Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την κοιλιοκάκη
Η μόνη θεραπεία για το αυτοάνοσο της
κοιλιοκάκης η διατροφή χωρίς γλουτένη
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Κοιλιοκάκη κ. Σταμπουλίδης, ο Γαστρεντερολόγος κ. Τσιμπερίδης και η Διατροφολόγος κα. Μαστορή
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για την ασθένεια της κοιλιοκάκης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο δημαρχείο Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο για την Κοιλιοκάκη Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια ασθενών από τη Δράμα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το αυτοάνοσο νόσημα, καθώς τα τελευταία χρόνια η κοιλιοκάκη φαίνεται να έχει ανοδικές τάσεις στον ελληνικό πληθυσμό.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τρεις Σύλλογοι ασθενών για την Κοιλιοκάκη: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση, για να ακούσει αρχικά τον πρόεδρο του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Σταμπουλίδη, τον ιατρό Γαστρεντερολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» κ. Αχιλλέα Τσιμπερίδη και τη Διατροφολόγο – Διαιτολόγο κα. Χριστίνα Μαστορή.
Σταμπουλίδης: Το 1% -2% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη
Για την εκδήλωση, αλλά και για την κοιλιοκάκη, μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» ο κ. Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν και στη Δράμα και μετά από απαίτησή τους, αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση εδώ».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «η θεραπεία για την κοιλιοκάκη, είναι στην ουσία το κανονικό φαγητό, όμως χωρίς γλουτένη και εφ’ όρου ζωής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τον κλάδο της εστίας και των ξενοδόχων, καθώς ένας άνθρωπος που έχει κοιλιοκάκη, μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προστατευτεί στο σπίτι του, από την στιγμή όμως που βρίσκεται εκτός σπιτιού, θα πρέπει να μπορέσει να φάει και να απολαύσει την παρέα άλλων ανθρώπων».
Όπως είπε μάλιστα, «δυστυχώς, τόσο στη Δράμα όσο και σε πολλές μικρές πόλεις δεν βρίσκεις εύκολα μαγαζί που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου που πάσχει από κοιλιοκάκη. Με την εκδήλωση θέλουμε να γίνει γνωστή αυτή η κατάσταση, ώστε να μπορέσουν και οι άνθρωποι της εστίας, να εντάξουν στο μενού τρόφιμα ασφαλή από γλουτένη και αυτό θα βελτιώσει τις επισκέψεις στην πόλη».
Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα στατιστικά, εξήγησε ότι «σήμερα στην Ελλάδα, το 1% έως 2% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη και αυτό αυξάνεται συνεχώς. Το πρόβλημα είναι ότι, όλοι οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικοί. Επίσης, υπάρχουν ασθενείς που δεν το έχουν βρει ή δεν το έχουν ελέγξει ακόμα».
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που έχουμε στους Συλλόγους μας, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Σήμερα, είναι εύκολο να γίνει διάγνωση και αυτό μάλιστα παρουσιάζει σημαντική άνοδο».
Ερωτώμενος κατά πόσο η σύγχρονη διατροφή συντελεί στην ασθένεια της κοιλιοκάκης από αρνητική ή θετική πλευρά, ο κ. Σταμπουλίδης σημειώνει: «Η γλουτένη, δεν βρίσκεται στα προϊόντα της μάνας γης. Και θα λέγαμε ότι, αν κάποιος κάνει διατροφή ως πάσχοντας και δεν παίρνει τα ειδικά σκευάσματα των εταιρειών, θεωρώ ότι κάνει μια υγιή αγωγή και νομίζω ότι, καλό κάνει παρά κακό. Αν έχουμε δηλαδή διατροφή χωρίς γλουτένη, λένε ότι η γλουτένη είναι ύποπτη για πολλά προβλήματα στον οργανισμό. Όμως, οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αυτοί πρέπει να κάνουν αυτή τη δίαιτα».
Τόνισε τέλος, ότι, «πρόκειται για ένα γονίδιο, το οποίο πυροδοτείται κάποια στιγμή στη ζωή μας, από στρες, άγχος ή κάτι άλλο, και από εκεί και πέρα θα πρέπει να τρέφεσαι εφ’ όρου ζωής με τρόφιμα χωρίς γλουτένη».
Μαστορή: Μοναδική θεραπεία η διατροφή
Με δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η κα. Μαστορή, σημείωσε ότι «ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος στα νοσήματα του εντέρου» και «το κομμάτι της διατροφής, αποτελεί τη μοναδική θεραπεία και τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης».
Εξήγησε ότι, «το βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς, είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα η οποία δεν θα περιέχει γλουτένη. Κι αυτή η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα βασικά στοιχεία, ώστε να μην έχουμε άλλες ελλείψεις».
Ερωτώμενη αν η σύγχρονη διατροφή βοηθάει, σημειώνει ότι «υπάρχει πληθώρα τροφίμων χωρίς γλουτένη, αλλά θα πρέπει να ακολουθούν και μια διατροφή μεσογειακού τύπου, ώστε να παίρνουν και όλα τα θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγονται οι επεξεργασμένες τροφές».
Τσιμπερίδης: Πολυοργανική νόσος
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Τσιμπερίδης σημείωσε: «Είναι πολλά τα συμπτώματα και εμπλέκονται πολλές ιατρικές ειδικότητες, ενώ η νόσος μπορεί να είναι ακόμα και ασυμπτωματική. Μπορεί να είναι συμπτώματα του γαστρεντερικού, διάρροιες, χρόνια δυσκοιλιότητα, ένα χρόνιο κοιλιακό άλγος ακόμα και άλλα συμπτώματα όπως αποβολή σε μια έγκυο γυναίκα, αναιμία, εύκολη κόπωση, δερματικές αλλοιώσεις κ.α.».
Όπως εξήγησε, «το βασικότερο είναι να μπει σε μια δίαιτα, ελεύθερη γλουτένης. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μια παρακολούθηση από ομάδα γιατρών, όπως βέβαια γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχολόγο, γιατί χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση του ασθενούς, καθώς μπορεί να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα. Είναι μια πολυοργανική νόσος». Συμπλήρωσε τέλος, ότι, αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει την απαιτούμενη δίαιτα, η νόσος μπορεί να γίνει περισσότερο επικίνδυνη.