Home > Νέα > Η ιστορία του ξεριζωμού του Πόντου μέσα από την «Παναγία του Βλαντίμιρ» Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας κα. Αρτζανίδου

Η ιστορία του ξεριζωμού του Πόντου μέσα από την «Παναγία του Βλαντίμιρ» Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας κα. Αρτζανίδου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Έλ. Αρτζανίδου

Η ιστορία του ξεριζωμού του Πόντου

μέσα από την «Παναγία του Βλαντίμιρ»

Μιλάει στον «Π.Τ.» η συγγραφέας κα. Αρτζανίδου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΡΤΙ εκδοθέν βιβλίο της με τίτλο: «Η Παναγία του Βλαντίμιρ – Από το Νοβοροσίσκ στον Πόντο και ξυπόλητοι στη Μακεδονία», παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου, η συγγραφέας κα. Έλενα Αρτζανίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο» και τις εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες».

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ιχνηλατεί την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσα από μια αφήγηση που συνδυάζει την τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα με τη λογοτεχνική ευαισθησία. Η συγγραφέας, μέσα από το έργο της, αναδεικνύει τον ρόλο της πίστης, της προσφυγιάς και της ταυτότητας, υπό το συγκινητικό βλέμμα της Παναγίας του Βλαντίμιρ.

Τις παρουσιάσεις των ομιλητών έκανε ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Λουλόπουλος, ενώ τον πρώτο χαιρετισμό είχε ο κ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος»,  ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την γενοκτονία και την σύνδεση των εικόνων του Πόντου και το θρησκευτικό στοιχείο.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κα. Θεοδωρίδου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Παναγία του Βλαντίμιρ, δεν είναι απλώς μια εικόνα – είναι μια πορεία. Η πορεία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μέσα από καπνούς, ξεριζωμούς, δάκρυα και προσευχές. Διαβάζοντάς το ένιωσα σαν να άγγιξα εκείνους τους ανθρώπους που έσφιξαν την εικόνα στον κόρφο τους φεύγοντας από τις πατρογονικές εστίες τους».

Στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, αναφέρθηκε επίσης η εθελόντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας κα. Δημητριάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του βιβλίου από την κα. Αρτζανίδου, πλαισιώθηκε μουσικά από ποντιακή λίρα από τον κ. Μωυσιάδη, ενώ τέλος προβλήθηκε σε video και το μελοποιημένο τραγούδι του βιβλίου, σε σύνθεση του μουσικού και δασκάλου παραδοσιακών και λαϊκών μουσικών οργάνων, Μανώλη Παργεντάκη. Τραγουδά και παίζει ποντιακή λύρα ο Χάρης Πογαρίδης, ενώ στο λαούτο συνοδεύει ο Μανώλης Παργεντάκης.

Αρτζανίδου: Βιβλίο – μήνυμα για τους εφήβους

Για το βιβλίο της μίλησε στον «Π.Τ.» η ίδια η συγγραφέας κα. Αρτζανίδου, η οποία σημείωσε ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις τον Μάρτιο του 2025 και εξηγεί ότι, γράφτηκε «με αφορμή υπαρκτή εικόνα στο Μαυρονέρι Κιλκίς, η οποία μετά την αποκατάστασή της – είχε φτάσει το 1920 – βρήκαμε μια πληροφορία την οποία μου έδωσε ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, Ευγένιος Ιωάννου. Η επιγραφή έγραφε ότι, αυτή η Παναγία του Βλαντίμιρ, έγινε δωρεά από έναν Κοζάκο, περίπου το 1915.

Η πρωτότυπη εικόνα του 1131 που είχε φιλοτεχνηθεί πιθανά από τον Ευαγγελιστή Λουκά, είχε δοθεί σε ένα δούκα και είναι η πιο θαυματουργή γι’ αυτούς που πιστεύουν σ’ αυτή την Παναγία. Η εικόνα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Ρωσίας».

Όπως εξήγησε η κα. Αρτζανίδου, «όπως είχα μάθει, αυτή η εικόνα είχε φτάσει στο χωριό από ένα Πόντιο το 1920, από τον Ιωσήφ Καλτσίδη. Από τότε, όταν βγήκε μια επιγραφή που ανέφερε την σχετική ιστορία, ο Αρχιμανδρίτης μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με την εικόνα και για τον τόπο».

Από εκεί και πέρα, η συγγραφέας αναφέρει: «μέσα από μια μυθοπλασία, παρουσιάζω τα γεγονότα, ιστορικά και πολιτικά και με όλο αυτό ένιωσα ένα βάρος, γιατί δεν ήταν κάτι εύκολο. Δεν είναι μια μυθοπλασία που ξεκινάει από εσένα, αλλά μέσα από πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Με αφορμή την εικόνα, παρουσιάζεται τι γινόταν εκείνη την εποχή στον Πόντο, στα παράλια της Ρωσίας, μέχρι και το πώς έφτασαν οι πρώτοι Πόντιοι στη Μακεδονία».

Σε κάποιο σημείο η ίδια αναφέρει ότι, «από την Καβάλα προς τη Δράμα, φαίνεται ότι κάποιοι τους έδωσαν και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ άλλοι δεν μας υποδέχθηκαν καλά – το λέω γιατί ανάμεσα ήταν και δικοί μου παππούδες και γιαγιάδες και το γνωρίζω».

Ειδικότερα σημειώνει η κα. Αρτζανίδου, ότι «το βιβλίο είναι μια ιστορική προσέγγιση, είναι νουβέλα και είναι γρήγορο και ενώ είναι για όλες τις ηλικίες, είχα κατά νου το νέο έφηβο, τον 12χρονο. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο, μπορεί να γίνει η αρχή να μάθει κάτι και να ψάξει για την Γενοκτονία».

Στο σημείο αυτό, επισημαίνει για τους εφήβους, ότι «μπορούν να πάρουν το μήνυμα, μπορούν να καταλάβουν πολλά. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που αγκαλιάζεται και γράφτηκε για όλους του Έλληνες».