Home > Πρώτο Θέμα > Η διαχείριση του άγχους ως μέρος της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις Βλάχος: «Οι γονείς, πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να μην το μεταφέρουν στα παιδιά τους»

Η διαχείριση του άγχους ως μέρος της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις Βλάχος: «Οι γονείς, πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να μην το μεταφέρουν στα παιδιά τους»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κ. Βλάχος

Η διαχείριση του άγχους

ως μέρος της επιτυχίας

στις πανελλαδικές εξετάσεις

Βλάχος: «Οι γονείς, πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να μην το μεταφέρουν στα παιδιά τους»

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025 έχει ήδη αρχίσει. Από την επόμενη Παρασκευή 30 Μαΐου, ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα και στη Δράμα τα εξεταστικά κέντρα, και οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, καλούνται να προσέλθουν στα θρανία, για να δώσουν τις σημαντικότερες εξετάσεις της σχολικής τους ζωής .

Αν και όπως συνηθίζουμε να λέμε, οι πανελλαδικές δεν κρίνουν τη ζωή και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, δεν καθορίζουν την εξέλιξή του, όπως ούτε η επιτυχία εγγυάται την τέλεια ζωή, την ιδανική δουλειά και ένα λαμπρό μέλλον, δεν παύουν ομως να είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία. Πρόκειται για μια δοκιμασία που την έχει περάσει σχεδόν το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Όπως ήδη δημοσιεύσαμε και προ ημερών, ήδη και στη Δράμα είναι όλα έτοιμα γι’ αυτή τη διαδικασία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Όμως, ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα αυτή την ώρα, είναι η διαχείριση του άγχους, η οποία κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι σημαντική, τόσο για την προετοιμασία όσο και για την αντιμετώπιση κατά την εξεταστική περίοδο.

Συμβουλές που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν την οργάνωση του χρόνου, την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση, την καλή ξεκούραση, την θετική σκέψη και την αποφυγή συγκεντρώσεων με άτομα που προκαλούν άγχος.

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ της Δράμας

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δομές όπως το ΚΕΔΑΣΥ Δράμας, οι Ψυχολόγοι που υπηρετούν στα σχολεία, αλλά και το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΡΑΣΗ Δράμας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς μαθητές, μαθήτριες και γονείς και τις συμβουλές τους, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν όσο καλύτερα και προς όφελός τους, αυτές τις καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον Ψυχολόγο κ. Κώστα Βλάχο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας, προκειμένου να μας δώσει μια εικόνα, γύρω από τις υπηρεσίες που προσφέρει σ’ αυτόν τον τομέα.

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ της Δράμας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς βρίσκεται στις επάλξεις, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης του άγχους, σε μαθητές /τριες και τις οικογένειές του, για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, καθώς μια κακή  διαχείριση του άγχους, τόσο των ίδιων των αποφοίτων, όσο και της οικογένειάς του, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές καταστάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Βλάχος, η ΔΡΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έρχεται σε επαφή με μαθητές και γονείς της Γ΄ Λυκείου, εξηγώντας ότι «δεν γίνονται κοντά στις ημέρες των εξετάσεων, καθώς το μόνο που θα καταφέρναμε τέτοιες μέρες, είναι να αυξήσουμε περισσότερο το άγχος τους».

Όπως αναφέρει, «οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει με παιδιά Γ΄ Λυκείου, δεν αφορούσαν μόνο στο άγχος. Έχουμε κάνει συγκριμένες και στοχευμένες θεματικές, που έχουν σχέση με ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αυτό βοηθάει στο να μπορούν να χειριστούν καταστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως, να είναι δύσκολες».

Σημειώνει επίσης ότι, «κάναμε επίσης θεματικές δράσεις για τους τρόπους διαχείρισης του άγχους –που είναι και κάτι φυσιολογικό – και σε μερικούς ενδεχομένως αυτό λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη. Τους κάνει δηλαδή να συστηματοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους, με στόχο να το μειώσουν. Φυσικά ο καθένας βιώνει διαφορετικά τέτοιες καταστάσεις, ενώ υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να δώσουμε το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές, να μάθουν τρόπους να το διαχειρίζονται», τονίζοντας ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός».

Το φάσμα της αποτυχίας

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα που καταθέτουν τα παιδιά, ο κ. Βλάχος λέει χαρακτηριστικά ότι, «είναι το φάσμα της αποτυχίας. Αυτό φοβούνται όλοι! Ότι αν αποτύχουν, θα ματαιώσουν ενδεχομένως τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες των γονιών τους. Αυτό είναι πάρα πολύ πιεστικό από μόνο του και αυξάνουν το άγχος».

Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι «γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με τις θεματικές διαχείρισης του άγχους, κάνουμε και θεματικές προσωπικής ανάπτυξης και ψυχικής ενδυνάμωσης».

Ερωτώμενος αν γονείς απευθύνονται στο Κέντρο «ΔΡΑΣΗ», ο κ. Βλάχος απαντάει θετικά: «Βιώνουν και αυτοί ένα παράλληλο άγχος μαζί με τα παιδιά τους και είναι λογικό. Αλλά, αυτό που λέμε προς τους γονείς, είναι να προσπαθήσουν οι ίδιοι να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και να μην το μεταφέρουν στα παιδιά τους. Να μην επιδεινώσουν δηλαδή την κατάσταση αυτή».

Τρόπος αντιμετώπισης

Ζητήσαμε από τον κ. Βλάχο να μας εξηγήσει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, με τον ίδιο να σημειώνει ότι, «συνήθως, το άγχος, το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι με την σκέψη μας. Οπότε οι άσχημες σκέψεις δημιουργούν άσχημα συναισθήματα. Όταν σκέφτομαι ότι θα αποτύχω και όλα αυτά, αυτομάτως, ενεργοποιούν τον οργανισμό μας να αντιδράσει με καταστάσεις άγχους. Οπότε, αυτό που λέμε στα παιδιά, είναι να προσπαθήσουν να αλλάξουν τις σκέψεις τους. Οι κακές σκέψεις προκαλούν άσχημα συναισθήματα, οπότε αισθάνομαι άσχημα και λειτουργώ άσχημα. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, κι αυτόν πρέπει να σπάσουμε και αυτές οι άσχημες σκέψεις να αντικατασταθούν με πιο αισιόδοξες και ευχάριστες».