Home > νέα > Η Κοιν. Σ. Επ. Go Forest αποφάσισε τη διακοπή του Granitis Trail και τη συντήρηση του μονοπατιού Επιστολή του κ. Νίκου Μπουρλίβα

Η Κοιν. Σ. Επ. Go Forest αποφάσισε τη διακοπή του Granitis Trail και τη συντήρηση του μονοπατιού Επιστολή του κ. Νίκου Μπουρλίβα

Επιστολή του κ. Νίκου Μπουρλίβα

Η Κοιν. Σ. Επ. Go Forest αποφάσισε

τη διακοπή του Granitis Trail και

τη συντήρηση του μονοπατιού

Ζητείται συνεννόηση και οργάνωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών

 

 

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ τεύχος του «Π.Τ.», αναφερθήκαμε στο ζήτημα που προέκυψε, για μέρος του μονοπατιού στον Γρανίτη, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται ο αγώνας δρόμο Granitis Trail.

Όπως έγινε γνωστό, μηχάνημα του Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, μπήκε στο χώρο και διαμόρφωσε μια διαδρομή 800 μέτρων, προκειμένου να μπορέσουν οι υλοτόμοι να πάρουν καυσόξυλα από μια συστάδα δέντρων στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως δήλωσε στον «Π.Τ.» ο δασάρχης κ. Μαναρίδης, «το σημείο αυτό είναι υφιστάμενος δασικός δρόμος, από όπου περνάει και το μονοπάτι».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κοιν. Σ. Επ. Go Forest που συντηρεί το μονοπάτι όλα αυτά τα χρόνια κ. Νίκος Μπουρλίβας, έστειλε χθες την παρακάτω επιστολή, με την οποία δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Η επιστολή

Στην επιστολή αυτή ο κ. Μπουρλίβας, επισημαίνει αρχικά ότι: «Οφείλουμε μια εξήγηση σε όλους όσοι έχουν στηρίξει, βοηθήσει οικονομικά, έχουν πεζοπορήσει, και έχουν κάποιο βίωμα από το μονοπάτι του Δ. Δ. Γρανίτη του Δ. Κ. Νευροκοπίου.

Η Κοιν. Σ. Επ. Go Forest έχει δημιουργηθεί για την ανάδειξη των μονοπατιών του τόπου (Γρανίτη) καθώς και τη συντήρησή τους ώστε να καταστεί ο τόπος αυτός στη συνείδηση των ανθρώπων ως ένας πεζοπορικός τουριστικός  προορισμός για μεγάλους και μικρούς.

Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε με ίδιες δυνάμεις να φέρουμε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση τα μονοπάτια, πάντα σε συνεργασία με τις υποδείξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Όπως αναφέρει παρακάτω, «οι μελέτες που έχουμε εκπονήσει και χρηματοδοτήσει με μελετητές δασολόγους οι οποίες και έχουν πάρει έγκριση από το Δασαρχείο είναι προς την κατεύθυνση να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη άδεια συντήρησης για όλο το χρόνο, ώστε να γίνεται η απομάκρυνση κορμών δέντρων, πάνω στο μονοπάτι, που προήλθε από κακοκαιρία, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο.

Επίσης έχουμε καταθέσει τη μελέτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από έγκριση της διεύθυνσης Δασών Δράμας, ώστε να πάρει τον χαρακτηρισμό ως εθνικό μονοπάτι».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Όπως αναφέρει, «για την αποφυγή παρεξηγήσεων θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει πως από τα μονοπάτια θα υπάρχει η προτεραιότητα των υλοτόμων ώστε να μπορούν να γίνονται εργασίες για τη διευκόλυνση της υλοτομίας του δάσους- το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα πως επιβάλλεται να γίνεται ώστε να διατηρηθεί το βουνό στο βαθμό που πρέπει μιας και η υλοτομία είναι βιοποριστικός παράγοντας για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό και η ξυλεία χρήσιμη για το κόσμο –  έτσι ώστε από την αρχή να γνωρίζαμε εγκαίρως τη διαδρομή που θα δημιουργούσαμε.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό που έγινε τώρα. Ο προβληματισμός μας είναι για το μέλλον όταν θα ξαναχρειαστεί να υλοτομηθεί ένα κομμάτι του δάσους και ξαναδημιουργηθεί το ίδιο  πρόβλημα.

Η απόφασή μας να διακόψουμε οριστικά τη συντήρηση των μονοπατιών καθώς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους 3 αγώνες βουνού που διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο είναι ακριβώς αυτός ο λόγος.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια οργάνωση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για κατάλληλη συνεννόηση και κατοχύρωση ώστε να γίνεται και η δουλειά των υλοτόμων όπως πρέπει και το μονοπάτι να μένει ανέγγιχτο από ανθρώπινες παρεμβάσεις ώστε να μην ξοδεύονται άσκοπα ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, έως ότου πιστοποιηθεί επίσημα το μονοπάτι ως “Εθνικό”.

Πιστεύουμε πως είμαστε η λύση πραγμάτων για το βουνό και όχι το πρόβλημα.

Ο λόγος που αναβάλλονται οι συντηρήσεις είναι ότι δε θέλουμε να γινόμαστε πρόβλημα για κανέναν και ειδικά για τους υλοτόμους.

Όταν και εάν λοιπόν αποφασισθεί και δοθεί μια λύση για αυτά τα δυο θέματα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τότε θα συνεχίσουμε το έργο το οποίο μας γεμίζει χαρά και θέτει τις σωστές βάσεις και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στο Γρανίτη Δράμας.

Ίσως λοιπόν θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, από Περιφέρεια, βουλευτές, δήμαρχο έως τον πρόεδρο της κοινότητας να πιέσουν το γ.γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δημιουργηθεί επιτέλους το “Γενικό μητρώο εθνικών μονοπατιών” ώστε να καταχωρηθεί άμεσα το μονοπάτι του Γρανίτη, του οποίου η μελέτη είναι ώριμη έτοιμη και εγκεκριμένη ώστε να λυθούν αυτόματα τέτοιου είδους θέματα».

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Μπουρλίβας, επισημαίνει: «Τέλος να ενημερώσουμε το κόσμο πως εάν και εφόσον παρασχεθεί εγγύηση πως δε θα αλλοιώνονται τα μονοπάτια σε τέτοιο βαθμό, εμείς θα είμαστε δίπλα στον οποιοδήποτε χρειαστεί να παρέμβει στο μονοπάτι για βιοποριστικούς λόγους και πάντα με συνεννόηση.

Όμως θα είμαστε και αμείλικτοι σε προσπάθεια αθέτησης συμφωνιών.

Πρωταρχικό μέλημα ο σεβασμός σε όσους βιοπορίζονται από το δάσος, στις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στο κοινό στόχο αποτελούν δείγματα πολιτισμού ασχέτως του αποτελέσματος».