Home > νέα > «Η εκπαίδευση στις επαρχίες Δράμας και Ζιχνών κατά την Τουρκοκρατία (1840-1913)» Ένα βιβλίο του Σχολικού Συμβούλιου ε.τ. Ευάγγελου Καρσανίδη

«Η εκπαίδευση στις επαρχίες Δράμας και Ζιχνών κατά την Τουρκοκρατία (1840-1913)» Ένα βιβλίο του Σχολικού Συμβούλιου ε.τ. Ευάγγελου Καρσανίδη

Κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση

«Η εκπαίδευση στις επαρχίες Δράμας

και Ζιχνών κατά την Τουρκοκρατία (1840-1913)»

Ένα βιβλίο του Σχολικού Συμβούλιου ε.τ. Ευάγγελου Καρσανίδη

 

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ έκδοση, αισίως, έφτασε πλέον το βιβλίο του Δραμινού Σχολικού Συμβούλου ε.τ. κ. Ευάγγελου Καρσανίδη με τίτλο: «Η εκπαίδευση στις επαρχίες Δράμας και Ζιχνών κατά την Τουρκοκρατία (1840-1913)».

Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο σημειώνει σημαντική επιτυχία και αναφέρεται στην οργάνωση της εκπαίδευσης κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πολλά από τα κείμενα που αναφέρονται στο βιβλίο αυτό, δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και στον «Π.Τ.», με τον πραγματικά ακούραστο δάσκαλο και δεινό ερευνητή, να συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προσθέτει νέα στοιχεία, σε μια τόσο σημαντική εργασία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κεφάλαια όπως: «Γεγονότα – σταθμοί που σηματοδότησαν την πορεία του Γένους και ενίσχυσαν το ρόλο της εκπαίδευσης στην εθνική αφύπνιση του υπόδουλου Ελληνισμού» ενώ σε άλλο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην «Οργάνωση και τη λειτουργία της Εκπαίδευσης στη Δράμα (1840-1913)».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, κατά την οποία ο συγγραφέας αναλύει με στοιχεία – ντοκουμέντα, την «εποπτεία και διοίκηση της εκπαίδευσης», την «επαρχιακή Δημογεροντία στη Δράμα», τους «οικονομικούς όρους και πηγές χρηματοδότησης» και άλλα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης το τρίτο κεφάλαιο για τα «αλληλοδιδακτικά σχολεία στον καζά Δράμας», για τα «παρθεναγογεία» της περιοχής, την ανέγερση των πρώτη Εκπαιδευτηρίων Δράμας, τη συμβολή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και άλλα.

Σε άλλα κεφάλαια, παρουσιάζονται επίσης στοιχεία για όλα τα σχολεία που λειτουργούσαν εκείνα τα χρόνια σε Κοινότητες της περιοχής της Δράμας, όσο και στην περιοχή του καζά Ζίχνης.

Την επιμέλεια του βιβλίου έχουν κάνει η κα. Χαραλαμπίδου Ευφροσύνη, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ., Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Επόπτρια της Εκπαίδευσης ΑΜΘ, και ο Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Γεώργιος Καρσανίδης.

Αυτό που χαρακτηριστικά σημειώνει μεταξύ άλλων στο «αντί προλόγου» σημείωμά του ο συγγραφέας, είναι ότι, «η παρούσα μελέτη (…) επιθυμεί να δώσει μια κατατοπιστική εικόνα της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Ελλήνων κατά τα τελευταία 73 χρόνια πριν από την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία».

Όπως αναφέρει παρακάτω, «η μελέτη στηρίζεται κυρίως στην εκμετάλλευση ποικίλου ανέκδοτου αρχειακού υλικού (προξενικά έγγραφα και εκθέσεις, αιτήσεις για τη λειτουργία ελληνικών σχολείων, στατιστικοί εκπαιδευτικοί πίνακες, κώδικες κ.α.) το οποίο απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σε άλλα Αρχεία κρατικά και ιδιωτικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

«Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη και μαζί πολύμοχθη εμπειρία με κύριο σκοπό τη σπουδή ίδρυσης και λειτουργίας των ελληνικών σχολείων κατά την Τουρκοκρατία μέσα από την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αρχειακών πηγών, ώστε να αποτελέσουν ένα προσιτό και εύχρηστο corpus, καθώς σχετίζονται άμεσα με το σχολείο και την εκπαίδευση. Μια προσπάθεια που αποτελεί κατακλείδα της επιστημονικής διαδρομής είκοσι και πλέον ετών και αναφέρεται σε ποικίλες πτυχές της τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής».

Σε άλλο σημείο του «αντί προλόγου» σημειώματος, αναφέρεται ότι: «Γίνεται μια προσπάθεια να φωτιστούν πτυχές της εθνικής μας ζωής (σε τοπικό επίπεδο), στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού προβάλλονται οι ενεργητικοί εκείνοι παράγοντες που κράτησαν άσβηστη τη φλόγα της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητά μας στο τρίπτυχο: Εκκλησία – Παιδεία – Κοινότητες. Είναι όντως ένα διαρκές θαύμα απίστευτο η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών στη μακραίωνη δουλειά που είχαν συνδετικό στοιχείο την ελληνική γλώσσα».

Βιογραφικό

Ο Ευάγγελος Καρσανίδης, γεννήθηκε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας από γονείς πρόσφυγες. Μετά τις βασικές σπουδές του στο εξατάξιο, τότε, Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (1960-1962). Υπηρέτησε στην στρατιωτική θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός από τον Ιούλιο του 1962, έως τον Ιούλιο του 1964. Το Δεκέμβριο του 1964 διορίστηκε και υπηρέτησε σε όλους τους τύπους των σχολείων στο Νομό Δράμας και στο εξωτερικό με απόσπαση (Γερμανία).

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μείζονος Διάρκειας) και στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης της Γερμανίας. Από το 1984 έως το 2001 υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα και δίδαξε στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ Καβάλας).