Home > Πρώτο Θέμα > Η ανάγκη ενίσχυσης των καρκινοπαθών στη Δράμα και γενικά σε ακριτικές περιοχές Σημαντικές ανακοινώσεις στο αντικαρκινικό συνέδριο της Δράμας

Η ανάγκη ενίσχυσης των καρκινοπαθών στη Δράμα και γενικά σε ακριτικές περιοχές Σημαντικές ανακοινώσεις στο αντικαρκινικό συνέδριο της Δράμας

Σημαντικές ανακοινώσεις στο αντικαρκινικό συνέδριο της Δράμας

Η ανάγκη ενίσχυσης των καρκινοπαθών

στη Δράμα και γενικά σε ακριτικές περιοχές

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας κα. Σαραφίδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου κα. Βογιατζή.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις άνοιξαν το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου οι εργασίες του 11ου Συμποσίου της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», που φέτος θεματικά είναι αφιερωμένο στους αιματολογικούς καρκίνους και τα νεότερα δεδομένα.

Οι εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν χθες Παρασκευή, ενώ ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο με μια καταληκτική εκδήλωση που θα γίνει στα Κύργια το μεσημέρι με χαιρετισμούς και ομιλίες για τον εθελοντισμό.

Ο «Π.Τ.» βρέθηκε στις πρώτες εργασίες του Συμποσίου και συνομίλησε με μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, αλλά και με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου, η οποία αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα των ογκολογικών ασθενών στην ακριτική και νησιωτική Ελλάδα.

Σαραφίδου: Ένα μοναδικό Συνέδριο με λόγο στους καρκινοπαθείς

Στον «Π.Τ.» μίλησε αρχικά η κα. Σαραφίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, η οποία σημείωσε ότι το Συμπόσιο ξεκινάει πάντα με το Forum των Συλλόγων Καρκινοπαθών, «είναι το μοναδικό Συνέδριο που δίνει λόγο στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι παρουσιάζουν τα προβλήματά τους, ακούγονται και βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα».

Όπως σημειώνει η κα. Σαραφίδου, «είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί μέσα από αυτά τα Συνέδρια παίρνουμε κι εμείς γνώση, καθώς οι θεματικές τράπεζες κάθε φορά ανανεώνονται».

Αναφερόμενη στην εισήγησή της, με θέμα: «Τα οφέλη της ένταξης των νεοπλασματικών ασθενών σε Συλλόγου Καρκινοπαθών, σημειώνει ότι, «τα οφέλη είναι πολλά. Γιατί όλοι οι καρκινοπαθείς γίνονται μια δύναμη και μαζί μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις πολύ καλύτερα, από ό,τι ένας μόνος του για τα προβλήματά τους που είναι πολλά και ποικίλα».

Εξηγεί ακόμα η κα. Σαραφίδου, ότι, «διαφορετικά είναι τα προβλήματα των καρκινοπαθών στις μεγάλες πόλεις και διαφορετικά στην επαρχεία. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στη Δράμα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν το έχουν αυτό. Εμείς ζητάμε από το κράτος να δώσει, όλα όσα πρέπει να μας δώσει. Κι αυτό γιατί οι καρκινοπαθείς είναι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και πρέπει να έχουν πολλές και απαραίτητες παροχές, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με την ασθένεια και όταν θεραπευτούν να ενταχθούν ξανά στο εργατικό δυναμικό της χώρας, παρά να ζουν με τα προνοιακά επιδόματα. Είναι καλύτερο ο ογκολογικός ασθενής να θεραπευτεί και η πολιτεία να τον εντάξει στο εργατικό δυναμικό. Αυτό είναι και η επιτυχία».

Σημείωσε ακόμα η ίδια ότι, «είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός».

Δημητριάδου: Ένα σημαντικό Συνέδριο

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου, σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό Συνέδριο, όπου συναντόμαστε με τους γιατρούς μας, θέτουμε ερωτήματα και παίρνουμε σημαντική πληροφόρηση και μιλάμε μαζί τους. Ακόμα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τις όποιες εξελίξεις στην Ογκολογία, μέσα από εκλαϊκευμένες ανακοινώσεις».

Βογιατζή: «Οι επιστήμονες δεν θέλουν να έρθουν στην επαρχία»

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης η κα. Τούλα Βογιατζή, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου ΕΛΠΙΖΩ και μέλος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στη Δράμα και μίλησε με θέμα: «Η ογκολογία στην ακριτική και στη νησιωτική Ελλάδα».

Όπως σημείωσε η ίδια, «θεωρώ ότι τέτοια Συνέδρια όπως αυτό που γίνεται στη Δράμα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντικά, γιατί ακριβώς προωθούν όχι μόνο τη γνώση για τον καρκίνο, αλλά και την πρόληψη, η οποία είναι πλέον σημαντική για έναν άνθρωπο και έναν ασθενή».

Τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, ότι, «θα πρέπει να κάνουμε πρόληψη πριν ακόμα αρρωστήσουμε, διότι μετά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Στις νησιωτικές περιοχές τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, γιατί εξαρτόμαστε από τις συγκοινωνίες, από την ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική θεραπεία. Κι αυτό γιατί, οι επιστήμονες δεν θέλουν να έρθουν στην επαρχία. Είναι τα οικονομικά κριτήρια που τους κάνουν να μένουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα; Είναι τα επιστημονικά κριτήρια; Δεν ξέρω και δεν θέλω ούτε να καταδικάσω, ούτε να κατακρίνω. Θεωρώ όμως, ότι, σαν νησιώτισσα, θεωρούμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, διότι θα έπρεπε να συμβάλει και η πολιτεία, και οι επιστήμονες και το σύστημα, να δώσουν στις παραμεθόριες περιοχές, περισσότερα κίνητρα, ούτως ώστε και οι επιστήμονες να έρθουν προς την επαρχία και οι ασθενείς να αισθάνονται ασφαλείς και οι κάτοικοι  που μένουν στα νησιά. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα έπρεπε να το λάβουν όλοι, και όλοι είμαστε υπεύθυνοι. Η υγεία είναι το σοβαρότερο θέμα που μπορεί να υπάρξει σε ένα άτομο».