Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου
Η άγρια ζωή και η παρθένα φύση
ζωντανεύουν μπροστά
στα μάτια του επισκέπτη
Στον «Π.Τ.» μίλησε ο κ. Μιχάλης Γουλάς, δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Παρανεστίου και υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Του Θρασύβουλου Πεγγαρά
Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Νέστου, και προορισμένο να γίνει το σπίτι του οικοσυστημικού πλούτου της Παρανέστιας γης, στέκει ένα όμορφο κτίριο που από το 2002, στεγάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της περιοχής. Μιας περιοχής, που έχει την ευλογία να περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Δάση σπάνιας ομορφιάς, όπως το παρθένο Δάσος Φρακτού, που μας προσφέρουν τοπία μαγευτικά και έως ένα βαθμό ανεξερεύνητα ακόμα, αποτελώντας ζωοδότες και πνεύμονες οξυγόνου πρωτίστως, συνδιαμορφώνοντας το ευχάριστο κλίμα της περιοχής, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών και τουρισμού επίσης.
Το Μουσείο αποσκοπεί στο να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου, και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της περιοχής, με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα. Το περιβάλλον, είναι ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο, ιδιαίτερα όταν εκλείπει ο ανθρώπινος παράγοντας, εξελίσσεται και προσαρμόζεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες επιδράσεις και αντιδράσεις μεταξύ των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων από τους οποίους αποτελείται.
Εκθέματα που εντυπωσιάζουν
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον ανάγλυφο χάρτη με την γεωλογία της Ροδόπης, τα ορυκτά και τα πετρώματα της περιοχής, όπως και να γνωρίσει και πετρώματα και από άλλες περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στη δεύτερη και τρίτη βιτρίνα του, εκτίθενται χερσαία σαλιγκάρια κι αρθρόποδα (αράχνες, σκορπιοί, ισόποδα, μυριόποδα, κλπ.) και δείγματα από βρύα, λειχήνες, μύκητες και φτέρες. Άλλες βιτρίνες με εκθέματα πληροφορούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (π.χ. τα κωνοφόρα δάση Ροδόπης, την υλοτομία, το αλπικό λιβάδι, τις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες, τους θαμνότοπους), και τέλος και για την οικονομία της περιοχής (τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον εναλλακτικό τουρισμό). Στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου εκτίθενται βαλσαμωμένα πολλά ζώα και πουλιά, όπως το τσιχλογέρακο, η βίδρα, ο μυοκάστορας, το αγριόγιδο, η αλεπού, ο χουχουριστής, ο λύκος, το ελατοπούλι, η πράσινη τισκλιτάρα, το σαΐνι και το αγριογούρουνο.
Τα εκθέματα με την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής της Ροδόπης και της ευρύτερης κοιλάδας του Νέστου θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή και του πιο απαιτητικού επισκέπτη, με τις φυσικές αναπαραστάσεις του βιότοπού τους. Δεσπόζουν επίσης, τα μικρά ταριχευμένα θηλαστικά καθώς και διάφορα είδη ερπετών και εντόμων της περιοχής, πεταλούδες, σκαθάρια, ακρίδες, αρθρόποδα και σαλιγκάρια. Συνολικά το μουσείο προσφέρει ένα χώρο με διαδραστικό τρόπο μάθησης για παιδιά αλλά και ενήλικες. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια της Ροδόπης άλλωστε, προσκαλούν κάθε επίδοξο εξερευνητή και αναζητητή της περιπέτειας, να τα εξερευνήσει, είτε με πεζοπορία ή ποδηλασία, είτε με μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο, ή ακόμα και κάνοντας ράφτινγκ ή καγιάκ στα νερά του Νέστου.
Γουλάς: «Οι επισκέπτες μας μπορούν να γνωρίσουν τη χλωρίδα, τη πανίδα και κάποια ορυκτά της περιοχής της οροσειράς της Ροδόπης»
Ο «Π.Τ.» μίλησε με το υπεύθυνο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του πριν 25 σχεδόν χρόνια, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρανεστίου, κ. Μιχάλη Γουλά, για τα εκθέματα που φιλοξένει το Μουσείο και τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι επισκέπτες: «Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι λειτουργεί από το 2002 και έχει εκθέματα που αφορούν την οροσειρά της Ροδόπης. Πρόκειται για ταριχευμένα ζώα, από διάφορα είδη που έζησαν ή και ζουν ακόμα, στην όμορφη περιοχή μας, όπως είναι το τσιχλογέρακο, η βίδρα, ο μυοκάστορας, το αγριόγιδο, η αλεπού, ο χουχουριστής, ο λύκος, το ελατοπούλι, η πράσινη τισκλιτάρα, το σαΐνι και το αγριογούρουνο. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής της οροσειράς της Ροδόπης, και επίσης κάποια ορυκτά που απαντώνται στη Ροδόπη.
Οι επισκέπτες μας μπορούν να κάνουν μία περιήγηση μέσω των εκθεμάτων μας, ενός μεγάλου ανάγλυφου χάρτη που απεικονίζει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, και ενός πίνακα που αναφέρει τα θηλαστικά, τα ερπετά, τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά και τα αμφίβια της Ροδόπης, παίρνοντας έτσι μία γεύση από το τι μπορούν να συναντήσουν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον μας. Αν και είναι λίγο σπάνιες τέτοιες συναντήσεις, γιατί τα ζώα και μας βλέπουν και μας μυρίζουν από πολύ μακριά και αποφεύγουν την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο. Ωστόσο, με λίγη τύχη, μπορεί κάποιος να συναντήσει μερικά. Επίσης, υπάρχουν και κάποια ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση, όπως ο λύγκας για παράδειγμα, ο οποίος πλέον δεν υπάρχει στη Ροδόπη. Τελευταία αναφορά για ύπαρξη λύγκα στην περιοχή, που έγινε προσωπικά σε μένα μάλιστα, εδώ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είναι το μακρινό 2015. Ήταν από έναν άνθρωπο που μου είχε περιγράψει ότι το είδε στο ποτάμι μας. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε από κυνηγούς, ούτε από περιπατητές, ούτε από κανέναν».
Ώρες λειτουργίας
Το μουσείο Δευτέρα με Παρασκευή, λειτουργεί για μία ώρα, από τις 14:00 μέχρι τις 15:00. Τα Σαββατοκύριακα από τις 8:30 μέχρι τις 14:30, και την Κυριακή από τις 11:00 μέχρι 14:30, και έχει είσοδο 3 ευρώ για τους ενήλικες και 1 ευρώ για τα παιδιά.
Επίσης, αρκετά είναι και τα σχολεία, μετά από συνεννόηση και τηλεφωνική επικοινωνία, που επισκέπτονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρανεστίου.

