Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα θα μπορούσε να αναπτύξει τον χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜΘ

Η Δράμα θα μπορούσε να αναπτύξει τον χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜΘ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜΘ

Η Δράμα θα μπορούσε να αναπτύξει

τον χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό

► Τσώνης: Σε καλά επίπεδα και περισσότερο ποιοτική η τουριστική περίοδος φέτος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

► Προτάσεις σε Ευρωπαίους συνταξιούχους να περάσουν το χειμώνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ τυπικά όταν στην Ελλάδα μιλάμε για τουρισμό, εννοούμε πάντα καλοκαίρι, ήλιο και θάλασσα, παρ’ όλα αυτά γίνονται προσπάθειες για επέκταση αυτής της σεζόν λίγο παραπάνω.

Φαίνεται πάντως ότι, γενικότερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και στη Δράμα, ο τουρισμός είναι ένα ζητούμενο, το οποίο κάθε φορά προσπαθούμε να πετύχουμε όλο και περισσότερο, με καλύτερα ποσοστά.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η τουριστική ναυαρχίδα είναι φυσικά η Θάσος, η οποία το καλοκαίρι τραβάει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες. Αρκετά πιο πίσω έρχεται η Δράμα, η οποία δεν διαθέτει θάλασσα, διαθέτει όμως βουνό. Η Δράμα λοιπόν μπορεί να αναπτύξει έναν εναλλακτικό τουρισμό, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα εργάζονται κάποιες ομάδες, όπως η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας και άλλοι. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ακόμα τελικές προτάσεις, παρ’ όλες τις συνεδριάσεις από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης που έχει συσταθεί στη Δράμα.

Η Δράμα έχει επίσης ορισμένες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τη ΔραμΟινογνωσία, την Ονειρούπολη και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ για πρώτη φορά φέτος, σημαντικό ρόλο έπαιξε το πλήθος ατόμων που βρέθηκε στη Δράμα, στο πλαίσιο του γυρίσματος σκηνών από κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Δράμα θα μπορούσε – και οφείλει να το κάνει – να ξεφύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια του πώς εννοούμε τον τουρισμό και να επικεντρωθεί σε ζητήματα εναλλακτικού τουρισμού. Ιδιαίτερα καλό ζήτημα αφορά επίσης και ο ορεινός – αθλητικός τουρισμός, με τους αγώνες βουνού που διεξάγονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή μας.

Τσώνης: Ικανοποιητική χρονιά

Η Περιφέρεια ΑΜΘ, διαθέτει αρκετά σημεία τα οποία μαγνητίζουν τους επισκέπτες. Και αυτά πέρα από τη Θάσο γενικότερα και τη Σαμοθράκη, που είναι νησιά, έχουμε τον ποταμό Νέστο με το rafting, τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, τη ΔραμΟινογνσία, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, την Ονειρούπολη το Καρναβάλι της Ξάνθης, την Κοσμόπολη στην Καβάλα και άλλα.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Τσώνης και στην ερώτηση για το πώς ήταν η φετινή σεζόν στον τουρισμό στην ΑΜΘ, σημειώνει ότι «η χρονιά φέτος ήταν αρκετά καλή, μιας και έχουμε ξεπεράσει τα ποσοστά ακόμα και του 2019, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά».

Όπως τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, «βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί η μέση δαπάνη των τουριστών, που σημαίνει ότι η Περιφέρεια προσελκύει πλέον ποιοτικότερους τουρίστες σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία ότι, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές από τα Βαλκάνια, φέτος έχουμε επισκέψεις από την Πολωνία – μια αγορά που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια – αλλά και το Ισραήλ». Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Τσώνης μας λέει ότι «τον στηρίζουμε και επενδύουμε σ’ αυτόν με διάφορα προγράμματα».

Αστικά κέντρα

Ιδιαίτερη βάση δίνει επίσης ο ίδιος, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, «την οποία προσπαθούμε να διευρύνουμε, καθώς κάποιες περιοχές εμφανίζουν ακόμα μεγάλα ποσοστά επισκεψιμότητας τουριστών».

Όπως σημειώνει, «όταν αναπτύσσεται μια περιοχή, λειτουργεί και σαν πόλος έλξης και για τις άλλες περιοχές. Όταν προσελκύεις κόσμο δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν και τη γύρω περιοχή και πολλά αστικά κέντρα όπως Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και οι άλλες πόλεις, καμιά φορά λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί. Ότι δηλαδή, όταν κάποιοι τουρίστες διανύουν μερικά χιλιόμετρα, κάνουν κάποιες διανυκτερεύσεις με αποτέλεσμα να δίνουν ζωή και στον αστικό ιστό των πόλεων».

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το πώς κινήθηκε η τουριστική περίοδος στο χερσαίο τμήμα της Περιφέρειας ΑΜΘ εκτός από τα δύο νησιά, σημειώνει ότι «τα αστικά κέντρα δούλεψαν πάρα πολύ καλά. Όλες οι πόλεις της Περιφέρειας είχαν μεγάλη πληρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Επισημαίνει πάντως, ότι, «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε κάποιες νέες μορφές τουρισμού, οι οποίες θα μας δώσουν την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως ο περιπατητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός. Σ’ αυτό τον τομέα, προσπαθούμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο θρησκευτικό συνέδριο στην πόλη της Καβάλας και πάνω στον περιπατητικό τουρισμό, ετοιμάζουμε την χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση κάποιων ενδεικτικά μονοπατιών  – δύο ανά Περιφερειακή Ενότητα – ώστε να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό πακέτο, το οποίο θα μπορούμε να το προβάλουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Αναφερόμενος πάντως στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ο κ. Τσώνης τονίζει ότι, «συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, πέρα από τις διάφορες εκθέσεις τρέχει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής που έχουμε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις, συναντήσεις, ξεχωριστά event, προβολή σε διάφορα μέσα  και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που τρέχουμε αυτό το διάστημα, είναι μια μελέτη ικανοποίησης των τουριστών.

Θέλουμε να ξέρουμε για τον τουρίστα που έρχεται στην περιοχή μας, ποια είναι η εικόνα που έχει αποκομίσει, πώς πέρασε, τι είδε, αν έμεινε ικανοποιημένος, να μας πει τι δεν του άρεσε, ώστε να ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα, να διορθώσουμε τα μειονεκτήματα και να βγούμε ακόμα πιο ισχυροί».

Οι προτάσεις για τη Δράμα

Ερωτώμενος για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ΑΜΘ για την περιοχή της Δράμας, επισημαίνει ότι, «για τη Δράμα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, το οποίο είναι ο κύριος τουριστικός πόλος έλξης κατά τη χειμερινή περίοδο στην περιοχή και φυσικά η Δράμα έχει πρωτεύοντα ρόλο σε δύο ακόμα θέματα.

Το ένα είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές, όπως πρόσφατα γυρίστηκαν κάποια πλάνα από κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ σε συνεργασία με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκη.

Το άλλο κομμάτι είναι αυτό του οινοτουρισμού στη Δράμα, λόγω της παραγωγής ποιοτικών κρασιών. Οπότε αναπτύσσουμε τμήματα τα οποία ξεφεύγουν από το κλασικό ήλιος και θάλασσα».

Κάλεσμα σε ευρωπαίους συνταξιούχους

Τέλος, ο κ. Τσώνης αναφέρεται και σε μια νέα μορφή καλέσματος επισκεπτών προς Ευρωπαίους συνταξιούχους, μέσα από τις διάφορες τουριστικές εκθέσεις οι οποίες ξεκινούν αυτή την εποχή.

Όπως λέει, «απευθυνόμαστε τώρα σε Ευρωπαίους συνταξιούχους, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να περάσουν κάποιους μήνες στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ένα πιο εύκρατο κλίμα, δεν έχει τους χειμώνες της Βόρειας Ευρώπης και έτσι θα μπορούσαν να συνδυάσουν διαμονή και διακοπές με ένα οικονομικό κίνητρο πιο χαμηλό απ’ ότι στις ίδιες τις χώρες τους».