «η εφαρμογή οικονομικών κινήτρων και μοριοδότησης δεν απέδωσε. Η αδυναμία κάλυψης των προκηρυγμένων θέσεων Παθολογίας στο Νοσοκομείο μας εδώ και 2,5 χρόνια επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής. Τα “μπαλώματα” – προσωρινές λύσεις, όπως οι μετακινήσεις ιατρών ή οι εξαναγκαστικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα – δεν αντιμετωπίζουν τις ρίζες της κρίσης, αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον».

Σημαντικές ελλείψεις και ανεπαρκής σχεδιασμός

Αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, είναι οι βασικές παθογένειες, ο ανεπαρκής σχεδιασμός, η απουσία κινήτρων, η γραφειοκρατία και πολλά άλλα.

Αναλυτικότερα, για τις βασικές παθογένειες και τον ανεπαρκή σχεδιασμό, επισημαίνεται η «έλλειψη ολοκληρωμένου υγειονομικού χάρτη για την κατανομή πόρων και προσωπικού. Μηχανισμοί που δεν υποστηρίζουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Στον τομέα της υποχρηματοδότησης, γίνεται αναφορά για «χρόνια έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και προσωπικό και περιορισμένη πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες».

Ειδικότερη αναφορά γίνεται στην απουσία κινήτρων, μιλώντας για «ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς ελκυστικές συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και για περιορισμένα κίνητρα για νέους γιατρούς να ειδικευτούν σε απαιτητικές ειδικότητες όπως η Εσωτερική Παθολογία».

Επίσης, σχετικά με τη γραφειοκρατία, αναφέρεται ότι «δυσκίνητες διαδικασίες για την πρόσληψη και αξιολόγηση προσωπικού. Έλλειψη ευελιξίας στη διαχείριση κρίσεων».

Τι χρειάζεται

Συνεχίζοντας ο Ιατρικός Σύλλογος, διευκρινίζει τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, με μακροπρόθεσμο πλάνο που να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και ανάγκες.

Αύξηση προϋπολογισμού: Στοχευμένη χρηματοδότηση για την κάλυψη κενών και την αναβάθμιση υποδομών.

Ελκυστικές συνθήκες εργασίας: Αξιοπρεπείς μισθοί, φοροαπαλλαγές, και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα: Υπό σαφείς όρους που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση και αποτελεσματική χρήση πόρων.

Διασύνδεση νοσοκομείων: Δίκτυο συνεργασίας για την καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού».

Προτάσεις και αιτήματα

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, καταθέτει προτάσεις και αιτήσεις, όπου αρχικά περιλαμβάνεται η «προτεραιότητα  στην κάλυψη των θέσεων Παθολογίας στα άγονα νοσοκομεία: Ειδικά στα άγονα νοσοκομεία, ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη αυτών των θέσεων έναντι των υπολοίπων νοσοκομείων».

Επίσης, «επιπλέον οικονομικά κίνητρα: Μη φορολόγηση των εφημερίων.

– Ενίσχυση κινήτρων ώστε να προσελκύσουν περισσότερους νέους γιατρούς στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας.

– Περιορισμός της πρακτικής μετακινήσεων: Η μετακίνηση παθολόγων από γειτονικούς νομούς αντιμετωπίζεται ως λύση ανάγκης και όχι ως βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.

– Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα χρειάζεται ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένη ρύθμιση. Υπάρχουν δυσκολίες, καθώς οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις 24ωρης εφημερίας. Ζητούμε την εφαρμογή 8ωρης εφημερίας ιδιωτών ιατρών

– Διασύνδεση Νοσοκομείων: Προτείνεται η ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη και η διασύνδεση νοσοκομείων για καλύτερη κατανομή προσωπικού και πόρων.

– Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία: Αναγκαία η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Επισημαίνει τέλος ο Ιατρικός Σύλλογος, ότι «οι μετακινήσεις και οι προσωρινές λύσεις μέσω της κάλυψης των αναγκών από ιδιώτες ιατρούς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ριζικά απλά το κουκουλώνουν. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας. Μια  βιώσιμη μεταρρύθμιση δεν θα επιτευχθεί με σπασμωδικές κινήσεις αλλά με συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων».