Η Δράμα τίμησε την Ημέρα
της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού
112 χρόνια από το “Μαύρο Πάσχα”
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, τίμησε το πρωί της Κυριακής 5 Απριλίου η Δράμα. Άσβεστη παραμένει μέχρι σήμερα εδώ και 112 χρόνια η μνήμη από το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στις 6 Απριλίου 1914.
Η τελετή ξεκίνησε με την τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών κατά τον διωγμό του Θρακικού Ελληνισμού και στη συνέχεια έγινε ομιλία για την ημέρα από τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη, δρ Ιστορίας. Ακολούθως, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπου υπάρχει μνημείο για τον Θρακικό Ελληνισμό, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Στέλιος Γασπαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, θρακικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων και άλλοι.
Με το πέρας της κατάθεσης στεφανιών, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε αρχικά ο βουλευτής κ. Κυριαζίδης, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς η Γενοκτονία των Ελλήνων απλώνεται στα βάθη των χρόνων, αλλά ειδικότερα η Γενοκτονία αυτήν που υπέστην από τη γειτονική χώρα Τουρκία ο Ελληνισμός, οι Θρακιώτες, οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες, είχε μια ιδιαίτερη διάσταση και έκταση, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας βασανίζει, γιατί τα μέρη αυτά συνεχίζουν να είναι υπό κατοχή. Ορθά οι σύλλογοι κρατούν αυτή την παράδοση, αυτές τις ρίζες. Μεταφέρουν σε εμάς τους νεότερους και τις νέες γενιές το τι ακριβώς υπάρχει σε αυτή τη διαδρομή των Ελλήνων, σε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού. Τους ευχαριστώ, διότι έχουμε ανάγκη διατήρησης αυτών των αρχών, των αξιών, της πίστης και προς την πατρίδα. Τους ευχαριστώ για τη δική τους συνδρομή σε αυτή τη μεγάλη ιδέα που έχει να κάνει με την πατρίδα».
Με τη σειρά του, ο βουλευτής κ. Νικολαΐδης ανέφερε σχετικά: «Τιμούμε τον Θρακικό Ελληνισμό. Τιμούμε τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν, εκδιώχθηκαν, έχασαν την πατρίδα τους. Εμείς οφείλουμε ιστορικά να είμαστε εδώ. Πολλά συγχαρητήρια στη Θρακική Εστία και σε όλους τους συλλόγους που τηρούν τα ήθη, τα έθιμα της πατρίδας μας και των χαμένων πατρίδων».
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουρβετίδης δήλωσε από την πλευρά του: «Έχουμε εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού το 1914. Εκδιώχθηκαν, σφαγιάστηκαν. Χρέος μας είναι να τους θυμόμαστε, να τους τιμούμε. Αιωνία τους η μνήμη».
Ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Ήμερα μνήμης για τον Θρακικό Ελληνισμό, για τη Γενοκτονία αυτών. Όσο αυτούς τους ανθρώπους δεν τους λησμονούμε, είναι ανάμεσά μας. Ζούνε στις ψυχές μας. Αιωνία η μνήμη αυτών».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελλάδος κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Ημέρα μνήμης και τιμής του Θρακικού Ελληνισμού. Από τις 14/1/2025 με Προεδρικό Διάταγμα πλέον και επίσημα το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Είναι η αρχή των διωγμών και του ξεριζωμού και των ανθρωποκτονιών του τουρκικού ζυγού απέναντι στους Θρακιώτες και της Ανατολικής Θράκης και της Βόρειας Θράκης, αλλά και όπου υπήρχε Έλληνας. Όλοι οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής σφαγιάστηκαν και ξεκίνησε από εκεί η εξόντωσή τους. Ξεκίνησε από το Μαύρο Πάσχα των Θρακών το 1914, συνέχισε με τη Γενοκτονία των Ποντίων και ως αποκορύφωμα ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν ένα σχέδιο εξόντωσης του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες. Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία τιμούμε σε κάθε μέρος της Ελλάδος τη μνήμη, έτσι ώστε ο Ελληνικός λαός να μην ξεχάσει. Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι».
Τέλος, εκ μέρους της Θρακικής Εστίας Δράμας η κα. Σιδερά ανέφερε ότι το Μαύρο Πάσχα «ήταν ουσιαστικά η απαρχή των διωγμών των Ελλήνων της Ανατολής. Ακολούθησαν, όπως ξέρουμε, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ήταν η πρώτη δοκιμή των Νεότουρκων για τους διωγμούς που ακολούθησαν. 250.000 περίπου Έλληνες σφαγιάστηκαν, διώχθηκαν, ατιμάστηκαν. Στη μνήμη αυτού του Μαύρου Πάσχα που δεν σεβάστηκαν οι Τούρκοι, τιμούμε αυτήν την ημέρα, που με Προεδρικό Διάταγμα, από πέρυσι, 14/1/2025, επίσημα πλέον τιμάται στις Περιφερειακές Ενότητες και στις Περιφέρειες όλης της Ελληνικής επικράτειας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναγνωρίζεται και η Θρακική Γενοκτονία, γιατί για μας είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ότι είναι γενοκτονία των Ελλήνων».


