Από τον «Πελίτι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Η ιστορία μας μέσα από το ταξίδι
των παραδοσιακών σπόρων
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο ιδρυτής του «Πελίτι» κ. Σαϊνατούδης
ΜΕ ΜΙΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με το ζήτημα των παραδοσιακών σπόρων, η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», συνεχίζει τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, αναδεικνύοντας ζητήματα της ιστορίας μας.
To Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εκδήλωση με τίτλο: «Η Ιστορία μας μέσα από το ταξίδι των παραδοσιακών σπόρων». Με το τέλος της εκδήλωσης, θα απολαύσουμε και ένα μουσικό ταξίδι με το Θανάση Κλεώπα στην αρχαία λύρα του Απόλλωνα και φωνή.
Ομιλητές θα είναι ο κ. Π. Σαϊνατούδης – Ιδρυτής του Πελίτι, ο οποίος θα αναφερθεί στο μονόκοκκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς που βρέθηκε σε προϊστορικούς οικισμούς στον Αρκαδικό Δράμας, στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, στο Ντικιλί Τας της Καβάλας, στη Θεόπετρα της Καλαμπάκας κ.α.
Επειδή το μονόκοκκο σιτάρι είναι ντυμένο σιτάρι, οι καλλιεργητές σταμάτησαν να το καλλιεργούν. Ο κ. Σαϊνατούδης θα μιλήσει για το πώς επανέφερε την καλλιέργεια.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης και ο βιοκαλλιεργητής κ. Γ. Δούμος, ο οποίος θα αναφερθεί στον τρόπο καλλιέργειας του μονόκοκκου σιταριού και τα διατροφικά του οφέλη, καθώς επίσης και στον τρόπο έχει ενταχθεί στη ναυαρχίδα των παραδοσιακών σπόρων που έχει ως καλλιεργητής τοπικών ποικιλιών.
Για το θέμα της εκδήλωσης και φυσικά για το μονόκοκκο σιτάρι, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Σαϊνατούδης, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση θα κινηθεί «στα ζητήματα καλλιέργειας το μονόκοκκου σιταριού, τα προϊόντα που μπορούν να γίνουν με αυτό και το πώς αντιδρούν οι καταναλωτές στη συγκεκριμένη ποικιλία».
Όπως εξηγεί «το μονόκοκκο σιτάρι περνάει από διάφορες φάσεις. Άλλοτε έχει γενικά καλή ανταπόκριση και άλλοτε όχι, πέφτει το ενδιαφέρον. Ο κ. Δούμος το έχει ως ναυαρχίδα στις καλλιέργειές του και αυτό είναι σημαντικό. Γενικά το μονόκοκκο ανταγωνίζεται καλά τα αγριόχορτα, δεν έχει πολλές απαιτήσεις στο χωράφι, είναι πολύ σκληρό και αυτό το βοηθάει πολύ, γιατί ακριβώς λύνει διάφορα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες ποικιλίες στην καλλιέργεια, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις είτε σε φάρμακα και σε άλλα ζητήματα».
Όπως τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης, «με το μονόκοκκο σιτάρι μπορούμε να κάνουμε αρκετά προϊόντα όπως ψωμί, νιφάδες, αλεύρι, ζυμαρικά και γενικά υπάρχει καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι θέλει αρκετή δουλειά προκειμένου αυτό να μπορέσει να σταθεί και στην αγορά».
Ερωτώμενος κατά πόσο καλή είναι η ζήτηση ανάμεσα στους καλλιεργητές, ο ίδιος επισημαίνει ότι «επειδή έχει κάποιες πρακτικές δυσκολίες, γι’ αυτό το λόγο εγκαταλείφθηκε κιόλας. Υπάρχουν καλλιεργητές που το ξεκίνησαν, στη συνέχεια απογοητεύτηκαν και το σταμάτησαν. Στην εκδήλωση μάλιστα θα είναι και ο πρώτος καλλιεργητής που έβγαλε σε μεγάλη έκταση καλλιέργεια, ο ίδιος όμως δεν το καλλιεργεί εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που έχει».